Inzicht: De landskampioen van 2012-2013 Ajax op Facebook

De voetbalcompetitie seizoen 2012-2013 is gespeeld, de landskampioen is bekend en heet Ajax. Ook op social media blijkt Ajax de kampioen van Nederland te zijn. Dit blijkt uit de onderstaande eindstand op Rankingz. Hoe zag het seizoen van Ajax er op Facebook uit?

Eredivisie ranking op social media

DDMCA en D2W keken met behulp van Socialbakers, Rankingz en Fanpage Karma naar de landskampioen op Facebook. De onderstaande staatjes spreken voor zich. Ajax heeft ruim 678.000 fans op Facebook, waarvan er ruim 260.000 uit Nederland komen. Er zijn in het seizoen ruim 146.000 fans, een groei van ruim 27% bijgekomen. Tijdens het seizoen spraken (‘talking about’ oftewel fans die op enigerlei wijze iets met Ajax doen op Facebook) ruim 124.000 fans over Ajax, en hebben er ruim 1,7 miljoen interacties (shares, likes en comments) plaatsgevonden. Onderstaande grafieken geven betere inzichten.

Total_Fans_-_AFC_Ajax_from_10-08-2012_to_14-05-2013

In Januari 2013 groeide het aantal fans van Ajax het hardst zo blijkt uit de onderstaande gegevens.

Monthly_Growth_of_Total_Fans_-_AFC_Ajax_from_01-09-2012_to_30-04-2013

Het is duidelijk te zien dat rond het behalen van het landskampioenschap de meeste activiteit plaatsvond (People talking about meet de activiteiten van fans, waaronder wall posts, likes, comments, shares, check-ins, enz.). Opvallend is het aantal interacties in 2012 rond eind Oktober, begin November. Dit is de week dat Ajax tegen Manchester City speelde voor de Champions League.

People_Talking_About_-_AFC_Ajax_from_10-08-2012_to_13-05-2013

De meeste fans van Ajax komen uit Nederland, dat voor zich spreekt. Andere landen waar Ajax fans heeft zijn Brazilie, Indonesie, Verenigde Staten en Mexico. Deze landen behoren tot de Top 5 van Ajax.

AFC_Ajax_Distribution_of_Fans_-_AFC_Ajax_from_10-08-2012_to_13-05-2013

Het onderstaande staatje over de posts laat zien dat foto’s het beste werken voor Ajax. Deze worden relatief het meeste gedeeld en bereikt daarmee het grootste deel van de achterban op Facebook. Uit het staatje blijkt ook meteen dat Ajax geen vragen stelt aan haar fans en de interactie met haar fans zelf niet aangaat.

Schermafbeelding 2013-05-15 om 11.38.27

De beste post van de afgelopen 90 dagen is de foto van het behaalde kampioenschap. Deze werd zo’n 22.000 keer geliked.

Schermafbeelding 2013-05-15 om 13.26.49

Wanneer we kijken naar het postgedrag van Ajax in de afgelopen 90 dagen zie je dat op zondag de meeste posts gedaan worden en die over het algemeen het beste werken.

Schermafbeelding 2013-05-15 om 13.25.16

Wanneer Ajax en PSV een wedstrijd spelen over de afgelopen 90 dagen ‘welke fans meer contact hebben’ dan wint PSV van Ajax zo blijkt uit onderstaande infographic.

Ajax - PSV 2012-2013

Het volledige rapport van DDMCA bestaat uit meer gegevens. Zo is onder andere te lezen op welke dagen welke content het beste werkte. Welke fans de grootste invloed hebben. Tevens staan er een aantal aanbevelingen voor Ajax in.

Het belang van goede monitoring is duidelijk. Ook het feit dat het verzamelen van data bedrijfswaarde oplevert is inmiddels helder. Hoeveel de data van Ajax waard zou kunnen zijn kun je lezen in het rapport ‘The Valuation of Data – The value of data of European Footballclubs’.

Meer gegevens nodig van Ajax of wil je het volledige rapport gratis ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang het complete rapport. Hulp bij social media analyses of rapporten nodig? Neem gerust contact op met denis.doeland@ddmca.com

Lees ook:

Aanbevolen voorpublicaties:

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie