Ingegeven door een discussie enige tijd geleden bij Bousie’s Dinner (#bd11 destijds op Twitter) over Social Media in de boekenwereld, een gesprek met Martijn Griffioen van Dutch Media tijdens Bousie’s Dinner aan de tafel waar ik zat, een #twitfitty tussen HansBousie en @EHPO over de afdrachten aan schrijvers door boekuitgeverijen, een blogpost op Werner Bros en de lancering van 24Symbols (de ‘Spotify van de boeken’) vorige week hierbij een poging om boekuitgeverijen en schrijvers inzicht te geven in de digitale wereld.
De achtergrond
Even ter inleiding een citaat uit de blogpost op Werner Bros van Werner Schlosser: ‘Het thema van Bousie’s Dinner was om over de schutting van de buren te kijken en te leren van hun succesverhalen en missers. De aanwezige uitgevers waren helaas vergeten daarbij hun oogkleppen af te doen. Want alle ontwikkelingen in de muziek-, film- en volgens mij toch ook de boekenbranche ten spijt, zal het boekenvak niet getroffen worden door het soort ellende waarin de muziek- en filmwereld terechtgekomen is. Dat lijkt althans de stellige overtuiging van Joost Nijsen van Uitgeverij Podium, die daarin werd gesteund door Martijn Griffioen van Dutch Media. Nijsen, die ik al eerder zag spreken, zei niet te geloven dat boeken lezen een digitale aangelegenheid zal worden. Dat kwam hem op een emotionele reactie te staan van Kees Hermans, die de omzet van zijn Disky – ooit €100 miljoen per jaar – de afgelopen jaren zag verdampen. Hij waarschuwde: “De verkoop van alle fysieke entertainmentproducten gaat richting het putje.” De feiten bevestigen zijn vrees.’
Werner Schlosser’s post vervolgt ‘Ik zie het ook in mijn directe omgeving. Voor mijn vrouw, een van de fanatiekst denkbare boekenkopers en –lezers, kocht ik vlak voor onze vorige vakantie een tablet-pc. In no-time stuurde een behulpzaam familielid een dvd’tje met 5000 e-books erop. Daar is niet voor betaald uiteraard, het DRM was (met het grootste gemak waarschijnlijk) gekraakt en dus voldeed de verzameling perfect om feeling te krijgen met het apparaat en het digitaal lezen van boeken. En wat zei mijn vrouw tot mijn stomme verbazing? “Ik hoef nooit meer een fysiek boek.”
Vooravond van verandering
Boekuitgeverijen, alsmede de aan hen gelieerde schrijvers staan aan de vooravond van een grote verandering, waarin nieuwe businessmodellen en digitale mediaproducten voortaan een belangrijke rol gaan spelen. Dit vinden de meeste boekuitgevers, inclusief de bovenstaande overigens zelf van niet, maar vooruit we delen het nog maar een keer … Digitalisering, internet en nieuwe consumentenvoorkeuren bedreigen de traditionele boekuitgeverijen. Ze krijgen te maken met meer concurrentie en verlies van de grip op doelgroepen en content.
Digitalisering biedt uiteraard nieuwe kansen. Productie en vooral distributie van digitale content is goedkoop. Distributie via internet levert bovendien het voordeel op dat geprofiteerd wordt van het Long tail-effect: veel nicheproducten zullen beschikbaar blijven en zouden gedurende lange tijd omzet kunnen genereren. Prijzen van digitale mediaproducten dalen, wat de aantrekkingskracht voor lezers vergroot. Lezers kunnen gebruik maken van nieuwe diensten als abonnementen op boeken of de catalogus van een specifieke boekuitgeverij via platformen en apps van de boekuitgeverij of derden.
Versnippering en convergentie
Boekuitgeverijen, alsmede de aan hen gelieerde schrijvers zijn en blijven afhankelijk van levensvatbare doelgroepen. In de digitale wereld zijn deze doelgroepen kleiner en specifieker. Versnippering van het aanbod en convergentie zijn enerzijds een bedreiging, maar leveren anderzijds ook weer nieuwe mogelijkheden om de eigen doelgroep te versterken en te binden. Netwerken (lees: het eigen domein, de sociale kanalen en het domein van derden) bieden hedentendage content aan over alle beschikbare apparaten (TV’s, mediaboxen, PC’s, laptops, notebooks, smartphones en tablets). Het verdienmodel dat hierbij hoort laat straks dan ook een versnippering zien naar meerdere inkomstenbronnen. De kunst is het zoeken naar en openstaan voor de mogelijke verdienmodellen. Een mooi voorbeeld is de case van het boek van Seth Godin.
Toegang tot digitale content en dienstverlening op internet zijn inmiddels de hoeksteen van toekomstige verdienmodellen voor een ieder die met de digitale exploitatie van content bezig is. De verkoop van fysieke producten aan eindgebruikers (oftewel: lezers) zal aan belang gaan afnemen, omdat de nadruk bij de moderne, digitale lezers minder op bezit zal liggen dan in het tijdperk van het fysieke product. Bezit maakt plaats voor beschikbaarheid, belevenis, gemak en service. Goede cases hier zijn Amazon en de Kindle en het ontstaan van 24Symbols.
10 handvaten
Vooruit hier nog een gooi met wat inzichten voor boekuitgeverijen, ook te vinden in ‘Online Basics – 10 handvaten voor onderweg’. Het volgen van een goede content- en internet- strategie is feitelijk waar het voor boekuitgeverijen om gaat. Bij een goede content- en internet- strategie dien je het principe ‘Content = King = Data’ in de gaten te houden. Daarnaast zijn er nog een aantal andere aspecten die men in de gaten dient te houden.
- Eigen domein en de sociale online werelden. Alle online omgevingen maken onderdeel uit van de totale internet- en content- strategie.
- De gehele catalogus dient goed beschikbaar te worden gemaakt in de diverse zoekmachines, dit verhoogt het verkeer naar de diverse online werelden.
- Denk na over de indentiteit van de schrijvers omarm en betrek hen in de gehele content- en internet- stragie (lees ook: investeren in fans, wat voor artiesten opgaat gaat ook voor schrijvers op).
- Omarm sociale identiteiten, vraag de gelieerde schrijvers en lezers om connectie te maken met hun Facebook of andere bekende identiteiten zoals een Hotmail- of een Gmail-account. Het laten maken van het zoveelste gebruikersnaam en wachtwoord is immers niet meer van deze tijd.
- Omarm sociale content, met andere woorden foto’s, filmpjes e.d. van (alle mogelijke) lezers, die gemaakt zijn tijdens bijvoorbeeld een boeksigneersessie. Geef ruimte in het eigen domein of een van de sociale werelden voor het uploaden van foto’s en filmpjes van derden.
- Deel alle eigen relevante content via alle mogelijke sociale werelden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het eigen Flickr-, Picasa- of YouTube-kanaal.
- Neem deel in de online conversatie met de schrijvers en lezers: luister, anticipeer en voer dialoog of openbaar, volg en informeer.
- De online werelden alsmede de content zullen op elke wijze en naadloos benaderbaar dienen te zijn: via desktop, labtop, smartphone, ipad e.d. Zorg voor de juiste weergave op elk apparaat via elke browser en neem afscheid van DRM.
- Koppel de aanwezige klantendatabase(s) aan sociale analytics en web analytics. Zo kan er onder andere bepaald worden wie van de lezers het meest invloedrijk is.
Nieuwe geldstromen
Er ontstaat voor een boekuitgeverij een geheel nieuwe geldstroom. Mogelijke nieuwe inkomsten zouden kunnen komen uit;
- Freemium is een van de businessmodellen van de laatste jaren. In het kort draait het er bij Freemium om dat men bezoekers en naamsbekendheid krijgt door gratis diensten of producten te leveren. De inkomsten worden later door een ‘premium’ dienst of product aan te bieden gegeneerd. Webwinkels geven bijvoorbeeld een deel van hun dienst of product gratis weg (zo lijkt het, immers staan hier vaak advertentie-inkomsten op het platform tegenover of vraagt men om met een ‘tweet’ of ‘like’ te betalen) en verzamelen hiermee klantgegevens die geïnteresseerd zijn in het product of hiermee wordt het product gratis gepromoot. In de toekomst zouden ze nieuwsbrieven en speciale acties naar deze bezoekers kunnen sturen of zouden ze connectie kunnen maken en proberen hen te converteren naar betalende bezoekers. Een dergelijk Freemium-model is op de website of via een app van de boekuitgeverij mogelijk, denk bijvoorbeeld aan advertentie-vrije boeken of eerst enkele boeken gratis te geven en vervolgens daarna tegen een acceptabele vergoeding toegang te verlenen tot de gehele database.
- Sponsoring of advertenties in de diverse online werelden. Laat schrijvers online lezingen doen via YouTube bijvoorbeeld. Het is namelijk mogelijk met diverse partijen, zoals YouTube een overeenkomst aan te gaan voor het openbaren van content. Kern van de overeenkomst is het delen van inkomsten die worden gegenereerd door het aantal paginaweergaven of keren dat de video wordt bekeken. YouTube zal advertenties weergeven naast of in video’s op het eigen kanaal. Standaard schakelt YouTube drie aanvullende inkomstenbronnen in. Daarnaast kan men ruimte voor advertenties of sponsoring in het eigen domein (lees: website of blog) beschikbaar maken tegen betaling.
- Maak de catalogus beschikbaar voor services of apps van derden (bijvoorbeeld 24Symbols) in ruil voor een vergoeding en data. Bedenk een licentiemodel.
Bijkomstige effecten
Het openbaren van de gehele catalogus van een boekuitgeverij gaat tevens nog andere effecten opleveren. Bijkomende positieve effecten zullen zijn:
- De publicatie van alle werken draagt bij aan de online marketing van de boekuitgeverij, schrijvers en titels. De naamsbekendheid van de boekuitgeverij en de aan haar gelieerde schrijvers zal omhoog gaan en de reputatie van beiden zal toenemen.
- Er wordt waardevolle data van de geinteresseerde lezers vergaart. Deze data zorgt ervoor dat men betere inzichten verkrijgt, betere beslissingen zal nemen en betere strategieën voor de toekomst zal ontwikkelen. Bijvoorbeeld door de mogelijk te voeren catalogus of manuscripten van het schrijversgilde eerst van te voren te peilen bij het gevolg aan lezers.
Natuurlijk kunnen we op veel meer aspecten van de digitale wereld ingaan echter wordt deze column wel heel lang. Hopelijk worden boekuitgevers en hun schrijvers na het lezen van het bovenstaande wat enthousiaster over de digitale mogelijkheden. De angst dat lezers niet meer zullen betalen voor boeken zal geheel overboord gegooid dienen te worden. Het openbaren via de digitale weg van de gehele catalogus zal er alleen maar toe leiden dat het aantal connecties met lezers en/of fans zullen gaan toenemen. Er ontstaan additionele en nieuwe geldstromen voor boekuitgeverijen en boekuitgeverijen worden verrijkt met waardevolle data. Dit is gevonden geld voor boekuitgeverij.
Vind hier andere columns;
- Dance-maatschappijen eerst ‘Out of the Box’, nu ‘Back in the Box’?
- Dance-industrie conservatief aan het worden?
- Vroeger was de Dance-industrie blij met 5 a 6 Eurocent …
- Artiest 2.0: is er licht aan het einde van de tunnel? (deel 1)
- Artiest 2.0: is er licht aan het einde van de tunnel? (deel 2)
- Artiest 2.0: is er licht aan het einde van de tunnel? (deel 3)
- Gevonden geld voor een museum
- Investeren in fans
- Fragmentatie van rechtenbeheer helpt niet
- Downloadverbod is niet het antwoord
- Bezit maakt plaats voor toegang
- Zuinig zijn op wat je hebt verdiend
- Waarheid als een koe
- Het vacuum van de muziekindustrie
>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …
>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …
>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie
Bekijk alle afleveringen van Live On Stage
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!
Mooie post met een visie welke wij delen. Met de promotie van ons Udoc platform spreken wij uitgevers die er voor openstaan nieuwe business modellen te testen maar nog steeds zijn er uitgevers huiverig. In plaats van te experimenteren wordt gekozen om stil te zitten en af te wachten. Dat is zeker geen optie.
Dank je wel voor de reactie Maurice! Boekuitgevers zijn zeker niet van het offensiefste soort ondernemers 😉