Geld gevonden voor uitgevers

In 2012 werden er in Nederland beduidend minder boeken verkocht dan een jaar eerder. De totale omzet daalde met 6,3 procent naar 557 miljoen euro (inclusief de verkoop van de digitale formaten). Deze omzet werd gerealiseerd met 44,7 miljoen verkochte exemplaren. Zonder de verkoop van digitale boeken, was de omzetdaling 7,3 procent. De omzet van digitale boeken bedraagt nu ongeveer 2,2 procent van de totale markt, zo maakte de stichting CPNB bekend. Een jaar eerder was dit aandeel nog 1,2 procent.

Uitgeverijen, alsmede de aan hen gelieerde schrijvers staan aan de vooravond van een grote verandering, waarin nieuwe businessmodellen en digitale producten een uitermate belangrijke rol zullen gaan spelen. Dit vinden de meeste uitgevers, inclusief de bovenstaande overigens zelf van niet, maar vooruit we delen het nog maar een keer … Digitalisering, internet, introductie van nieuwe apparaten en nieuwe consumentenvoorkeuren bedreigen traditionele uitgeverijen. Ze krijgen te maken met meer en nieuwe concurrentie en verlies van grip op doelgroepen en content.

Na het lezen van dit onderstaande hoofdstuk uit ‘vanAnaloognaarDigitaal.nu‘ worden uitgevers hopelijk weer wat enthousiaster over de digitale mogelijkheden. De angst dat lezers niet meer zullen betalen voor boeken zal geheel overboord gegooid dienen te worden. Het openbaren via de digitale weg van de gehele catalogus zal er alleen maar toe leiden dat het aantal connecties met lezers zullen gaan toenemen. Er ontstaan additionele en nieuwe geldstromen voor uitgeverijen. Tevens worden uitgeverijen verrijkt met waardevolle data.

Lees ook

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie