AI-afbeeldingen en auteursrecht, hoe zit dat?

Geschatte leestijd - 4 minuten

AI Auteursrecht? Het is steeds makkelijker om afbeeldingen te genereren met artificial intelligence, bijvoorbeeld met softwareprogramma’s als DALL-E, Midjourney, en Stable Diffusion. De AI-afbeeldingen duiken dan ook overal op. Maar hoe zit het met het auteursrecht op AI-afbeeldingen? Dat lees je in dit artikel.

Geen plaats voor AI

Fotobibliotheek Getty Images maakte onlangs haar beleid bekend omtrent AI-afbeeldingen. Volgens de CEO van de beeldbank, Graig Peters, is er nog te veel onduidelijk: “There are real concerns with respect to the copyright of outputs from these models and unaddressed rights issues with respect to the imagery, the image metadata and those individuals contained within the imagery”.

Duidelijk is dat Getty Images alert is op de juridische gevolgen die spelen als bedrijven AI-gegenereerde content verkopen. Naast Getty Images zijn er ook een aantal andere bedrijven die door AI gemaakte beelden weren van hun platforms. Niet alleen om juridische redenen, maar ook om kunstenaars te beschermen voor de opmars van AI.

Auteursrecht van AI-afbeeldingen

Hoe zit het in de werkelijkheid met het auteursrecht op AI-afbeeldingen? Het is op sommige onderdelen wat gecompliceerd. De software van de tool Stable Diffusion is getrained op ‘scrapen’. Dit is een techniek waarbij de AI kleine stukje van copyrighted afbeeldingen haalt maar het nog wel onder ‘fair use’ valt. In de VS is dit dus legaal maar begeeft het zich per geval dus op een dunne scheidslijn.

In Nederland zit aan het gebruik van AI-afbeeldingen weinig risico. Mauritz Kop, Stanford Law School Fellow in Silicon Valley (VS), bevestigt dit in een artikel op de website van Universiteit Groningen.

Kan een AI zelf de rechten verkrijgen over de uiting die het maakt? Nee, in Nederland kan een machine die over AI beschikt geen aanspraak maken op rechten, plichten en capaciteiten, want deze algoritmes hebben geen grondwettelijke rechten.

Wie krijgt dan wel de rechten van AI-kunstDat hangt er vanaf: is iets gemaakt door AI’s of is iets gemaakt door een mens met behulp van AI? In het eerste geval is er geen auteursrecht te vergeven, omdat het gemaakt is door een AI – er is geen intellectuele creatie van een auteur, dus geen auteursrecht. In het laatste geval wel: er worden creatieve keuzes gemaakt, waardoor er auteursrecht te vergeven is. Die zijn te vergeven aan de auteur of de eigenaar van de AI.

Conclusie

Bedrijven die graag AI-afbeeldingen willen gebruiken, kunnen rustig ademhalen. Op dit moment zit er alleen auteursrecht op AI-gegenereerde afbeeldingen, als er creative keuzes zijn gemaakt door mensen. De oneindigheid aan content op DALL-E en Midjourney kunnen enorm van pas komen als je uniek beeldmateriaal nodig hebt.

Meer AI?


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

QR Maandelijkse Donatie
Liever met iDeal/PayPal betalen of een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

2Reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie