Denis Doeland: expert Digitale Strategie en Transformatie

Met meer dan twee decennia aan ervaring in het delen van digitale wijsheid door blogs en het creëren van boeken, video’s en podcasts, is hij jouw onuitputtelijke bron van kennis in de digitale vooruitgang. Zijn reis begon bij ID&T in de vroege jaren ’90, waar hij de magie van digitale mogelijkheden ontdekte.

Denis Doeland in het kort. Slashie extraordinaire.

Auteur, Blogger, Business & Industry Hacker, Disruptor, Maven, Numerati, Spreker en Transformer

INTRODUCTIE DENIS DOELAND

Leuk dat je meer over mij wil weten! Ik ben een digitale autodidact en deel ongelooflijk veel content over digitale vooruitgang – ik blog al meer dan 10 jaar, spreek op events en maak ook nog boeken, video’s en podcasts. Eigenlijk hoef je me niet in te huren om gebruik te maken van mijn kennis …

Uniek model

Hoe ben ik daar zo gekomen? Ik heb er altijd van genoten om nieuwe dingen te ontdekken, helemaal te verdwijnen in een onderwerp en dat in een grotere context te plaatsen. Op een of andere manier geeft me dat voldoening. Voor het eerst ontdekte ik dat bij ID&T begin jaren negentig, toen er op digitaal gebied veel kansen lagen: “Wauw, ik kan mensen blij maken met mijn inzichten!”. Stel je voor, in 1997 waren we al bezig met livestreaming … Sindsdien ben ik alles zelf gaan uitvinden, leren en toepassen. Daarmee heb ik een brede blik op digitale vooruitgang.

Ik houd me bezig met onderwerpen als marketing efficiëntie, reputatie, bedrijfswaarde en verdienmodellen … precies op het snijvlak van marketing-, reputatie- en verkoop-informatie waar ik context schep voor corporate finance. Daarin werk ik met een uniek model gefundeerd op de kracht, macht en potentie van de digitale wereld waarmee ik zorg voor duidelijke processen voor organisaties en individuen.

Kort gezegd: ik bied inzicht met data, die leidt tot optimalisatie van de bedrijfswaarde. Elke organisatie groeit door gebruik van dit unieke model!

Denis Doeland – BUSINESS AND INDUSTRY HACKER

Mentor en toegankelijk

Eigenlijk ben ik een soort mentor in mijn manier van werken, mensen zeggen ook dat ik toegankelijk ben – ik kan met iedereen goed overweg. Zo werk(te) ik met artiesten, festivals, global top-10 dj’s, top-50 festivals en top-10 food en health influencers, maar ook met de top-15 auteurs van Nederland en de (voormalige) aanvoerder van het Nederlands elftal. 

Bij iedereen draait het om persoonlijke progressie en zakelijke ontwikkeling, zoals significante periodieke groei met een digitale strategie. Maar ik ben niet bang voor een debat en zie mezelf als Firestarter. Zoals The Prodigy dat ooit zo heftig zong: “I’m the trouble starter, punkin’ instigator”! Daar zit mijn persoonlijke uitdaging ook: soms gaan dingen niet zo snel als ik zelf zou willen. En dan kan ik beter mijn tempo aanpassen. Het gaat er voor mij om, dat ik mensen in hun waarde laat terwijl we samen verder komen. 

Last but not least: ik balanceer in mijn privéleven ook twee uiteenlopende hobby’s met elkaar. Lekker eten uit de Italiaanse of andere internationale keuken met een goed glas wijn staat net zo hoog bovenaan als 3 keer in de week boksen, hardlopen en tennissen.

👉 Een keertje sparren over de kracht, macht en potentie van de digitale wereld? Ik help je graag hier verder

Wat zeggen anderen over Denis Doeland?

Digitaal Vermogen

Denis helpt organisaties met het laten groeien van het digitaal vermogen (of digitale vermogen). Dit zijn de rechten en niet-fysieke middelen bestaande uit digitale verbindingen en contextuele data, die een onderneming competitief voordeel in de markt geeft, welke een financiële waarde vertegenwoordigt doordat het huidige en toekomstige kasstromen optimaliseert en versnelt.

Het toepassen van nieuwe technologie zou voor iedere organisatie moeten leiden tot efficiëntere en effectievere processen, het ontwikkelen van nieuwe diensten en producten, omzetgroei en waardevermeerdering. Ben je als organisatie in staat de drie kernelementen (kracht, macht en potentie) van het digitale vermogen inzichtelijk te maken, dan wordt het digitale veranderingsproces voor mensen in een organisatie zonneklaar: er is een duidelijke richting voor de digitale verandering.

Ben je als organisatie in staat de drie kernelementen (kracht, macht en potentie) van het digitale vermogen inzichtelijk te maken, dan wordt het digitale veranderingsproces voor mensen in een organisatie zonneklaar: er is een duidelijke richting voor de digitale verandering.

Denis Doeland – BUSINESS AND INDUSTRY HACKER

Breed toepasbaar

Digitaal Vermogen is toepasbaar in allerlei branches: Balr., Kakhiel, Rumag, Hardwell, Armin Van Buuren, Dj Sam Feldt, Spinnin’ Records, ID&T, New York Times, NPO, Talpa, Voetbal International, Touzani, KLM, NRC, Neymar, Top Notch en Paradiso zijn enkele voorbeelden waar het gedachtengoed op losgelaten is.

Om aan de slag te kunnen met de digitale verandering is het van belang om te beseffen dat deze verandering uit drie fundamentele kernelementen bestaat. Kracht: het kwantificeerbare deel van het eigen ecosysteem over tijd. Oftewel hoe presteert jouw organisatie binnen het digitale speelveld met de concurrentie. Macht: de kunde van de organisatie om de doelen en doelstellingen die binnen het digitale speelveld gelden te realiseren. Potentie: het in resultaat (en financieel) uitdrukken van het digitale bezit van een onderneming. Bij de digitale verandering zijn er twee uitgangspunten: het reduceren van de complexiteit en het realiseren van ‘de nieuwe eenvoud’.

Denis zorgt voor inzichten, help met het uitzetten van de digitale koers en laat organisaties groeien in het digitale landschap.

Bij de digitale verandering zijn er twee uitgangspunten: het reduceren van de complexiteit en het realiseren van ‘de nieuwe eenvoud’.

Denis Doeland – BUSINESS AND INDUSTRY HACKER

Achtergrond Denis Doeland

Denis Doeland (Utrecht, 1971) is vanaf 1993 actief in de muziek (met name de dance-industrie). Hij begon zijn carrière bij platenwinkel Bad Vibes en startte vanuit die hoedanigheid de eerste muziekactiviteiten van ID&T. In de twee decennia dat Doeland bij ID&T werkte, hield hij zich bezig met de exploitatie van intellectueel eigendom en de digitale activiteiten van ID&T, Q-Dance en Sensation en zette hij de muziekuitgeverij van ID&T en download portal Dance-Tunes op. 

Sinds 2011 richt hij zich op DDMCA, waarmee hij bedrijven, merken en organisaties helpt in de vele deelgebieden van de digitalisering van hun business. In de afgelopen 10 jaar heeft Denis tientallen organisaties in sport, media en entertainment helpen groeien in het digitale speelveld. Niet alleen in omzet, maar ook in reputatie en waarde. In 2016 startte hij samen met Michiel Schoonhoven een zusteronderneming NXTLI die zich richt op meer impact maken met Business, Content en Data.

Visie van Denis Doeland

Als specialist in de digitale wereld helpt Doeland bedrijven en organisaties om internet en social media zo in te zetten, dat ze voldoen aan de nieuwe verwachtingen van fans, klanten, medewerkers en andere betrokkenen. Doeland loopt in Nederland voor op het gebied van kennisontwikkeling en kennisdeling in combinatie met de inzet van technologie, internet en social media.

Doeland zijn visie is de volgende: een entertainment- of mediabedrijf heeft bestaansrecht door de content die het produceert en de fans die het daardoor aan zich weet te binden. In 2008 ontwierp hij de eerste (digitale) visie voor de entertainmentindustrie.

Als dj, evenement of festival ben je een netwerk. Content is daarbij de drijvende kracht, omdat het je in staat stelt verbinding te maken met fans en klanten. Data is de toegevoegde, sturende factor en economische waarde voor het bedrijf.

Denis Doeland – BUSINESS AND INDUSTRY HACKER

Uit deze visie ontstond het Business Acceleration Framework. Op basis van de vijf doelen van het Business Acceleration Framework genereert een organisatie aan de hand van interne en externe data diverse analyses en overzichten van waaruit additionele en winstgevende groei-modellen ontstaan. De bedrijfswaarde en opbrengsten worden met het raamwerk voor iedere organisatie geoptimaliseerd.

Auteur, blogger en GASTdocent

Sinds begin 2013 is Denis, naast zijn werkzaamheden als consultant en adviseur voor diverse organisaties, gastdocent bij diverse hogescholen (Fontys, Inholland) en geeft hij gastcolleges aan diverse universiteiten (Universiteit van Amsterdam, Universiteit van Tilburg).

Daarnaast bracht hij samen met Ger Hofstee het boek ‘vanAnaloognaarDigitaal.nu‘ uit. Eind 2015 verscheen zijn boek ‘EDM en de Digitale Wereld – Waarom dj’s, evenementen en festivals moeten veranderen?‘. Zijn laatste boek ‘Digitaal Vermogen‘ verscheen in 2018. Denis blogt daarnaast voor Adformatie, Emerce, Marketingfacts, Sprout, This Is Our House en diverse andere blogs.

“Ik ben altijd vol passie en energie, met een constante drive en betrokkenheid. Mijn sterke communicatievaardigheden koppel ik aan een commercieel inzicht, ondernemersgeest en een innovatieve, ‘out of the box’-denkwijze. Mijn focus ligt op het ontwikkelen van digitale strategieën, het beheer van social media en analytics, het beschermen van intellectueel eigendom en het creëren van nieuwe bedrijfsmodellen in sectoren zoals sport, media en entertainment. Als autodidact heb ik een diepgaande en natuurlijke interesse in digitale media, en ben ik voortdurend bezig met het effectief inzetten van content binnen deze media om relaties met fans en klanten te versterken.”

Denis Doeland – Business and Industry Hacker

Denis Doeland levert verder diensten onder meer in de vorm van adviezen, analyses, keynotes, lezingen, masterclasses, waarderingen, trainingen, social media en internet monitoring en strategie voor organisaties.

Denis Doeland over sport, media en entertainment

7 uitdagingen die organisaties hebben

Behoud en groei van de wereldwijde fanbase en volgers, en het verhogen van hun betrokkenheid via diverse digitale platformen.
Verbetering van de aangeboden content op digitale kanalen en het uitbreiden van het aantal abonnees.
Effectieve inkomstengeneratie uit interacties met fans en volgers door middel van geproduceerde content.
Ontwikkeling van content op een kosteneffectieve wijze, terwijl de digitale kanalen winstgevend en veilig blijven.
Aantrekken van nieuwe sponsoren en/of adverteerders, het behouden van bestaande relaties, en aantonen van de waarde van hun content.
Het identificeren en benutten van nieuwe zakelijke mogelijkheden voor de digitale kanalen.
Concurrentievermogen behouden binnen de eigen branche en tegenover andere media, gericht op het vasthouden van de aandacht van fans en volgers.

diensten die je verder kunnen helpen

Business Acceleration Scan: Ontdek de verborgen waarde van je organisatie met onze diepgaande analyse van digitale kanalen en financiële data. Maak strategische beslissingen met ons uitgebreide rapport en persoonlijke groeiplan.
Business Acceleration Benchmark: Transformeer je organisatie met onze gespecialiseerde KPI-analyse en holistisch data-overzicht. Ontdek onbenutte kansen en strategieën.
Digitale Reputatie Monitor: Overheers social media en leer van je concurrenten met onze geavanceerde monitoring tool. Ontvang inzichten en adviezen die je digitale strategie naar een hoger niveau tillen.
Content Impact Scan: Ontdek hoe je digitale content presteert tegenover de concurrentie en ontvang concrete Quick en Long Wins voor een onmiddellijke boost en duurzame groei in je digitale strategie.
Digitale Volwassenheid Assessment: Meet de digitale volwassenheid van je organisatie met onze diepgaande analyse, en ontvang een helder stappenplan om in de digitale wereld te excelleren.

DE diensten worden UITGEVOERD DOOR ONZE ZUSTERONDERNEMING NXTLI.

ook INTeressanT

Kijk ook

Onze virtuele assistente legt uit wat Digitaal Vermogen is
>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek