Data: Festival Monitor 2015 in de maak

De EB Live festival monitor 2015 wordt steeds uitgebreider en van zo’n 685 festivals worden steeds meer factoren gemeten. Festivals krijgen een index cijfer in de monitor. Deze index bestaat uit een aantal aspecten zoals de prestaties van een website, de positie in de zoekmachines, hoe wordt er over iemand geschreven op blogs en fora, hoe wordt er over iemand ‘gepraat’ op social media en wordt er content van diegene verstuurd of gedeeld.

Index

De positie in de festival monitor is niet zozeer om een absoluut cijfer te bepalen, maar om de online reputatie van een festival te presenteren ten opzichte van ‘peers’ oftewel gelijken, dus andere festivals te meten.

Daartoe wordt per festival een aantal ‘performance indicatoren’ gemeten die vervolgens in een matrix terecht komen zoals:

 • Invloed van een festival, uitgedrukt in o.a. de Klout score
 • Ontwikkeling van de fan-base van een festival
 • Ontwikkeling van de ‘buzz’ rondom een festival, danwel de ‘share of voice’ van een festival binnen de groep van ‘peers’.

De gemeten absolute getallen worden slechts gebruikt om de relatieve positie ten opzichte van ‘peers’ te bepalen. Weegfactoren bepalen de bijdrage van de ‘performance indicatoren’ aan de uiteindelijke positie van een festival in de lijst.

De reputatie-index van de festival monitor, beoogt verder inzicht te geven in aspecten als:

 • Presence c.q. bereik c.q. awareness – hoe ‘groot’ is het festival online, gemeten naar de fanbase op verschillende kanalen
 • Activiteit – hoe actief is een festival c.q. hoeveel activiteit is er rondom een festival
 • Engagement – hoeveel actieve fans zijn te ontdekken en hoe vaak wordt het festival genoemd in de berichten

paaspop, daydream en dgtl 2015 vergeleken

Reputatie

Een reputatie van een festival zegt iets over de mate van binding van de omgeving met het festival. Succesvolle festivals zijn in de positie om met hun eigen communicatiemiddelen, producten en gedragingen de belangrijkste invloed te hebben op de reputaties die zij bij betrokkenen hebben.

Een online reputatie wordt opgebouwd door wat er op internet te lezen valt als festival. Niet alleen de informatie die je zelf op internet plaatst, op bijvoorbeeld je website of in sociale kanalen, maar ook informatie die fans op internet zetten, bouwt deze vorm van reputatie op. Of je nu trouwens muzikant, voetballer, dj, sportmerk, slager, webdesigner, fabrikant of gewoon een individu bent, de online reputatie is voor iedereen van groot belang. Ook al ben je niet bewust bezig met je online reputatie, fans of klanten hoeven maar iets over jouw festival op internet te plaatsten en je online reputatie is een feit. Zonder dat je het weet, maar wel voor iedereen zichtbaar.

Een goede online reputatie draagt bij aan het online succes, en kan bijdragen aan een offline en online groei van fans en klanten. Wees je bewust welke informatie op het internet staat over jou als festival. Een goede online reputatie betekent immers dat jouw digitale merkwaarde toeneemt. In de festival monitor komt de reputatie terug in de reputatie-matrix.

 • De reputatie-matrix geeft inzicht middels absolute getallen, maar juist ook de relatieve positie (de ranking) op de verschillende onderwerpen. Dit geeft een model om festivals onderling te vergelijken en te begrijpen waarom online reputatie is zoals hij is, c.q. zich ontwikkeld.
 • De reputatie-matrix wordt nog uitgebreid met inzichten t.a.v. content die wordt geconsumeerd (videos, muziek, foto’s, artikelen …) en gedeeld.

Berekening

De berekening van de positie in de monitor ziet er als volgt uit. De ranking vindt op plaats op basis van de volgende input:

 • Klout score
 • Aantal Twitter followers
 • Aantal FB fans
 • Hoeveelheid gegenereerde “buzz” op Twitter  (d.w.z. de hoeveelheid tweets die overeenkomen met de aan onze kant geconfigureerde search queries per brand).
 • Hoeveelheid gegenereerde “buzz” op Facebook (idem als Twitter buzz)

Deze input draagt allemaal gewogen bij aan een ranking index score. Bij een maximale Klout score krijg je maximaal 200 punten, account met de meeste FB buzz krijgt 200 punten, etc. Deze punten bij elkaar opgeteld levert een score. Alle festivals worden geordend op die score, en dan simpelweg positie 1 tot bijvoorbeeld 100 (eigenlijk oneindig) toegekend.

paaspop 2015 invloed en rankingz

Invloed

Is een ‘invloed score’ nu relevant? Wat als je als ‘festival’ elke dag keihard werkt om, via een legitieme manier consequent betere inhoud te maken, betere relatie met fans of klanten aan te gaan, en actief relaties met relevante beïnvloeders die zakelijke voordelen voor jouw ‘festival’ zouden kunnen creëren aan te gaan, op te bouwen? Dan wil je weten hoe je presteert. Je kijkt immers toch ook hoe jouw website of app presteert.

Het versturen van een vlaag aan ‘tweets’ of ‘statusupdates’ met de hoop dat de ‘invloed score’ bij zulke voornoemde diensten toeneemt, je moet nadenken over de korte- en lange termijn doelen van de inzet van internet en social media. Diensten, zoals Klout moeten je als festivalorganisator inspireren om kritisch na te denken over hoe je Twitter, Facebook, LinkedIn en andere sociale kanalen moet gebruiken. Op die manier kun je jouw echte invloed in de offline wereld vergroten en laat de ‘invloed scores’ dat dan maar aangeven.

Klout, maar ook andere invloedindicatoren, zijn al sinds hun ontstaan het onderwerp van lange en brede discussie in social media kringen geweest, maar ergens lijken ze ook wel zo langzamerhand een bredere acceptatie te ontvangen. Even verder kijken naar Klout. Wat doet Klout nu echt eigenlijk? Klout lijkt een indicator voor een aantal zaken te zijn:

 1. Het geeft de mate aan waarin een ‘festival’ in staat is tot het creëren van relevante content en tot het aangaan van relaties op de sociale kanalen op een consequente manier.
 2. Het geeft de mate aan waarin een ‘festival’ in staat is een relevante doelgroep te ontwikkelen die er genoeg om geeft om de inhoud (lees: content) van een ‘festival’ te delen.
 3. Het geeft de mate waarin de inhoud van een ‘festival’ die gedeeld wordt door anderen door Klout als ‘beïnvloeder’ in een relevante categorie beschouwd wordt.

Bovenstaand de ontwikkeling van de Klout score van de opener van het festival seizoen Paaspop.

Naar mate Paaspop dichterbij de datum dat het festival plaatsvindt neemt het aantal fans, volgers, de invloed en daarmee de index toe. Wanneer het festival heeft plaatsgevonden zie je de invloed en ook de index al weer afnemen. Bij de meeste festivals zie je vaak een dergelijke beweging die er op duidt dat er niet echt een duidelijke strategie is om de verdiende reputatie vast te houden.

De festival monitor wat een samenwerkingsverband is tussen Entertainment Business, Rankingz en DDMCA is nog in ontwikkeling gedurende het hele jaar kunnen festivals worden toegevoegd aan de lijst. Ook zullen er steeds meer indicatoren worden toegevoegd om de positie van een festival te bepalen. De lijst met festivals kun je ook online vinden.

* De inhoud van deze post verscheen eerder in een artikel van EB Live

Meer

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

2Reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie