De EB Live festival monitor 2015 wordt steeds uitgebreider en van zo’n 685 festivals worden steeds meer factoren gemeten. Festivals krijgen een index cijfer in de monitor. Deze index bestaat uit een aantal aspecten zoals de prestaties van een website, de positie in de zoekmachines, hoe wordt er over iemand geschreven op blogs en fora, hoe wordt er over iemand βgepraatβ op social media en wordt er content van diegene verstuurd of gedeeld.
Index
De positie in de festival monitor is niet zozeer om een absoluut cijfer te bepalen, maar om de online reputatie van een festival te presenteren ten opzichte van βpeersβ oftewel gelijken, dus andere festivals te meten.
Daartoe wordt per festival een aantal βperformance indicatorenβ gemeten die vervolgens in een matrix terecht komen zoals:
- Invloed van een festival, uitgedrukt in o.a. de Klout score
- Ontwikkeling van de fan-base van een festival
- Ontwikkeling van de βbuzzβ rondom een festival, danwel de βshare of voiceβ van een festival binnen de groep van βpeersβ.
De gemeten absolute getallen worden slechts gebruikt om de relatieve positie ten opzichte van βpeersβ te bepalen. Weegfactoren bepalen de bijdrage van de βperformance indicatorenβ aan de uiteindelijke positie van een festival in de lijst.
De reputatie-index van de festival monitor, beoogt verder inzicht te geven in aspecten als:
- Presence c.q. bereik c.q. awareness β hoe βgrootβ is het festival online, gemeten naar de fanbase op verschillende kanalen
- Activiteit β hoe actief is een festival c.q. hoeveel activiteit is er rondom een festival
- Engagement β hoeveel actieve fans zijn te ontdekken en hoe vaak wordt het festival genoemd in de berichten
Reputatie
Een reputatie van een festival zegt iets over de mate van binding van de omgeving met het festival. Succesvolle festivals zijn in de positie om met hun eigen communicatiemiddelen, producten en gedragingen de belangrijkste invloed te hebben op de reputaties die zij bij betrokkenen hebben.
Een online reputatie wordt opgebouwd door wat er op internet te lezen valt als festival. Niet alleen de informatie die je zelf op internet plaatst, op bijvoorbeeld je website of in sociale kanalen, maar ook informatie die fans op internet zetten, bouwt deze vorm van reputatie op. Of je nu trouwens muzikant, voetballer, dj, sportmerk, slager, webdesigner, fabrikant of gewoon een individu bent, de online reputatie is voor iedereen van groot belang. Ook al ben je niet bewust bezig met je online reputatie, fans of klanten hoeven maar iets over jouw festival op internet te plaatsten en je online reputatie is een feit. Zonder dat je het weet, maar wel voor iedereen zichtbaar.
Een goede online reputatie draagt bij aan het online succes, en kan bijdragen aan een offline en online groei van fans en klanten. Wees je bewust welke informatie op het internet staat over jou als festival. Een goede online reputatie betekent immers dat jouw digitale merkwaarde toeneemt. In de festival monitor komt de reputatie terug in de reputatie-matrix.
- De reputatie-matrix geeft inzicht middels absolute getallen, maar juist ook de relatieve positie (de ranking) op de verschillende onderwerpen. Dit geeft een model om festivals onderling te vergelijken en te begrijpen waarom online reputatie is zoals hij is, c.q. zich ontwikkeld.
- De reputatie-matrix wordt nog uitgebreid met inzichten t.a.v. content die wordt geconsumeerd (videos, muziek, fotoβs, artikelen β¦) en gedeeld.
Berekening
De berekening van de positie in de monitor ziet er als volgt uit. De ranking vindt op plaats op basis van de volgende input:
- Klout score
- Aantal Twitter followers
- Aantal FB fans
- Hoeveelheid gegenereerde βbuzzβ op Twitter Β (d.w.z. de hoeveelheid tweets die overeenkomen met de aan onze kant geconfigureerde search queries per brand).
- Hoeveelheid gegenereerde βbuzzβ op Facebook (idem als Twitter buzz)
Deze input draagt allemaal gewogen bij aan een ranking index score. Bij een maximale Klout score krijg je maximaal 200 punten, account met de meeste FB buzz krijgt 200 punten, etc. Deze punten bij elkaar opgeteld levert een score. Alle festivals worden geordend op die score, en dan simpelweg positie 1 tot bijvoorbeeld 100 (eigenlijk oneindig) toegekend.
Invloed
Is een βinvloed scoreβ nu relevant? Wat als je als βfestivalβ elke dag keihard werkt om, via een legitieme manier consequent betere inhoud te maken, betere relatie met fans of klanten aan te gaan, en actief relaties met relevante beΓ―nvloeders die zakelijke voordelen voor jouw βfestivalβ zouden kunnen creΓ«ren aan te gaan, op te bouwen? Dan wil je weten hoe je presteert. Je kijkt immers toch ook hoe jouw website of app presteert.
Het versturen van een vlaag aan βtweetsβ of βstatusupdatesβ met de hoop dat de βinvloed scoreβ bij zulke voornoemde diensten toeneemt, je moet nadenken over de korte- en lange termijn doelen van de inzet van internet en social media. Diensten, zoals Klout moeten je als festivalorganisator inspireren om kritisch na te denken over hoe je Twitter, Facebook, LinkedIn en andere sociale kanalen moet gebruiken. Op die manier kun je jouw echte invloed in de offline wereld vergroten en laat de βinvloed scoresβ dat dan maar aangeven.
Klout, maar ook andere invloedindicatoren, zijn al sinds hun ontstaan het onderwerp van lange en brede discussie in social media kringen geweest, maar ergens lijken ze ook wel zo langzamerhand een bredere acceptatie te ontvangen. Even verder kijken naar Klout. Wat doet Klout nu echt eigenlijk? Klout lijkt een indicator voor een aantal zaken te zijn:
- Het geeft de mate aan waarin een βfestivalβ in staat is tot het creΓ«ren van relevante content en tot het aangaan van relaties op de sociale kanalen op een consequente manier.
- Het geeft de mate aan waarin een βfestivalβ in staat is een relevante doelgroep te ontwikkelen die er genoeg om geeft om de inhoud (lees: content) van een βfestivalβ te delen.
- Het geeft de mate waarin de inhoud van een βfestivalβ die gedeeld wordt door anderen door Klout als βbeΓ―nvloederβ in een relevante categorie beschouwd wordt.
Bovenstaand de ontwikkeling van de Klout score van de opener van het festival seizoen Paaspop.
Naar mate Paaspop dichterbij de datum dat het festival plaatsvindt neemt het aantal fans, volgers, de invloed en daarmee de index toe. Wanneer het festival heeft plaatsgevonden zie je de invloed en ook de index al weer afnemen. Bij de meeste festivals zie je vaak een dergelijke beweging die er op duidt dat er niet echt een duidelijke strategie is om de verdiende reputatie vast te houden.
De festival monitor wat een samenwerkingsverband is tussen Entertainment Business, Rankingz en DDMCA is nog in ontwikkeling gedurende het hele jaar kunnen festivals worden toegevoegd aan de lijst. Ook zullen er steeds meer indicatoren worden toegevoegd om de positie van een festival te bepalen. De lijst met festivals kun je ook online vinden.
* De inhoud van deze post verscheen eerder in een artikel van EB Live
Meer
Reacties