Column: Waarheid als een koe

Het Nederlandse spreekwoordenboek zegt het volgende.

  1. Dat is een waarheid als een koe (=dat is overduidelijk waar)
  2. Een waarheid als een koe (=iets totaal vanzelfsprekends)

Veel gebruikt principe

Regelmatig vertel je bedrijven, organisaties, individuen of verenigingen hoe het online mechanisme werkt. Een veel gebruikt principe dat dan aan de orde komt is het ‘Relevantie-Consistentie-Discipline’. Een korte uitleg van dit principe middels een andere column op #D2W:  ‘Zet uiteen welke content relevant is om via de eigen online wereld en de sociale online wereld te publiceren. Voorbeelden zijn: nieuws-items, columns, analyses, muziek, podcast, vodcast en a/v-streaming (Relevantie). Bepaal hoe vaak je deze aspecten wilt openbaren (Consistentie) en vervolgens houdt dat dan vol (Discipline) want daar zit de echte uitdaging immers ‘de aanhouder wint’.’

Ook vertel je dat het belangrijk is dat als je aan de deelname binnen het online domein begint de basics (oftewel de spelregels) van online in het achterhoofd meeneemt. De website of het blog en alle opgezette sociale paginas krijgen niet vanzelf bezoekers, daarvoor dienen mensen zelf te benaderd te worden via de diverse kanalen binnen of buiten het net. Dat betekent dat je de content die je gecreerd hebt ouderwets moet promoten via ‘influencers’ en het eigen netwerk. Zij zijn tenslotte jouw ‘tastemakers’. Dit kunnen allerlei bekende en onbekenden zijn, deze noemen we de zogenaamde ‘influencials’. Zo zou je hen dus moeten volgen en eventueel verzoeken of zij via hun netwerken zoals hun Twitter-, Facebook-, Hyves-, MySpace– paginas e.d. jouw content verder willen posten of retweeten wanneer zij daar raakvlak of interesse in hebben.

Analyses belangrijk

Daarnaast laat je weten dat business intelligence (of analytics) zeer belangrijk zijn. Dat je daar de effecten van de performance in het online domein mee kan meten. Je legt uit dat daar diverse tools en platformen voor zijn. Daarbij leg je ook uit dat wanneer relevante content consistent gedisciplineerd openbaart leidt tot vergroting van de invloed en het bereik binnen het online domein. Tot slot vertel je wanneer je verzaakt je direct daarvan de gevolgen merkt. Doch echter op een of andere manier laat je dat nooit visueel zien.

Hieronder een aantal statistics (figuur 1: Engagement Activiteit – is het openbaren en benaderen, figuur 2: De invloedsfeer binnen Twitter, Facebook en LinkedIn, en figuur 3: Het aantal views van het blog) die laten zien wat het effect op jouw blog en de invloed binnen de sociale sfeer is als je even op vakantie gaat van 8 tot en met 25 juni en niet meer volgens de bovenstaande principes meespeelt in het online domein.


Posten Denis Doeland

(figuur 1)

Kloutscore Denis Doeland

(figuur 2)

Bezoekers Denis Doeland Blog

(figuur 3)


Invloed onder druk

Bovenstaande statistieken laten zien dat wanneer je verzaakt om deel te nemen in het online domein je direct de gevolgen merkt. De invloed binnen de social media kanalen neemt af en het gemiddelde bezoek in het eigen domein daalt ook met rasse schreden. Op het moment dat je het ‘Relevantie-Consistentie-Discipline’ principe niet hanteert vallen er klappen zo blijkt. Er is tevens te zien wanneer je het principe weer oppakt (hier dien je overigens niet lang mee te wachten) de invloed binnen de social media kanalen weer toeneemt en het gemiddelde bezoek in het eigen domein ook weer toeneemt.

Het staat wel vast op basis van bovenstaand inzicht dat het ‘Relevantie-Consistentie-Discipline’ principe ‘ een waarheid als een koe’ is. Geen twijfel mogelijk!

Vind hieronder andere columns op #D2W:

Reacties

Plaats jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.