Hoeveel verdient een YouTuber?

Veel mensen weten het niet, maar om geld te kunnen verdienen aan YouTube filmpjes hoef je alleen maar de functie advertenties tonen in te schakelen. Niet meer dan een paar minuutjes werk. Dit is tegenwoordig voor iedereen mogelijk. Maar wat verdient een YouTuber als hij aan alle regels voldoet? Dit is een prangende en vaak meest gestelde vraag tijdens conferenties en spreekbeurten.

Instellen geld verdienen

Door het inschakelen van advertenties bij je YouTube video’s kun je geld verdienen. Hiervoor ga je naar accountinstellingen en activeer je de mogelijkheid om advertenties weer te geven, door monetization op enable te zetten. De optie om geld te verdienen is dan aangezet en daardoor kunnen advertenties worden toegevoegd aan de video’s. Ga daarvoor naar videobeheer. Kies video’s, klik op acties en selecteer de optie inkomsten genereren met video’s. Nu nog een Google Adsense-account aanmaken en deze koppelen aan je YouTube-account. Daarmee heb je het advertentienetwerk van Google toegevoegd aan jouw kanaal.

Juridisch gezien geldt de voorwaarde dat je voor monetization wel over alle benodigde rechten moet beschikken om de beelden en audio commercieel te gebruiken. Anders zul je geen inkomsten ontvangen. Gebruik je muziek die niet van jou is, ontvang je niets.

 

Advertentienetwerk is winkelstraat

Het advertentienetwerk laat zich het beste vergelijken met een winkelstraat. In een winkelstraat staan 10 winkels. De bezoeker die er doorheen loopt wil iets kopen. Het nadeel van een echte winkelstraat is dat er tientallen bezoekers doorlopen die niet allemaal hetzelfde zoeken. De één zoekt schoenen, de ander zoekt een spijkerbroek en weer een ander zoekt een speelgoedauto.

Als we AdWords advertentienetwerk als een winkelstraat zien dan bepaal je zelf of de winkelende mensen naar binnen komen. Door te bieden op zoekwoorden, dat zijn de woorden die mensen invoeren bij Google bepaal je jouw eigen klanten. We gebruiken het voorbeeld van de speelgoed. Wanneer je biedt op bijvoorbeeld de zoekwoorden ‘speelgoed’, ‘speelgoed voor een kind’ of ‘kindvriendelijk speelgoed’, dan vul je jouw winkelstraat met mensen die naar deze producten op zoek zijn. Deze moeten leiden tot klikken op jouw advertentie.

Bieden op advertenties

De kosten voor een klik worden bepaald aan de hand van een veiling. Zodra iemand een zoekopdracht uitvoert in Google wordt er een veiling op de achtergrond uitgevoerd tussen de advertenties waarbij de bijbehorende zoekwoorden overeenkomen met de zoekopdracht.

Van alle advertenties die geschikt zijn wordt de advertentiepositie bepaald door middel van de kwaliteitsscore en het bod. De advertentie met het hoogste bod hoeft niet per se ook de hoogste positie te krijgen. De kwaliteitsscore wordt berekend op grond van hoe relevant de tekstadvertentie voor de zoekopdracht is. Oftewel hoeveel mensen op de advertentie klikken en hoe de beleving is van de zoekende op de landingspagina na het klikken op de advertentie.

Het kan voorkomen dat adverteerders bieden op dezelfde zoekwoorden. Dat betekent dat de hoogste bieder wint in geval de kwaliteitsscore van de advertentie gelijk is.

Meerdere manieren

Google heeft meerdere manieren om op jouw advertenties te bieden. Afhankelijk van wat voor jou en jouw bedrijf of merk het belangrijkst is. De meeste adverteerders richten zich op conversies, klikken, vertoningen of weergaven.

Als je adverteert via AdWords dan heb je waarschijnlijk een duidelijk doel voor ogen met jouw advertenties. Als je speelgoedauto’s verkoopt, probeer je mogelijk meer bezoekers naar jouw winkel te halen. Als voetbalvereniging, wil je misschien dat meer mensen zich aanmelden voor de nieuwsbrief.

Twee netwerken

AdWords heeft twee belangrijke netwerken: het zoeknetwerk en het Display Netwerk. Het zoeknetwerk van AdWords bereikt mensen wanneer ze zelf zoeken naar specifieke producten of diensten. Het Display Netwerk helpt om visueel iemands aandacht te trekken.

Met het Display Netwerk kun je mensen in de digitale wereld bereiken via verschillende visuele advertentie-indelingen. Dit netwerk omspant meer dan twee miljoen websites waarmee meer dan 90% van de mensen op internet wordt bereikt. Via het Display Netwerk bereik je mensen terwijl ze hun favoriete websites bezoeken, een YouTube-video bekijken, hun Gmail-account controleren of mobiele sites en apps gebruiken.

Verschillende advertenties

YouTube kent verschillende advertenties. In-Stream advertenties worden getoond voor een YouTube video. Dit zijn de advertenties die starten aan het begin van een video. Bij deze advertenties kunnen de bezoekers kiezen de advertentie in zijn geheel te bekijken of om deze, na 5 seconden, over te slaan. Deze advertenties worden getoond via het Display Netwerk.

Het Display Netwerk kent nog meerdere vormen die op een YouTube kanaal voorbij kunnen komen. Je hebt ook In-Stream advertenties die je niet kunt overslaan, advertenties die rechts bovenaan het Youtube-kanaal staan en zogenaamde ‘overlay’ advertenties die omhoog komen tijdens het afspelen van de video.

Verdiensten YouTuber

Door de verschillende biedingen, die kunnen plaatsvinden voor advertenties, is het alleen mogelijk bij benadering een inzage te krijgen in hoeveel een YouTuber kan verdienen met zijn kanaal. Google vertelt immers nooit hoeveel er voor een advertentie wordt geboden.

Wat kun je dan verdienen? Hoe meer kijkers, hoe meer YouTubers kunnen verdienen aan hun video’s. Ze krijgen van YouTube per 1.000 advertentieweergaven naar schatting een bedrag variërend 1,5 tot 7 euro. Van dit bedrag gaat 45 tot 55 procent naar YouTube, de rest is voor de YouTuber.

Wil je een gemiddelde berekening maken? Dan is 4 tot 4,5 euro per 1.000 weergaven een mooie vuistregel. Dat geeft in ieder geval een aardig beeld. In onderstaande video bij De Rekenkamer wordt deze regel uitgelegd aan de hand van het kanaal van Monika Geuze.

Lees ook

Meer over

Check ook


(advertentie)

boek-download-edm-en-de-digitale-wereld-001-1

(bekijk ook)

(data ondersteuning door)

DDMCA-Fanalists-Jibe Company

(sponsor)

next-level-impact