Inzicht: Internet ecosysteem = business ecosysteem

Al eerder schreven we over het internetecosysteem en dat je als bedrijf, organisatie of merk een eigen ecosysteem binnen het internetecosysteem dient op te zetten. Feitelijk is het internetecosysteem een ‘business ecosysteem’, zoals ooit eens in de jaren ‘90 door James F. Moore is gedefinieerd. Moore ontdekte dat succesvolle ondernemingen overlevingsstrategieën hanteren, die ook in natuurlijke ecosystemen voorkomen. De basis definitie staat in Moore’s boek ‘The Death of Competition: Leadership and Strategy in the Age of Business Ecosystems’. In de meest brede zin wordt een internetecosysteem veelal omschreven als het totale systeem van interactie tussen een industrie, merken, producten, data en mensen. Het omvat alle belanghebbenden: partners, leveranciers, concurrenten, klanten, analisten, commentatoren, journalisten, bloggers, prospects en individuele burgers. De technische infrastructuur en de functies, die het netwerk vervult, maken ook deel uit van het internetecosysteem. Door het internetecosysteem als een ‘business ecosysteem’ te zien zie je feitelijk nieuwe waardemodellen in de relaties van alle belanghebbenden binnen het internetecosysteem ontstaan.

Tot nu toe was de grootste waarde, die je als ondernemer in huis hebt waarschijnlijk jouw merk. Jouw merk staat vaak (nog) niet op jouw balans, maar vertegenwoordigt wel een verborgen waarde. Ook wel de zogenaamde ‘Goodwill’. Volgens wikipedia is ‘Goodwill’ de Engelse term, die letterlijk welwillendheid betekent en die in de financiële wereld wordt gebruikt om dat gedeelte van de marktwaarde van een onderneming aan te duiden dat niet direct toewijsbaar is aan de activa en passiva. ‘Goodwill’ ontstaat in de meest gevallen slechts bij een overname en wordt binnen de financiële wereld beschouwd als de meerwaarde van een onderneming boven het netto vermogen. In deze zienswijze vertegenwoordigt ‘Goodwill’ toekomstige inkomsten van bedrijven, organisaties of merken, die nog niet gewaardeerd zijn op de balans, maar die al wel bestaan in de vorm van kennis, klanten, merken, personeel en dergelijke.

Kijkende naar het aspect ‘kennis’ binnen ‘Goodwill’, dan ontwikkelt zich een nieuwe aanvullende waarde op basis van data. Met de komst van de nieuwste social media trends en technieken, waarbij voor bedrijven, organisaties en merken nu de mogelijkheid ontstaat om alle data, die wordt gegenereerd middels connecties in online gesprekken of conversaties op te slaan, wordt het overduidelijk dat de visie op bedrijfswaardering en het aspect ‘Goodwill’ zal gaan veranderen. ‘In de basis zal een ‘discounted cash flow’ berekening aanwezig blijven. ‘Echter ‘valuators’, ‘EDP-Auditors’ en ‘transactiemanagers’ zullen zich steeds meer dienen te gaan verdiepen in de opbouw en werkwijze van bijvoorbeeld sociale netwerken’, zo stelt Pim van Berkel, business consultant, in een eerdere post op Doeland’s Digitale Wereld.

DDMCA en P.I.M. hebben onder andere in hun papers ‘The Validation of Data’ inmiddels gekeken naar de eerste voorzichtige waarderingen van data van DJ’s, Voetbalclubs, Festivals en Evenementen en The Voice. Kijk naar de waarderingen van:

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

4Reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie