Report: Dubieuze data bij nieuwe DJ’s in de DJ Mag Top 100

De DJ Mag Top 100 kende 24 nieuwe noteringen in 2014. DDMCA onderzocht – vooruitlopend op de EDM Monitor 2014 die binnenkort verschijnt – deze 24 dj’s en hun prestaties op Facebook. Het resultaat is uiterst opvallend. Bekijk onderstaande slides uit het rapport

Deze slideshow vereist JavaScript.

Er zijn een aantal bevindingen in het rapport die opvallen:

  • DVBBS kende de grootste groei over de afgelopen 6 maanden
  • Er zijn twee momenten waarbij Facebook het netwerk van deze dj’s opschoont, media Maart 2015 en eind April 2015
  • Borgore verliest bij de eerste opschoning de meeste fans, meer dan 66.000
  • DVBBS verliest bij de tweede opschoning bijna 210.000 fans
  • Het netwerk van 2 dj’s (Carnage en Yves V) groeit nauwelijks over 6 maanden
  • De meeste actieve dj is Borgeous, hij postte het meeste op Facebook in de afgelopen 6 maanden
  • De minst actieve dj’s zijn Deorro en Audien
  • DVBBS heeft de meeste dubieuze data

Sinds 2012 kijken Rankingz en DDMCA al naar de ontwikkeling van vele DJ’s op Facebook. Het rapport velt geen oordeel of een van de dj’s vals speelt. Echter grote getallen van dergelijke Facebook-paginas van dj’s zouden moeten leiden naar optredens, verkoop van muziek en merchandise enzovoorts. Maar hoe kunnen ‘dubieuze fans’ nu de juiste doelgroep zijn? Komen zij naar optredens, kopen zij merchandise, downloaden of streamen zij muziek? Hoe betalen deze ‘dubieuze fans’ dan? Waarschijnlijk moet de clubeigenaar of de evenementen-organisatie bloeden bij de boeking van deze dj’s.

Het bereik dunt uit

De grootste reden om geen fans te kopen op Facebook is gewoon een eenvoudige wiskundige vergelijking: het dunt het bereik uit. We weten inmiddels dat Facebook het organisch bereik beperkt, wat betekent dat elke keer dat op jouw fanpagina iets post slechts ongeveer zo’n 5 procent van je fans jouw bericht zal zien, tenzij je betaalt om het te promoten aan de rest van je fans.

Even ter indicatie. Als je 1.000 fans hebt en slechts ongeveer 5 procent zien jouw bericht zijn dat 50 fans. Vergeet niet dat deze echte fans zijn die jouw pagina organisch hebben gevonden, omdat je zat wat te bieden hebt. Echte fans zijn het meest geneigd om commentaar te geven en jouw berichten te delen, het verspreiden van jouw boodschap en het onderschrijven van jouw boodschap bij hun vrienden.

Stel je nu voor dat je tot 10.000 fans toevoegt. Steeds minder van jouw echte fans zullen nu jouw berichten zien. Van de aangekochte fans die jouw bericht zien is het zeer onwaarschijnlijk dat deze het volgende doen: commentaar geven en inhoud delen. Een gebrek aan betrokkenheid betekent de ‘echt verkregen’ fans waarschijnlijk uiteindelijk niet jouw inhoud zullen zien en deze dan ook niet kunnen delen met hun vrienden. Dit vanwege de algoritmes van de Facebook Edge Rank (een mechanisme dat vaststelt welke van jouw berichten naar de top van een nieuwsfeed van jouw ‘vrienden’ gaan op basis van hun relevantie) de krimpende betrokkenheid bij je berichten heeft dan ook direct negatief effect voor jouw totale bereik.

Nu de betrokkenheid van de gemeenschap zal afnemen, omdat je het moeilijker voor jezelf hebt gemaakt om jouw ‘verdiende’ fans te bereiken die je berichten kunnen zien, heb je het bijna onmogelijk gemaakt de meest waarschijnlijke mensen die commentaar geven en je content willen delen met hun vrienden te bereiken.

Zonde van het geld

Het opbouwen van een fanbase vergt tijd en investeringen. Luisteren naar, het deelnemen aan en anticiperen op de gegevens, die ontstaan ​​in de zogenaamde ‘conversaties’ en ‘interacties’ is eigenlijk waar het allemaal bij social media om draait. Net het echte leven dus. ‘Dubieuze getallen’ worden trouwens nu al vaak gedefinieerd als ‘twijfelachtige gegevens’ en daarmee wordt de zakelijke reputatie ook ‘twijfelachtig’.

Het inkopen van ‘twijfelachtige fans’ is kortzichtig, zeker als je de spelregels van social media begrijpt. Voor degenen, die het niet weten trouwens, het is in directe overtreding met de algemene voorwaarden van Facebook. Daarnaast, is het niet te vergeten, ook verspilling van geld. Uiteindelijk zal Facebook steeds haar netwerk blijven zuiveren. De gekochte fans zullen continue uit het netwerk van Facebook worden verwijderd en de waarde van de pagina met dubieuze fans binnen Facebook zal devalueren in de breedste zin van het woord. Zonde van de tijd en het geld …

Wil je het rapport liever downloaden? Dat kan hier

Lees ook

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

3Reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie