Strategie: Investeer in fans

Wat als je vandaag als band of artiest de muziekwereld instapt. Welke weg zou je moeten volgen? Investeren in fans is een inzicht voor beginnende bands en artiesten.

Fans

Zet met iedereen (lees: platenmaatschappij, muziekuitgever, manager e.d. als die aanwezig zijn), die betrokken is bij de Artiest of Band, een rechtenbeheermaatschap’ op. Door de ‘rechtenbeheermaatschap’ wordt het eenvoudiger om nieuw soortige overeenkomsten te sluiten. Er is immers een gezamenlijk belang. De ‘rechtenbeheermaatschap’ vertegenwoordigt alle rechten. Binnen deze ‘rechtenbeheermaatschap’ worden alle takken van sport betreffende de exploitatie van rechten van een Artiest of Band vertegenwoordigd. Aan het eind van elk boekjaar zal de ‘rechtenbeheermaatschap’ de balans opmaken uit de exploitatie van alle rechten. De winst wordt verdeeld op basis van de gemaakte afspraken tussen de partijen.

Het staat eigenlijk al decennia vast. Goede content levert relaties met fans op. Content is een PR middel. De content, in dit geval muziek, is een manier om de eigen expressie van een Artiest of Band te propageren. Het staat ook vast dat Artiesten of Bands bij een platenmaatschappij zo goed als altijd de eigen carrière financieren, immers kosten voor de studio, videoclip(s), tour-support, verpakking e.d. worden vaak verrekend met de royalty-inkomsten. Op de eerste singles wordt eigenlijk niets verdiend door de Artiest of Band. Uit bovenstaand gegeven kun je opmaken dat een Artiest of Band eigenlijk ook zijn muziek (lees: bijvoorbeeld de eerste 3 singles) gratis weg zou moeten geven om fans of gevolg te creëren.

Het volgen van een goede contentstrategie is feitelijk waar het om gaat. Bij de contentstrategie dien je het principe ‘Content = King = Data’ zoals getoond in het bovenstaande diagram in de gaten te houden. Dat wil zeggen wat je er in stopt in dit geval content levert informatie of data op die relevant is voor het verdere vervolg van de strategie of beleid.

Oude wijn in nieuwe zakken. De kost gaat voor de baat uit. Een aantal cliches gaan echt op. Créer fans of gevolg door het beschikbaar maken van content. Neem deel aan de online conversatie met fans: luister, anticipeer en voer dialoog of openbaar, volg en informeer. Omarm de kwaliteiten en ideeën van het publiek en voeg die toe aan het eigen repertoire. Een Artiest of Band zal in het begin van haar carriere leren van zijn of haar fans waar behoefte aan is en waar zij bereid toe zijn om voor te betalen. Het begin van een carriere van een Artiest of Band komt eigenlijk op het volgende neer: investeer in fans.

Hieronder naar aanleiding van het bovenstaande de bijbehorende presentatie die inzicht verschaft.

Reacties

  1. Bedankt Dennis voor het delen. Heel duidelijk en overzichtelijk! Mooie hand-out voor alle (beginnende) artiesten!

    Kreeg van de week nog deze vraag gesteld van een startend Bandje:-)

    Hartelijke groet,

    Ingrid Claasen
    CAPE Consultancy

Plaats jouw reactie