Waarom in 2023 een goede fan-relatie van levensbelang is

Geschatte leestijd - 4 minuten

Ik schrijf vaak over de relatie tussen artiesten en fans is vaak het onderwerp van mijn blogs. Een optimale relatie met fans kan businessmodellen namelijk aanzienlijk versnellen. Ook in 2023 bevinden we ons in de relatie-economie: het opbouwen van een sterke fan-relatie is belangrijker dan wat dan ook. In dit artikel lees je er meer over.

Relevantie

Uit een recent onderzoek van Viberate, een data analyse-platform binnen de muziekindustrie, blijkt dat een ‘fan-first’ aanpak voor artiesten het meeste succes oplevert. De onderzoekers en data-analisten van Viberate zagen overtuigende resultaten bij artiesten die een goede (digitale) band onderhouden met hun fans. In het bijzonder lijkt zangeres Taylor Swift haar zaakjes goed op orde te hebben.

Vooral in aanloop naar Swift’s album ‘Midnights’, liet de Amerikaanse zangeres zien hoe zij haar fans op een juiste manier bedient en vasthoudt. Ten eerste bouwde Swift voor de officiële release spanning op door niks te verklappen over de muzikale inhoud. Daarnaast kwam ze na het uitbrengen van haar album, met een verassing. Op de streamingdiensten verscheen er een tweede versie van haar werk met nog zeven extra liedjes. Dit tezamen zorgde voor een recordaantal album-luisteraars in een dag én een toename van 26,4 miljoen maandelijkse luisteraars op Spotify.

Juiste middelen

Een essentieel onderdeel binnen de fan-relatie, zijn de platforms waarmee je fans bereikt. Volgens Viberate is er voor muzikanten een platform noodzakelijk. Dat medium is TikTok. Met behulp van een adequate digitale hartslag, is het mogelijk het algoritme van TikTok op een juiste manier te bespelen. Hoewel TikTok voor sommige artiesten minder relevant is geworden, liggen er nog genoeg kansen op het video-platform.

Naast TikTok en traditionele platformen als Facebook en Instagram, zijn er meer goede opties. Neem DJ/producer Sam Feldt als voorbeeld. Feldt richtte zijn eigen platform ‘Heartfeldt’ op. Fans die zich inschrijven op dit platform, krijgen de mogelijkheid om exclusieve content te bekijken. Wie content deelt met zijn vrienden en volgers, verzamelt zogenoemde credits. Met die credits valt weer nieuwe content te bekijken. Zo behoudt Feldt op een interessante manier de interactie met zijn fans.

Conclusie

Lang verhaal kort: een goede fan-relatie is van levensbelang in de relatie-economie. Daarom is het essentieel om te investeren in een sterke strategie waarmee jij je fans kan bereiken. Dat doe je door gebruik te maken van populaire platforms als TikTok en in het uitwerken van een digitale hartslag.


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

QR Maandelijkse Donatie
Liever met iDeal/PayPal betalen of een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


Kijk ook

Onze virtuele assistente legt uit wat Digitaal Vermogen is
>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie