Geschatte leestijd - 3 minuten
Ongeveer negen maanden geleden ging de GDPR van kracht. Deze General Data Protection Regulation zorgde ervoor dat organisaties nog secuurder moeten omgaan met jouw data. Deze Europese richtlijn kwam er pas nadat er veel onrust en ontevredenheid was rondom het gebruik van data. In sommige opzichten is dat terecht, maar vaak is de angst voor data-gebruik overdreven.
→ Beluister hier de podcast van dit artikel
Angst is niet nieuw
Sinds er innovaties worden uitgevonden, zijn er al mensen die waarschuwen voor deze uitvindingen. De drukpers zou ons lui maken en ons geheugen overbodig maken. De radio, de televisie en ook de wasmachine waren niet deugdelijk. Volgens sommigen, althans. Volgens gedragswetenschappers komt dat mede doordat we vaak het onbekende vrezen; verandering is dan al gauw ‘eng’.
Nick Bilton’s schreef een boek met de veelbelovende titel ‘I
live in the future & here’s how it works’. In dit boek noemt hij veel
voorbeelden van dit soort gevreesde innovaties. Eigenlijk is de angst voor
technologische veranderingen zelfs normaal. Daarom is de angst voor het gebruikmaken
van data eigenlijk ook best begrijpelijk. Toch ben ik optimistischer over deze
ontwikkeling.
Data-gebruik is enige weg voorwaarts
Volgens mij is het een goed idee om de wet- en regelgeving aan te passen, als dat voor alle partijen meer duidelijkheid verschaft. Maar laten we eerst een stap terugzetten: waarom willen gebruikers en organisaties überhaupt data uitwisselen? Allereerst zorgt het ervoor dat gebruikers een prettige ervaring hebben van apps, sites en andere technische oplossingen.
Bedrijven kunnen daarbij gerichter met consumenten communiceren. Dat heeft een concreet voordeel: je ziet alleen nog advertenties die bij je passen. Toch zijn er mensen die er bezwaar hebben om zogenoemde ‘gerichte’ advertenties of berichten voorgeschoteld te krijgen. Hierdoor voelt het alsof je zoekgeschiedenis je achtervolgt: voor sommigen een idee.
Toch doet de angst voor het gebruikmaken van data doet me denken aan de angst voor de stoomtrein. Wil je weten waarom?
Ik vertel daar meer over in het 25ste hoofdstuk van mijn boek Digitaal Vermogen. Dat hoofdstuk heet Angst datagebruik lijkt op angst stoomtrein. Je vindt dat hoofdstuk via de links hieronder. Je kan het nu ook beluisteren via Spotify en andere diensten, via de links hieronder.
→ lees hoofdstuk 25 uit Digitaal Vermogen
→ luister hoofdstuk 25 uit Digitaal Vermogen via Spotify
→ luister hoofdstuk 25 via andere kanalen
Check ook
Wil je liever een paperback?
→ Bestel via de site
→ Bestel via BOL.com
→ Bestel via Bruna
→ Bestel via Managementboek
ook verkrijgbaar bij
ook digitaal te lezen bij
Andere relevante uitgaven
Liever een gratis eBook? Check ook vanAnaloognaarDigitaal.nu en EDMendedigitalewereld.nl
