Mixtape

Mixtape

Een mixtape is van oorsprong een ‘ouderwets’ cassettebandje (Engels: tape) met een verzameling (mix) muziek of andere geluidsopnamen. De inhoud wordt destijds door de makers van de mixtapes zelf samengesteld door geluid van bijvoorbeeld een elpee of radio-uitzending te kopiëren.

Voor degene die is opgegroeid in het digitale tijdperk een kleine uitleg. Een cassettebandje is een magneetband ,die wordt gebruikt als geluidsdrager, in een speciaal daarvoor gemaakte vaste doos (cassette). De cassetteband is een ontwikkeling geweest van Philips in 1963 in zijn vestiging in Hasselt en was bijzonder populair naast de grammofoonplaat voordat de digitale geluidsdragers werden ontwikkeld. Een muziekcassette kan worden afgespeeld met een cassetterecorder, een cassettedeck of een walkman.

De mixtape is vaak een uiting van persoonlijke gevoelens of smaak. De makers van mixtapes delen vaak de kennis, die zij hebben van een bepaald muziekgenre. Sinds de jaren zeventig wordt de mixtape gebruikt door diskjockeys en later ook door hiphopartiesten om hun muziek op te nemen en zo zonder platencontracten onder het publiek te verspreiden.

Voor het bekostigen van mijn dure hobby, namelijk destijds het kopen van muziek, heb ik vroeger vanaf mijn 10e jaar ook mixtapes gemaakt. Voornamelijk samengesteld met muziek uit het genre HipHop, House en Dance. Mijn hobby is rond mijn 18e jaar ter ziele gegaan.

Na de komst van de compact disc, mp3 is het nu ook mogelijk om digitale mixtapes te maken. Tegenwoordig maak ik playlisten in Spotify. De playlisten bestaan uit onder andere muziek van artiesten als Thievery Corporation, Jens Buchert, Moby, Afterlife, Norah Jones, Kevin Yost, Sven Van Hees, Sweet Coffee, Black Eyed Peas, Enya, Massive Attack, Miguel Migs, Bob Sinclar, David Guetta, Gotan Project, Rihanna, Michael Jackson, Groove Armada, Tosca, Nouvelle Vague, Shock Of Pleasure, Various Artists, U2, Bebel Gilberto, Bonobo, Akon, Clan Greco, Enigma, Pink, Serge Gainsbourg en vele anderen.

Sinds een paar weken heb ik mijn hobby weer opgepakt. Vind hieronder mijn moderne mixtapes op Spotify, nu vooral uit genre Lounge, Chill Out, Easy Listening, Soul, Jazz, Trip Hop en Ambient.

Enhanced by Zemanta

1 Reactie

Voeg toe

Plaats jouw reactie