Hoe AI artikelen en verhalen schrijft

Geschatte leestijd - 5 minuten

Artificial Intelligence wordt op verschillende manieren ingezet. Al eerder schreef ik over AI-kunst en AI-muziek. In dit artikel lees je hoe je AI kan inzetten voor het schrijven van artikels en verhalen. Zo gebruikte ik de demo-versie van Brainstorm voor een aantal passages in dit artikel.

AI generated verhaal

“Denis Doeland was a computer scientist who wrote extensively about the potential for artificial intelligence. He believed that AI could be used to solve many of the world’s problems, and he spent his life working on developing this technology. Although he never saw his dream come true, his work paved the way for future generations of computer scientists who were able to build on his ideas.”

Deze bovenstaande alinea is volledig door de AI-software van Brainstorm geschreven. De AI heeft voor het creëren van het verhaal alleen een voorzet nodig. Door de AI te briefen met een zin aan tekst, kan de kunstmatige intelligentie aan de slag met het schrijven van de tekst. Het kan geen kwaad het eindresultaat te checken. Een menselijke hand is voor de meeste teksten nog wel nodig. Naast de onderwerp-keuze is het ook mogelijk om de mate van creativiteit te bepalen.

(tekst loopt door na deze afbeelding)

 AI-software van Brainstorm
Demo AI-software van Brainstorm

Absurde AI

De onderstaande alinea is geschreven met de factor genaamd ‘madness’. De tekst is minder informatief, maar leest als een script van een film met een absurde verhaallijn. Echte ‘madness’, dus.

Denis Doeland sits in his chair, thinking about artificial intelligence. He’s been working on it for years, and he’s come up with a theory that could change the way we think about AI forever. Doeland believes that true AI is possible. It’s not just a matter of creating machines that can think like humans; it’s creating machines that can exceed human intelligence. Once we achieve this, we will have created something truly amazing. Doeland knows there are some who will doubt his theory, but he is confident in his work. He believes that one day, we will create machines that are smarter than any human has ever been.

AI in de praktijk

Enkele bedrijven gebruiken al AI-softwares die teksten schrijven. Voorbeelden zijn The New York Times en The Washington Post. Kunstmatige intelligentie kan van enorme waarde zijn in de journalistiek. Vooral als het gaat om 112- of sportberichten. In 2021 schreef ik hier al over.

Toch lijken nog veel journalisten de waarde van AI in combinatie met geschreven tekst te onderschatten. Uit een studie van Global Survey of Journalism’s Future bleek dat in 2017 nog zo’n 70 procent van de redacties niet bezig waren met hoe nieuwe technologieën in vijf tot tien jaar de nieuwsproductie kunnen veranderen.

Statistic: Most important newsroom uses of AI (artificial intelligence) for publishers in 2022 according to industry leaders worldwide as of December 2021 | Statista

AI nog geen journalistieke prioriteit

In december 2021 werden de wereldwijde toonaangevende uitgevers gevraagd naar hun verwachtingen over het gebruik van AI. Volgens 40 procent van deze uitgevers zouden geautomatiseerde aanbevelingen het belangrijkste gebruik van AI worden in 2022. Daarnaast werd het gebruik van AI voor commercieel gebruik, zoals het targetten van potentiële abonnees en het optimaliseren van betaalmuren, noodzakelijk geacht voor hun toekomstige bedrijfsactiviteiten.

Er is ook een drang naar automatisering op de redacties, bijvoorbeeld bij het gebruik van AI voor ondertiteling of tagging. Robo-journalistiek werd als het minst belangrijke gebruik van AI aangemerkt. Slechts tien procent van de uitgevers gaf vorig jaar aan dat dit in 2022 belangrijk zou zijn voor hun bedrijf. Hier ligt nog een enorm braakliggend terrein voor first movers. Welke uitgever laat een robot meer kopij maken?

Conclusie

Er is nog wel een weg te gaan. In welke tak van sport je ook werkzaam bent, het is verstandig je in te lezen over AI. Ook al ben je geen journalist of copywriter, AI kan jou op veel verschillende manieren helpen. Ontdek wat kunstmatige intelligentie voor jou kan betekenen en gebruik het in je voordeel. AI zal de komende tijd vooral gaan helpen als gereedschap om de basisteksten sneller te kunnen produceren voornamelijk in het commerciële segment. De verwachting is dat de journalistiek op termijn vanzelf overgaat tot het gebruik van AI in het productieproces.

Wil je Brainstorm zelf eens proberen voor je eigen teksten? Kijk dan hier


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

QR Maandelijkse Donatie
Liever met iDeal/PayPal betalen of een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie