Column: De DJ en zijn data

Informatie of data uit een fanbase halen is niet het meest sexy onderdeel om bij stil te staan. Op het eerste gezicht is dit artikel daarom misschien wel het minst aantrekkelijk om te lezen, maar wel de belangrijkste uit deze reeks van columns.

Persoonlijk contact met klanten en fans en luisteren naar wat zij willen is waar het tegenwoordig in de marketing om gaat. Gelukkig is dit niet moeilijk te realiseren. Gegevens hoeven tegenwoordig niet meer gekocht te worden bij bijvoorbeeld databrokers, mensen die tegen betaling data verzamelen. Je kunt gemakkelijk zelf aan de slag met bijvoorbeeld ‘sociale opt-in’: het via mails of smsjes op grote schaal opvragen en vastleggen van gegevens, uiteraard met toestemming van de fan of klant. De waarde hiervan voor jou als dj, organisatie of merk is enorm. Vier redenen waarom een dj deze data moet willen hebben:

1. De manier van marketing bedrijven veranderd

Alleen een bericht versturen via enkele kanalen zoals traditionele print, radio, televisie of zelfs internetreclame heeft zijn langste tijd gehad. Een ontwikkeling van deze tijd is zogenaamde Multichannel Marketing, het inzetten van meerdere kanalen om een boodschap over te brengen en deze kanalen elkaar te laten versterken. Bijvoorbeeld door in een Facebook-bericht te verwijzen naar een YouTube-filmpje.

2. Het analyseren van gegevens wordt voor iedereen toegankelijk

De nieuwe technologie maakt het mogelijk zelf te bepalen waar, hoe vaak en wanneer je fan- en klantgegevens opvraagt. Bijvoorbeeld via een sociale opt-in. Maar je kunt ook het (koop)gedrag van jouw doelgroep in kaart brengen. Zo is het met nieuwe technologie mogelijk een vergelijkend onderzoek te doen en de transacties die worden gevoerd via de pc, laptop of tablet (cross device werken) te analyseren. Daarnaast kan er inzicht verkregen worden in zoekacties naar productreviews via social media zoals Facebook en Twitter. Door middel van precisiemarketing, ofwel exacte doelgerichte productpromotie op basis van de locatie van de individuele fan of klant maak je een veel grotere kans tot een actie van die fan of klant.

3. Het werkt om in te spelen op wat de klant of fan wil, in plaats van puur een boodschap te zenden

Fans en klanten zijn niet meer gevoelig voor puur en alleen gezonden reclameboodschappen. Ze willen de dialoog aangaan. Het analyseren van conversaties en interacties via de sociale kanalen, geven goed inzicht in de wensen van de klant of fan.

Niet achterop raken ten opzichte van de concurrentie

De technologische ontwikkelingen eisen van de dj’s om met hun tijd mee te gaan. Er worden steeds opnieuw manieren gevonden om tot de doelgroep door te dringen. Om tegenover concurrenten niet achterop te raken, moet de dj hierin meegaan. Hij zal zelf moeten signaleren wanneer bepaalde content niet scoort en met een goed alternatief moeten komen dat wel werkt.

Analyse van data zal dus dieper moeten doordringen in de organisatie van een dj. Om de marketingstrategie te kunnen bepalen, is het van belang om harde en meetbare informatie aan elkaar te koppelen. Afhankelijk van de hoeveelheid beschikbare informatie en de ambities, moeten per maand of per jaar de gegevens over fans en klanten worden geanalyseerd. Data zal zo de leidraad worden voor de marketingstrategie van de dj, of in ieder geval aanzet geven tot het stellen van de juiste prioriteiten ten opzichte van het budget, het klant of fan centraal denken en het cross platform en cross device werken en denken.

Voor een dj en zijn management moet een uitgebreide analyse van de aanwezige informatie nu prioriteit krijgen. Data analyse is de enige logische en volgende stap voor bijvoorbeeld verkoop- en marketing-, maar ook voor serviceafdelingen. Want alleen scoren in zoekmachines, adverteren en zichtbaar zijn voor de doelgroep volstaat niet meer. Het uitspitten van gegevens, verbanden leggen tussen de resultaten en dit omzetten in een online strategie die aansluit op de marketingstrategie van nu, is de nieuwe koers die je als dj met jouw organisatie moet varen. Dit vereist uiteraard wel een andere denkwijze van de organisatie. Data is geen toekomstmuziek meer, maar keiharde realiteit.

* Deze column is ook verschenen in DJ Mag Nederland #13

Lees ook

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

1 Reactie

Voeg toe

Plaats jouw reactie