Achtergrond: Elke organisatie heeft een coronadashboard nodig

Afgelopen dinsdag presenteerde minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) een ‘coronadashboard’ om de verspreiding van het coronavirus te monitoren. Niet alleen de overheid heeft een goed dashboard nodig in het coronatijdperk. Ook organisaties zijn gebaat bij een ‘coronadashboard’ tijdens de coronaperiode. De Business Acceleration Index is zo’n dashboard dat de nodige inzichten verschaft.

>> Luister hier naar digitaal vermogen

Trechter
Om tot contextuele inzichten te komen is een Business Acceleration Index nodig. Dit is de basis voor het coronadashboard voor iedere organisatie

Traditionele inzichten onvoldoende

Is er in het huidige digitale tijdperk nog plek voor traditioneel data-gereedschap? Nee, want de mogelijkheden ervan zijn beperkt. Als data hoog op de prioriteitenlijst staat, is het vasthouden aan traditionele silo’s met data geen optie meer. Een infrastructuur waarbij eenduidige definities worden gehanteerd en waarin niet alleen de complete customer journey, zichtbaar is. Ook de prestatiefactoren die het effect op de waarde en reputatie ook meteen weergeven zou voor bedrijven de standaard moeten zijn. 

Tegenwoordig moet je vanuit alle kanalen data bij elkaar brengen en op een uniforme manier met deze data omgaan. Daarbij hanteer je eenduidige definities voor elk contactmoment. Binnen één centraal dashboard zou je niet alleen moeten kijken naar de complete customer journey, die via meerdere kanalen, lagen en contactmomenten verloopt. Zo is maar een deel van het effect op de hele organisatie zichtbaar. Er is dus behoefte aan een index voor de hele organisatie. Die index is opgebouwd uit verschillende indexen. En volledige visualisatie van de prestatiefactoren zoals de bovenstaande trechter van de fan-reis.

Traditionele systemen voor webanalytics, zoals Google Analytics, kennen hun beperkingen. Ze zijn er immers niet op gemaakt om ruwe data als eindproduct te hebben en in een nieuwe vorm met context te sturen. Omdat ze een op zichzelf staande dienst zijn, met visualisatie als laatste component, wordt de data in het systeem verwerkt en geoptimaliseerd. Hiermee wordt de visualisatie sneller, maar een gedeelte van de bruikbare informatie gaat verloren. De data zal je naar een ander platform moeten sturen dat de context aanbrengt in de data. Traditionele systemen zijn niet gemaakt om snel contextuele data over de verschillende lagen en uit de verschillende kanalen aan te leveren.

De impressie  index van Chickslovefood van 2020 | Index 100 = 2019
De impressie index van Chickslovefood van 2020 | Index 100 = 2019

Koppelen van verschillende bronnen

Om goed in te kunnen spelen op de behoeften van jouw organisatie, is het belangrijk om data vanuit verschillende bronnen aan elkaar te koppelen. Dit kan data zijn uit de klantendatabase, social media of web analytics. Om dit optimaal te laten verlopen, moeten afdelingen en leveranciers binnen een organisatie verder kijken dan de digitale producten waar ze zelf direct verantwoordelijk voor zijn. De customer journey is immers geen rechte lijn van A naar B. Klanten gebruiken apps, websites, sociale kanalen en switchen tussen off- en online. Alleen wanneer je de verschillende digitale middelen goed op elkaar afstemt, kun je de complete customer journey in kaart brengen en die in context brengen de business-doelen van het bedrijf.

Het sturen op data gaat verder dan alleen de customer journey. De ‘trechter’ waar de fanreis deel van uitmaakt heeft ook effect op de andere doelen van de organisatie. Feitelijk zou elke organisatie juist moeten sturen op andere prestatiefactoren die de hele organisatie aanraken. Denk daarbij aan de waarde, reputatie, efficiëntie, versnelling van de primaire verdienmodellen en vinden en sturen van secundaire verdienmodellen.

De profielen index van Chickslovefood in 2020 | Index 100 = 2019
De profielen index van Chickslovefood in 2020 | Index 100 = 2019

Een index die uitkomst biedt

In eerdere artikelen heb ik deze vijf doelen beschreven. Deze vijf doelen zijn terug te vinden in het Business Acceleration Framework. Dit raamwerk laat in een oogopslag zien hoe jouw organisatie zich ontwikkelt. Er ontstaan percentages, indexen, waarin de huidige organisatie gemeten wordt ten opzichte van hoe de organisatie eerder presteerde. Span je je minder in om je fans te bereiken, dan staat er een getal onder de 100 bij het tweede doel de reputatie van het raamwerk. Groeit de waarde, dan zal je zien dat de index bij het eerste doel boven de 100 uitkomt. Nemen de verdienmodellen toe, dan zal je zien dat de index daar ook van zal stijgen.

De verschillende grafieken zijn afkomstig het raamwerk van Chickslovefood. De actieve gebruikers en de impressie index maken onderdeel uit van dat raamwerk. De merkreputatie heeft directe impact op de waarde van het merk Chickslovefood. De reputatie nam significant toe (naar 139 met een record van 161 in de week daarvoor) sinds begin 2020, de verdienmodellen stijgen daarmee in lijn. De verdienmodellen bleven stijgen tijdens de coronacrisis en daardoor neemt de gehele Business Acceleration Index een vlucht in de coronaperiode.

De reputatie index van Chickslovefood waarbij 2019 als 100 geldt
De reputatie index van Chickslovefood waarbij 2019 als 100 geldt

Hoe te beginnen?

Toch is het voor gebruikers van het Business Acceleration Framework een ontdekkingstocht hoe deze indexen precies werken. Je scoort bijvoorbeeld een plus op het ene doel en een min op het andere doel. Maar wat zegt dat over jouw organisatie als geheel? Het maken van een quick scan, een nieuw startpunt helpt daarbij. Dit geeft organisaties de nodige inzichten, net als het corona-dashboard. Ook Chickslovefood startte eerst met een quick scan. En zie het resultaat. Vragen? Stuur gerust een Whatsapp bericht via 0613520250 of een email naar denis.doeland@ddmca.com

Maak jouw quick scan

De Quick Scan van NXTLI
Wil je beginnen met jouw coronadashboard? Maak nu een quick scan!

Bekijk ook

Ondernemer in sport, media en entertainment? Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Waarom #KLM met afgehakte vleugels niet doorgaat als busmaatschappij? Kijk naar Live On Stage met Folkert Tempelman, Igor Beuker en Denis Doeland.
Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
de boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie