Achtergrond: De volgers-fabriek is een noodsignaal

Geschatte leestijd - 4 minuten

The New York Times deed onderzoek naar de nep-volgers. Het resultaat is een prachtige site, genaamd The Followers Factory. Laat deze reportage een noodsignaal zijn. Het is tijd om je te verdiepen in de digitale hygiëne van jouw kanalen.

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

The New York Times legt uit hoe accounts bots en fake accounts op Twitter gemaakt worden. Hierbij wordt niet zelden gebruik gemaakt van informatie van echte Twitter-gebruikers. Een prachtige, scroll-bare pagina, legt uit hoe identiteiten worden gestolen en hoe deze accounts verband houden met B-sterren die ietsje bekender willen worden. De interactieve site vind je via deze link.

Vier bekende artiesten met nep-volgers

In het artikel van de New York Times komt naar voren dat er vier artiesten zijn die nepvolgers op Twitter hebben gekocht. Dit zijn ze:

  • DJ Snake heeft nepvolgers, maar weinig gevoel voor verantwoordelijkheid. De Franse dj claimt dat zijn vorige manager de volgers heeft gekocht.
  • Hetzelfde lijkt op te gaan voor 3LAU. Iemand die deel uitmaakte van zijn managementteam zou de volgers gekocht hebben, zonder dat 3LAU hier toestemming voor gegeven had.
  • Hebben alleen EDM-dj’s nepvoglers? Nee, ook het hiphop-duo Blackalicious zou nepvolgers hebben.
  • Ook Lucas Hoge – die zelf claimt de No. 1 Billboard Country selling artist te zijn in de VS – heeft nepvolgers of volgers die door de NYT opgemerkt worden als bots.

Spil in het web is Devumi – dat nepvolgers aanbiedt. Inmiddels neemt de site geen nieuwe klanten aan, zo valt te lezen. Artiesten, filmsterren en anderen kopen nepvolgers bij Devumi, omdat ze afhankelijk zouden zijn van hun volgerschare op sociale media.

Het is de relatie-economie, stupid

It’s the economy, stupid. Dat was ooit de verklaring voor het succes van de campagne van Bill Clinton. Waarom sommige artiesten wel succes hebben? Omdat ze inzien dat het draait om de relatie-economie, niet om het totale aantal volgers. Alleen door een optimale relatie met fans op te bouwen, ben je verzekerd van een rooskleurige toekomst. Het stelt je in staat om meer concerten te geven, meer inkomsten te genereren met streams en op andere manieren inkomsten te genereren.

De kwaliteit van het netwerk is voor artiesten belangrijker dan de kwantiteit van het netwerk. Dat zien we terug in de manier waarop de markt reageert op nepvolgers: ook bedrijven en merken die willen samenwerken met jou als influencer, nemen afstand van influencers met neppe of verdachte volgers.

Conclusie

Voor zowel andere partijen, als artiesten zelf, is het belangrijk om in te zien dat nep-volgers je niet verder helpen. Daarbij: sociale media straffen je af, als ze zien dat je nepvolgers hebt. Ook bereiken je berichten steeds minder echte fans als je dubieuze volgers hebt. Reden genoeg om in actie te komen.

Kan je je als artiest verschuilen achter een manager die volgers voor jou koopt? Nee. Het is je eigen verantwoordelijkheid om automatische en verdachte volgers te verwijderen. Immers: dubieuze vrienden maken dubieuze data. Hoe je dat aanpakt? Houd wekelijks of maandelijks een grote schoonmaak. Zelfs als dat betekent dat je netwerk iets zal gaan krimpen. Je kan meer dan 90 procent echte volgers hebben. Echt. Kijk maar naar dit voorbeeld!


Meer weten over Denis Doeland zijn visie?

Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie