Achtergrond: Snafu Records pioniert met AI

Geschatte leestijd – 3 minuten

Snafu Records pioniert met Kunstmatige Intelligentie (AI) om nieuwe talenten te spotten en hits te produceren. Al langer speelt data een grote rol in de marketing van artiesten en de manier waarop playlists worden samengesteld. Worden data-analisten dan echt belangrijker dan producers?

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

Snafu Records werkt op basis van AI

Sanne Kanis werkte eerder onder meer bij Spotify en doet in het FD verslag van tech-trends en nieuwe technologieën. Een van de ontwikkelingen die ze aanstipt is muziek die door AI is geproduceerd. “Niets baanbrekends, totdat een robot de hitlijsten domineert. Een kwestie van tijd, al jaren muziek wordt er muziek gecreëerd op basis van AI.” Eerder stipte ook Yuri van Geest deze ontwikkeling aan. Curatie (selectie) zou volgens hem dan ook steeds belangrijker worden.

Recent opende Snafu Records zijn deuren in Los Angelos. Het is een ‘platenlabel uit de 21e eeuw’, dat talent van morgen scout op basis van cijfers en ratings. Algoritmes analyseren de populariteit van onbekende artiesten op muziekplatforms en sociale media. Daarmee wordt de industrie democratischer en krijgt ook ‘de onbekende zangeres uit Indonesië’ een kans. Vervolgens slaan de data-analist en producer de handen ineen om – aan de hand van data – een hit te produceren.

Dance-roman lijkt waarheid te worden

Algoritmes om een artiest te ontdekken en data gebruiken om een hit te produceren. Waar hebben we dit eerder gehoord? In de dance-roman De Club van journalist Rolinde Hoorntje!

In dit boek beschrijft Hoorntje hoe social media steeds belangrijker worden. Dat bepaalde artiesten boven komen drijven door social media is niet naar ieders wens. Bepaalde personages in haar roman lijken dit niet eerlijk te vinden. Misschien vind je het zelf ook geen fijn idee dat een goed social media profiel voor veel optredens zorgt. Dit is echter nostalgie naar een tijd die nooit bestaan heeft. Sterker nog, ik denk dat muziekliefhebbers nu beter af zijn dan vroeger.

Het is tijd om je te schikken naar de wetten van de relatie-economie. Door ervoor te zorgen dat de alles-bepalende algoritmes (van Spotify en YouTube) je goedgezind zijn. Door content uit te geven. Door te werken aan je digitale hartslag. En zo een optimale relatie met fans op te bouwen. Wie weet teken je dan wel een contract bij het net geopende Snafu Records.

Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie