Social Media Activiteit – Nike (-180 dgn)

Nike, Inc. is een Amerikaans concern. Het logo van de onderneming, de Swoosh, is een van ‘s werelds herkenbaarste en bekendste merktekens. Bill Bowerman en Phil Knight richtten het bedrijf in 1962 onder de naam “Blue Ribbon Sports” (BRS) op en veranderden in 1978 de naam in Nikè, naar de Griekse godin van de overwinning. Behalve haar hoofdmerk Nike behoren de merken Air Jordan, Bauer, Cole Haan en Converse ook tot Nike, Inc.

Het hoofdkantoor van Nike is gevestigd in Beaverton, Oregon. Het hoofdkantoor voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika is sinds 1999 gevestigd in Hilversum. Het Europese distributiecentrum is gelegen in Vorst in België. Sinds 1994 worden van hieruit de schoenen en kleding van Nike verdeeld over Europa, het Midden-Oosten en Afrika, kortweg EMEA. Sinds oktober 2007 worden er ook toebehoren (ballen, drinkbussen, sokken e.d.) van hieruit verdeeld. Hiervoor heeft Nike een nieuw gebouw neergezet ter waarde van om en bij de 25 miljoen euro.

Het verhaal gaat, dat op een ochtend de vrouw van Bowerman voor het ontbijt wafels bakte. Bill Bowerman bedacht, dat de structuur van de wafels, wanneer toegepast in schoenzolen, de schoen zou verlichten. Hij fabriceerde een paar handgemaakte schoenen, met deze ‘wafelzolen’, en kwam tot de conclusie, dat de structuur van de zool bijdroeg aan het draagcomfort, het gewicht verlaagde en zodoende bijdroeg aan betere prestaties.

Een van Bowermans atleten, was Phil Knight, student Accountancy én een middenafstandsloper, die op het idee kwam om high-tech, goedkope schoenen uit Japan naar Amerika te importeren, om zodoende de Duitse overheersing op de Amerikaanse sportkledingmarkt te bevechten.

In 1962 had Knight een afspraak met enkele vertegenwoordigers van het Japanse bedrijf Onitsuka Tiger Shoes (het latere ASICS) en in 1963 kreeg hij zijn eerste proefmodellen uit Japan. Hij liet deze schoenen aan Bowerman zien en ze besloten ieder 500 dollar in het project te investeren. Bowerman en Knight fabriceerden nog geen eigen schoenen maar startten in 1964 met de import van Onitsuka Tigerschoenen uit Japan. Hun bedrijf doopten ze Blue Ribbon Sport. Knight wilde niet louter als verkoper functioneren en zijn eigen schoenen verkopen. Bowerman was reeds bezig met te kijken op welke punten hij de geïmporteerde modellen kon verbeteren. Jef Johnson, tegen wie Knight liep op Stanford University toen hij daar zijn MBA behaalde, en Steve Prefontaine, een begenadigd middellangeafstandsloper voor Oregon University, worden bij het bedrijf betrokken en dragen bij aan de groei. Johnson is overigens de eerste fulltime werknemer die het bedrijf destijds in dienst nam.

Johnson startte in 1965 met de verkoop van schoenen bij atletiekwedstrijden, zijn busje deed dienst als verkooppunt. In 1966 is het diezelfde Johnson die het eerste echte verkooppunt opent in Santa Monica, Californië, tevens is hij degene die de naam Nike aandraagt. Steve Prefontaine houdt zich met name bezig met het ontwerp van de Nikeschoenen en wordt tevens de eerste atleet die op Nikeschoenen zijn wedstrijden loopt.

#D2W volgt sinds een paar maanden van 2011 de activiteit van Nike op het internet. Hieronder een infographic die met behulp van UberVu Sentiment Metrics tot stand is gekomen. Klik op de afbeelding om de infograph te vergroten.

Social Media Activiteit - Infograph Nike

Andere leuke infographics

3Reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie