Achtergrond: De 3 lessen van FC Barcelona

Geschatte leestijd - 4 minuten

Tijdens de coronacrisis heb je tijd om te lezen. FC Barcelona speelt mee om de hoofdprijzen en is de sinds kort de club met de grootste omzet. Simon Kuper schreef een boek over de Catalaanse sportclub en ontdekte welke elf (!) lessen andere bedrijven van de topclub kunnen leren. In dit artikel licht ik drie lessen uit die voor elke organisatie relevant zijn. Juist tijdens de coronacrisis.

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

1 | Het voetbal vraagt om wekelijkse innovatie

Hoewel veel clubs profiteren van een first-mover advantage, betekent dat niet dat ze daarna op hun lauweren kunnen rusten. Kuper stelt dat veel clubs ideeën van elkaar stelen. Een voorbeeld? De attractieve en aanvallende speelstijl van Cruyff, die Ajax en Barcelona zo succesvol maakte, is overgewaaid naar Liverpool en Duitsland.

Die vlieger gaat ook op voor marketeers. Een goede uitvinding uit het verleden is geen garantie voor de toekomst. Helaas is innovatie vaak een wassen neus. Sta er daarbij bij stil dat innovatie begint bij een andere mindset. Ook of juist tijdens de coronacrisis!

2 | Een mondiaal bedrijf is anders dan een nationaal bedrijf

Veel merken dromen ervan om de wereld te veroveren. Barcelona slaagt daar al een poos in. Kuper vertelt over het verschil tussen Catalaanse fans (die doorgaans minder trouw zijn en minder te besteden hebben) en fans uit bijvoorbeeld Amerika of Azië. De club speelt in op de verschillende behoeften van deze groepen fans en maximaliseert daarmee het rendement van deze relaties.

Door tijdens de coronaperiode stil te staan bij de verschillende behoeften van de verschillende doelgroepen, is het mogelijk om nieuwe fans te winnen. Daarmee vergroten clubs hun digitaal vermogen. Een club die daar vorig jaar in slaagde, is Ajax. Dit artikel vertelt je over de manier waarop het bedrijf het Digitaal Vermogen liet groeien.

3 | Barcelona werd een soort tv-producent

Tijdens de coronaperiode kun je als club nadenken over het volgende. Voorheen identificeerde de Catalaanse club zich als een sportclub. Inmiddels heeft het door dat het in de entertainmentindustrie opereert. De concurrentie? Real Madrid, League of Legends en Netflix.

Met welke wapens kan de club deze concurrentie te lijf gaan? Door content uit te geven. Daarmee weet het een relatie op te bouwen en behouden met fans. Inspirerende voorbeelden in dit kader zijn: Ajax (dat in het vorige seizoen ook op Facebook heerste), Formule 1 team McLaren (dat met een app de harten van fans weet te veroveren) en dj Marshmello (die zelfs Fortnite-content maakt). Het zijn voorbeelden van geslaagde contentmarketing: merken die uitgever worden en daarmee een relatie met fans opbouwen.

Conclusie

Succesvolle merken als FC Barcelona doen er in de huidige relatie-economie alles aan om een relatie op te bouwen met fans. Maar ook tijdens de coronacrisis zitten ze niet stil. Dat doen ze door content uit te geven, want daarmee valt de fan-relatie te bestendigen. Ze zetten daarvoor in op digitalisering en innovatie. Zo langzamerhand wordt het voor organisaties weer tijd om naar voren te koren.

Wil je meer lezen? Dit artikel vertelt je over de manier waarop clubs aan de slag gaan met de digitalisering van hun business. Dit artikel bevat tips voor de digitale strategie voor voetbalclubs en spelers.

Luister ook

Digitaal Vermogen de podcast van Denis Doeland met alle artikelen van zijn blog en hoofdstukken uit zijn laatste boek.

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
de boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie