Achtergrond: Investeer in fans

Wat als je vandaag als band of artiest de muziekwereld instapt. Welke weg zou je moeten volgen? Investeren in fans is een inzicht voor beginnende bands en artiesten.

Rechtenbeheermaatschap

Zet met iedereen (lees: platenmaatschappij, muziekuitgever, manager e.d. als die aanwezig zijn), die betrokken is bij de Artiest of Band, een rechtenbeheermaatschap’ op. Door de ‘rechtenbeheermaatschap’ wordt het eenvoudiger om nieuw soortige overeenkomsten te sluiten. Er is immers een gezamenlijk belang. 

De ‘rechtenbeheermaatschap’ vertegenwoordigt alle rechten. Binnen deze ‘rechtenbeheermaatschap’ worden alle takken van sport betreffende de exploitatie van rechten van een Artiest of Band vertegenwoordigd. Aan het eind van elk boekjaar zal de ‘rechtenbeheermaatschap’ de balans opmaken uit de exploitatie van alle rechten. De winst wordt verdeeld op basis van de gemaakte afspraken tussen de partijen.

Goede content zorgt voor relaties

Het staat eigenlijk al decennia vast. Goede content levert relaties met fans op. Content is een PR middel. De content, in dit geval muziek, is een manier om de eigen expressie van een Artiest of Band te propageren. Het staat ook vast dat Artiesten of Bands bij een platenmaatschappij zo goed als altijd de eigen carrière financieren, immers kosten voor de studio, videoclip(s), tour-support, verpakking e.d. worden vaak verrekend met de royalty-inkomsten.

Op de eerste singles wordt eigenlijk niets verdiend door de Artiest of Band. Uit bovenstaand gegeven kun je opmaken dat een Artiest of Band eigenlijk ook zijn muziek (lees: bijvoorbeeld de eerste 3 singles) gratis weg zou moeten geven om fans of gevolg te creëren.

Het volgen van een goede contentstrategie is feitelijk waar het om gaat. Bij de contentstrategie dien je het principe ‘Content = King = Data’ zoals getoond in het bovenstaande diagram in de gaten te houden. Dat wil zeggen wat je er in stopt in dit geval content levert informatie of data op die relevant is voor het verdere vervolg van de strategie of beleid.

Creëer fans

Oude wijn in nieuwe zakken. De kost gaat voor de baat uit. Een aantal cliches gaan echt op. Creer fans of gevolg door het beschikbaar maken van content. Neem deel aan de online conversatie met fans: luister, anticipeer en voer dialoog of openbaar, volg en informeer. Omarm de kwaliteiten en ideeën van het publiek en voeg die toe aan het eigen repertoire.

Een Artiest of Band zal in het begin van haar carriere leren van zijn of haar fans waar behoefte aan is en waar zij bereid toe zijn om voor te betalen. Het begin van een carriere van een Artiest of Band komt eigenlijk op het volgende neer: investeer in fans.


Onze virtuele assistent Jonathan vertelt over 5 inzichten die zorgen voor een succesvolle digitale transformatie. Lees hier meer

Meer weten over Denis Doeland zijn visie?


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek

2Reacties

Voeg toe
 1. 2
  Ingrid Claasen

  Bedankt Dennis voor het delen. Heel duidelijk en overzichtelijk! Mooie hand-out voor alle (beginnende) artiesten!

  Kreeg van de week nog deze vraag gesteld van een startend Bandje:-)

  Hartelijke groet,

  Ingrid Claasen
  CAPE Consultancy

Plaats jouw reactie