Achtergrond: Angst voor data-gebruik is overdreven

Geschatte leestijd - 4 minuten

Ongeveer negen maanden geleden ging de GDPR van kracht. Deze General Data Protection Regulation zorgde ervoor dat organisaties nog secuurder moeten omgaan met jouw data. Deze Europese richtlijn kwam er pas nadat er veel onrust en ontevredenheid was rondom het gebruik van data. In sommige opzichten is dat terecht, maar vaak is de angst voor data-gebruik overdreven.

→ Beluister hier de podcast van dit artikel

Angst is niet nieuw

Sinds er innovaties worden uitgevonden, zijn er al mensen die waarschuwen voor deze uitvindingen. De drukpers zou ons lui maken en ons geheugen overbodig maken. De radio, de televisie en ook de wasmachine waren niet deugdelijk. Volgens sommigen, althans. Volgens gedragswetenschappers komt dat mede doordat we vaak het onbekende vrezen; verandering is dan al gauw ‘eng’.

Nick Bilton’s schreef een boek met de veelbelovende titel ‘I live in the future & here’s how it works’. In dit boek noemt hij veel voorbeelden van dit soort gevreesde innovaties. Eigenlijk is de angst voor technologische veranderingen zelfs normaal. Daarom is de angst voor het gebruikmaken van data eigenlijk ook best begrijpelijk. Toch ben ik optimistischer over deze ontwikkeling.

Data-gebruik is enige weg voorwaarts

Volgens mij is het een goed idee om de wet- en regelgeving aan te passen, als dat voor alle partijen meer duidelijkheid verschaft. Maar laten we eerst een stap terugzetten: waarom willen gebruikers en organisaties überhaupt data uitwisselen? Allereerst zorgt het ervoor dat gebruikers een prettige ervaring hebben van apps, sites en andere technische oplossingen.

Bedrijven kunnen daarbij gerichter met consumenten communiceren. Dat heeft een concreet voordeel: je ziet alleen nog advertenties die bij je passen. Toch zijn er mensen die er bezwaar hebben om zogenoemde ‘gerichte’ advertenties of berichten voorgeschoteld te krijgen. Hierdoor voelt het alsof je zoekgeschiedenis je achtervolgt: voor sommigen een idee.

Toch doet de angst voor het gebruikmaken van data me denken aan de angst voor de stoomtrein. Wil je weten waarom?

Ik vertel daar meer over in het 25ste hoofdstuk van mijn boek Digitaal Vermogen. Dat hoofdstuk heet Angst datagebruik lijkt op angst stoomtrein. Je vindt dat hoofdstuk via de links hieronder. Je kan het nu ook beluisteren via Spotify en andere diensten, via de links hieronder.

lees hoofdstuk 25 uit Digitaal Vermogen

luister hoofdstuk 25 uit Digitaal Vermogen via Spotify

luister hoofdstuk 25 via andere kanalen



Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie