Geschatte leestijd - 5 minuten

De waarde van een artiest komt heden ten dage op de markt tot stand, niet in de studio of op het kantoor van een platenlabel of managementbureau. Fans willen dicht bij een artiest staan en bepalen zelf hoeveel zij bereid te betalen voor muziek, een optreden of merchandise van een artiest.

Waarde van artiest

De winst van een artiest is direct gerelateerd aan het bedrag dat fans bereid zijn te betalen voor de toegevoegde waarde die een artiest bij de muziek biedt. Uiteindelijk is de winst van een artiest een beloning, geen doel. Natuurlijk kennen we allemaal deze uitdrukkingen en termen, maar als je om je heen kijk zie je dat veel artiesten moeilijkheden hebben om de fan centraal te stellen. Toch biedt het centraal stellen van de fan een ultieme kans. Verhogen van financiële balanswaarde van de artiest.

Begin Augustus 2011 heeft Marcel van der Heijden het volgende op Frankwatching geschreven: ‘Vorig jaar heeft het Amerikaanse social media bureau Syncapse geprobeerd om door middel van empirisch onderzoek een financiële waarde te koppelen aan een Facebook fan. Zij onderzochten de Facebook fanbase van merken zoals Adidas, Nike, Starbucks en McDonalds en vergeleken de uitkomsten met non-Facebook fans. De uitkomst: de gemiddelde waarde van een Facebook fan is 136 dollar (ongeveer 95 euro) per jaar. Daarnaast spenderen Facebook fans gemiddeld 78 dollar (55 euro) meer per jaar dan non-fans. De onderzoekers merkten hierbij wel op dat dit getal heel erg uiteenlopend is en erg afhankelijk van het merk en de doelgroep. Het getal van 136 dollar is een totale financiële waarde, waarin naast de directe uitgaven aan producten van het merk ook zaken zoals marketing, media en WOM zijn meegenomen.

Data verdampt

Hoewel de artiest vandaag de dag over meer gegevens van (mogelijke) fans of volgers kan beschikken dan ooit tevoren, wordt het overgrote deel van deze gegevens niet opgeslagen en niet op waarde geschat. De artiest mist hierdoor kansen op het vergroten van haar database-bestand en haar bereik. En niet te vergeten het direct contact met de fan. Tevens vergeet de artiest daarmee wel misschien het allerbelangrijkste namelijk financiële waarde in geld toe te voegen aan zijn of haar financiële balans.

Bij het verzamelen van gegevens dient de artiest alleen de data te verzamelen die daadwerkelijk ook (financiële) waarde toevoegt aan de kennis en de financiële balans van de artiest. Er kan tevens gebruik worden gemaakt van kennis die vaak al aanwezig is bij de artiest maar nog niet is doorgedrongen tot hem of haar, zijn of haar management en/of directie van zijn of haar platenlabel. De artiest heeft vaak inmiddels al toegang tot fans uit de eigen e-maildatabase die zijn opgeslagen en tot vrienden op bijvoorbeeld een Hyves-pagina. Nog maar te zwijgen van de volgers en fans op alle andere kanalen als Twitter en Facebook.

Processen in lijn brengen

De artiest dient zijn of haar database zodanig in te richten, dat er ook echt iets te analyseren valt. Hiervoor moeten de gegevens toegankelijk, correct en up-to-date zijn. Pas dan kan de database van de artiest binnenste buiten worden gekeerd en kunnen alle verbanden die erin zitten eruit worden gehaald . Daarnaast dient natuurlijk de internet-strategie, het proces daar omheen en de content creatie op orde te zijn.

Door connecties te maken met fans in de e-maildatabase van de artiest en bijvoorbeeld met vrienden op de Hyves-pagina, volgers op Twitter en fans op Facebook is er de mogelijk om de huidige databases te verrijken met nieuwe profielen van nieuwe fans en volgers. Superfans of ‘influentials’ kunnen worden geïdentificeerd en omarmd. De artiest kan direct een relatie met hen aan gaan waarbij deze nieuwe fans en volgers weer kunnen worden ingezet om weer nieuwe fans en volgers te werven danwel te helpen met het verspreiden van berichten over concerten of optredens, merchandise en muziek. Ook bieden de connecties ‘endorsement en sponsor’ mogelijkheden en kansen vanwege alle verbanden die uit de database gehaald kunnen worden omdat de volledige doelgroep in kaart is gebracht. Deze informatie kan worden ingezet bij gesprekken met merken, organisaties en bedrijven om zo tot een financiële overeenkomst te komen.

Een artiest kan door middel van de inzet van simpele beschikbare tools en een goede internet strategie, die onder andere uit een cross platform strategie en een content release strategie bestaat en een goed geolied proces waarde toevoegen aan zijn financiële balans. Feitelijk wordt internet dan van een kostenpost ineens toegevoegde (financiële) waarde voor de artiest.

Lees ook

Andere columns die aansluiten bij deze column


>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Meer weten over Denis Doeland zijn visie?


Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek

15Reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie