Achtergrond: Drie tips om te overleven in de festival-markt

Geschatte leestijd - 3 minuten

Er zijn steeds meer zomerfestivals en dat heeft vergaande gevolgen, zo berichtte het FD. Bands en dj’s kunnen steeds meer vragen voor een optreden, want hun keuze is reuze. Hoe overleef je in deze drukke festival-markt? Deze drie tips helpen festivals daarbij.

>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen

Drukke festivalmarkt

Zonder bekende artiest trekt een festival niet genoeg bezoekers. Dat vertelt de bekende muziekjournalist Atze de Vrieze, in het FD: ‘Pinkpop kende in 2003, 2004 en 2005 magere jaren.’ In 2006 telde het festival 900.000 euro neer voor een optreden van de Red Hot Chili Peppers. Toen zou het festival weer opgebloeid zijn.

Ik doe al een poos onderzoek naar de festival-markt. Ik ontdekte dat een op de tien nieuwe festivals nieuw is. En dat de markt en de ticketprijs voor festivals lijkt te stabiliseren. Dat betekent dat je je als festival-merk moet onderscheiden en beter moet presteren dan de rest. Hoe doe je dat? Deze drie tips helpen je daarbij:

Tip 1: maak een social-media strategie

Voor veel festivals is social media nog een uitdaging. Festivals die de wetten en regels van het digitale ecosysteem beter volgen dan de concurrent, hebben meer succes. Sta er bij stil dat je niet alleen kan zenden, maar een dialoog moet aangaan.

De relatie met fans is namelijk letterlijk goud waard. Het opbouwen van een relatie met fans of klanten is belangrijker dan wat dan ook. Het voorspelt zelfs of festivals in de toekomst (nog steeds) succesvol zullen zijn. Een groot aantal festivals moet nu echt een gedegen (data-gedreven) social media-strategie ontwikkelen. Het is zonde dat het nog een uitdaging is, want met een goede strategie voor social media neem je als organisatie in een stap een voorsprong op de concurrentie. Maar: je kan het ook als een kans zien.

Tip 2: werk aan je digitale hygiëne

Festivals hebben relatief veel nep-volgers. Ik deed een onderzoek naar grote dance-festivals. Wat blijkt? Festivals hebben gemiddeld toegang tot 62 procent ‘echte’ fans. Bijna acht procent wordt aangemerkt als volgers met bots en zo’n achttien procent van de volgers zouden we ‘verdachte’ volgers mogen noemen.

Festivals moeten werken aan hun digitale hygiëne en deze nep-volgers verwijderen. Daar zijn drie goede redenen voor:

  • Deze ‘likes’ of volgers zijn vaak nep-accounts. Vergelijk het kopen van nep-fans met spam in jouw e-mail inbox: niemand wil dat;
  • Al zijn het echte mensen, ze zien er waarschijnlijk niet uit als authentieke fans van jouw dj of festival. Als een lokale organisatie plotseling 5.000 fans krijgt uit een vergelegen stad, dan ziet jouw ‘echt verdiende’ achterban dat ook. Zij zullen daar niet gecharmeerd van zijn;
  • Nep-volgers bedreigen je bereik op social media. Het kopen van neppe volgers dunt het bereik en de betrokkenheid uit. Platforms als Instagram beperken het nep-bereik en de betrokkenheid.

Tip 3: Ontwikkel nieuwe verdienmodellen

Om de begroting sluitend te krijgen zijn festivals op zoek naar nieuwe inkomstenbronnen. Mojo denkt bijvoorbeeld aan luxere kampeeraccommodaties, meer horeca en meer sponsoren. “Niet in de tickets, die willen we betaalbaar houden”, zegt de organisatie tegen het FD.

Een van de manieren waarop festivals nieuwe verdienmodellen ontwikkelen, is door gebruik te maken van het Business Acceleration Framework. Dit raamwerk helpt organisaties sturen op het versnellen van bestaande verdienmodellen en het ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen. Benieuwd hoe dit raamwerk werkt? In dit artikel over het Business Acceleration Framework vind je er meer informatie over.


Luister ook

Liever luisteren naar de posts van Digitaal Vermogen?
Check dan wekelijks deze playlist

Luister ook naar het boek Digitaal Vermogen via Spotify

Check ook

Boeken van Denis Doeland

ook digitaal te lezen bij

verkrijgbaar via scribd issuu

ook te bestellen bij

bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
de boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie