Richard van der Wilk CCO en Co-Founder Woov

Richard van der Wilk is een ervaren marketing en business executive met ruime achtergrond en ervaring met merken als Heineken, Procter & Gamble, Samsung en Red Bull. De afgelopen 15 jaar was hij werkzaam bij Publicis Groupe. Van der Wilk treedt aan als CCO en Co-founder van Woov, een bedrijf dat de festival-industrie wil verbeteren. Hij zal zich richten op Woov Pro (for Festivals, Artists & Brands). 

Publicis Groupe

Tot 2016 was Van der Wilk werkzaam bij Starcom Mediavest Group, The Human Experience Company en global #1 Media Agency. Als Chief Strategy & Innovation Officer en member of the Global Product Committee, was hij mede-verantwoordelijk voor het Human Experience Framework en gaf daarmee richting aan de strategische dienstverlening van SMG. Later werd hij Chief eXperience Officer en daarmee verantwoordelijk voor het faciliteren van Consumer Journeys en de strategische toepassing van data, content en activatie.

De Publicis Groupe maakte een transitie door van een holding company naar een platform company van disciplines voor merken, volgens het adagium: Power of One. Van der Wilk was de laatste drie jaar als Chief Product & eXperience Officer verantwoordelijk voor de toepassing van het ‘Power of One framework’. Dit raamwerk realiseert schaalbare, waardevolle 1-op-1 consumer experiences op basis van de toepassing en samensmelting van data, content en technologie. Ook was hij hij Lead Publicis Spine EMEA. Dat is de business unit binnen de Publicis Groupe die innoveert op het gebied van data, technologische diensten en tools om Consumer Journeys voor merken te faciliteren. 

Denken vanuit de fanreis

Richard van der Wilk stelt dat het denken vanuit een Consumer Journey (met uitkomsten voor merk en business) verder gaat dan alleen de ‘What’… “De ‘Why’ en de ‘How’ zijn minstens zo belangrijk voor het duurzaam implementeren van kennis, strategie, technologie en tactieken.”

Na vijftien jaar ervaring bij (global) corporate agencies is Richard per 1 januari bij Woov aangetreden als Chief Commercial Officer. Daarmee werd hij onder meer verantwoordelijk voor de business- en value-proposities die in 2020 geïntroduceerd worden als Woov Pro (for Festivals, Artists & Brands). 

Zijn ervaring vanuit de agency wereld geeft Van der Wilk de kennis en mogelijkheid om Woov de verbinder te laten zijn tussen de offline en online-wereld. Via experiential activiteiten wil het een brug slaan tussen waardevolle Millennial en Gen-Z doelgroepen en industry stakeholders (met name organisatoren, artiesten en merken).

Van der Wilk is altijd op zoek naar verbetering door innovatie en zonder angst voor verandering en het onbekende. Richard is in feite een product van zijn favoriete quote: “The reasonable man adapts himself to the world; the unreasonable one persists in trying to adapt the world to himself. Therefore, all progress depends on the unreasonable man” – George Bernard Shaw

Verbeteren van de festival industrie

Veel activiteiten op het gebied van marketing en communicatie zijn inmiddels direct meetbaar, ofwel via data-modelling en AI-technologieën te koppelen aan merk of business-uitkomsten. Experiential marketing-activiteiten vereisen echter nieuwe toepassingen. Zo valt de validatie van investeringen te koppelen aan (digitale) fan-reizen van merken en omni-channel marketing. 

Woov heeft de ambitie om de ervaringen van de festivalbezoeker te verbeteren. Dat wil het doen door frustraties ten gevolge van het gebrek aan digitale innovatie weg te nemen. Hiermee wil Woov de festival industrie en al haar stakeholders verbeteren. Door hyperlocal, de inmiddels lastig te bereiken doelgroepen Millenials en Gen-Z, digitaal te verbinden aan ervaringen. Zo is Woov in staat om de offline festival wereld en merken te koppelen aan (digitale) fan-reizen. 

Richard zal in deze rol laten zien hoe de rijkheid van data van grote waarde is voor de waardepropositie van festivalorganisatoren. Vervolgens kan hiermee de festival-industrie beter profiteren van digital marketing en business transformatie (wat levert het uiteindelijk bottom line op?). Woov draagt hierdoor bij aan het verbeteren van de festival industrie op basis van digitale innovatie en de introductie van disruptieve business modellen.

Luister ook

Luister ook naar het boek Digitaal Vermogen via Spotify

Bekijk ook


Check ook

Boeken van Denis Doeland

ook digitaal te lezen bij

verkrijgbaar via scribd issuu

ook te bestellen bij

bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
de boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl