Geschatte leestijd - 4 minuten

Elke muzikant zou wel een Grammy willen winnen. Artiesten als Taylor Swift, Harry Styles en Tiësto mochten al eens de prijs in ontvangst nemen. Wist je dat AI-muziek zomaar de volgende ‘naam’ kan zijn die aan dat lijstje wordt toegevoegd? In dit artikel lees je er meer over. 

Samenwerking met AI

Door de razendsnelle ontwikkelingen rondom AI-muziek, heeft de The Recording Academy (organisator van de Grammy’s) besloten hun reglement aan te passen. Dat betekent dus dat waarschijnlijk vanaf aankomende editie dat artiesten die ‘AI-assisted’ muziek maken, genomineerd kunnen worden. Het stukje ‘AI-assisted’ is belangrijk om te benoemen. Dat wil zeggen dat er tijdens het productieproces menselijke invloed moet zijn geweest. Is dit niet het geval, dan komt de track niet in aanmerking voor nominatie. 

CEO van The Recording Academy, Harvey Mason Jr., zegt er in een interview het volgende over: “We don’t want to see technology replace human creativity. We want to make sure technology is enhancing, embellishing, or additive to human creativity. So that’s why we took this particular stand in this award cycle.” Verder legt hij ook uit dat in het geval dat een nummer een AI-programma bevat die de leadzang uitvoert, het in aanmerking komt voor nominatie in de categorie ‘Songwriting’, maar niet in de categorie ‘Performance’, omdat wat wordt uitgevoerd niet menselijk is.

(tekst loopt door na video)

De wereldberoemde DJ/producer David Guetta bundelde zijn krachten op bijzondere wijze met artificial intelligence.

Guetta’s visie

De ontwikkeling die nu ook bij de Grammy’s gaande is, past perfect binnen de visie van (tweevoudig Grammy-winnaar) David Guetta. Eerder schreef ik al een artikel over hoe de Fransman experimenteert met AI in zijn muziek. Guetta scoorde eerder een flinke viral met zijn ‘Emin-AI-em’-track. Daarin vertolkte een AI-versie van ‘s werelds beroemdste rapper Eminem de rol van Guetta’s MC.

Guetta ziet net zoals The Recording Academy de grote potentie van AI in combinatie met muziek: “I’m sure the future of music is in AI. For sure. There’s no doubt. But as a tool.” Belangrijk om te vermelden is dat er ook grenzen zitten aan die potentie. De Fransman en het Amerikaanse muziekinstituut zien artificial intelligence enkel als hulpmiddel en niet als vervanger van menselijke artiesten. 

Conclusie

De mogelijkheid dat zogenaamde AI-assisted muziek in aanmerking kan komen voor een Grammy is weer een ontwikkeling binnen het artificial intelligence– en muzieklandschap. Of AI-muziek volgende editie al in de prijzen valt is onduidelijk. Wel opent deze nieuwe ontwikkeling deuren voor artiesten die graag met artificial intelligence experimenteren. 

LEES MEER OVER HET ONDERWERP AI

👉 Alle artikelen over AI vind je hier. Denis Doeland schreef meer dan 50 artikelen over dit onderwerp.

Kijk ook

Onze virtuele assistente legt uit wat Digitaal Vermogen is
>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie