Achtergrond: De nepvolgers van Elon Musk

Geschatte leestijd - 4 minuten

Elon Musk kondigde recent aan dat hij een einde wil maken aan nepvolgers of nep-accounts op Twitter. Hoe zit het met de Tesla-oprichter, heeft Musk zelf eigenlijk zelf ook nepvolgers? En waarom is het belangrijk dat er einde wordt gemaakt aan deze spam bots?

Nepvolgers van Elon Musk

“If our Twitter bid succeeds, we will defeat the spam bots or die trying!” Dat zijn de duidelijke woorden van Tesla- en SpaceX-CEO, Elon Musk, voor zijn grote overname van Twitter. De tech-miljardair weet dan zelf nog niet dat een aanzienlijk deel van zijn 92 miljoen Twitter-volgers bestaat uit nep-accounts. Opvallend, want Musk is een uitgesproken tegenstander van de Twitter-bots. 

Uit een onderzoek van de University of Maryland’s Robert H. Smith School of Business blijkt dat nep-accounts jarenlang massaal positieve berichten over Musk zijn bedrijven hebben geplaatst. Dit gebeurde zelfs toen er verontrustende berichten over defecte en gevaarlijke Tesla’s in het nieuws kwamen. Verder komt in het onderzoek naar voren dat zulke nep-accounts invloed hebben op échte Twitter-gebruikers. In 2019 schreef ik al over dit onderwerp.

Elon Musk nep-accounts
Volgens Twitter Audit heeft Elon Musk ruim 14 miljoen nepvolgers

Nepvolgers en de relatie-economie

In de relatie-economie is het contact met fans en klanten essentieel. Ook digitaal hebben bedrijven interactie met hun klantrelaties, bijvoorbeeld via sociale media. Op de meeste socials kan je makkelijk zien hoeveel volgers en likes een account heeft. Deze data geeft meestal een inzicht in de kwaliteit en kwantiteit van de relaties. Dit soort inzichten in het digitale netwerk zijn te analyseren. Deze data voorspelt het succes van bijvoorbeeld een dj, festival, influencer of topsporter. Hoe meer en gezonder de relaties zijn, hoe groter de kans is op duurzaam, economisch succes.

Toch moet je je niet blindstaren op het aantal volgers. Er zit namelijk een addertje onder het gras. En die adder komt naar voren in de vorm van een nepvolger. Deze bot-accounts tellen wel mee in het aantal volgers maar niet in het aantal interacties die een pagina heeft. Zo hebben nepvolgers direct een negatieve invloed op je profiel omdat social media-platforms juist houden van interactie. Ook hebben fake-accounts een slechte invloed op jouw echte volgers. Zij krijgen argwaan wanneer een account enorm groeit door nepvolgers. Dit leidt dan weer tot het ontvolgen van jouw account omdat échte mensen liever deel zijn van community’s zonder nep-accounts.

Mijn eigen digitale hygiene is op Twitter aardig op orde 🙂

Ga voor digitale hygiëne 

Mijn advies voor bedrijven die willen slagen in de relatie-economie: zorg voor een goede digitale hygiëne. Het verwijderen van nepvolgers is dan ook een eerste stap die Musk zou kunnen zetten. Zo krijgt hij een echt inzicht in zijn digitale netwerk. Dat digitale netwerk kan iets opleveren, zolang het maar bestaat uit echte accounts. Interactie heb je met échte mensen en dat haal je niet uit bots.

Dat weet Musk blijkbaar wel, nu is het tijd dat hij ook actie onderneemt. Het is tijd dat hij aan de slag gaat met zijn digitale hygiëne, dus! Deze stukken helpen hem – en jou – op weg:

Lees hier over de visie van Denis Doeland

Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie