Achtergrond: Journalisten maken fan-relatie nieuw verdienmodel

Geschatte leestijd – 3 minuten
“De goede oude nieuwsbrief is terug: journalisten worden hun eigen uitgever”, kopte het Parool een tijdje geleden. De trend lijkt inderdaad aanwezig: steeds meer journalisten maken van hun fan-relatie een nieuw verdienmodel. Ontdek hoe ze dat aanpakken.
>> Luister hier naar de podcast Digitaal Vermogen
Comeback van de nieuwsbrief
“De nieuwsbrief gold jarenlang als een tamelijk archaïsch en weinig effectief communicatiemiddel. Een relikwie uit de periode dat e-mailen nog voor innovatief doorging, ergens in het tijdperk tussen de postduif en Hyves in. Maar de nieuwsbrief is terug. Sterker nog: tech- en media-experts zien de nieuwsbrief als de toekomst voor de journalistiek”, aldus Roelf Jan Duin in de Amsterdamse krant.
Een Nederlandse nieuwsbriefmaker die flink aan de weg timmert, is NRC- en Elle-journalist Jonas Kooyman. Met zijn nieuwsbrief Havermelkelite doet hij verslag van de tijdgeest en ‘de stedelijke levensstijl’. Hij heeft inmiddels 4300 abonnees, waarvan 350 betalend (a 3,50 euro per abonnement). Dat is nog geen compleet salaris, maar een flinke stap in de goede richting. Waarom zou hij niet meer betalende abonnees kunnen vinden? En waarom zouden niet meer journalisten zijn voorbeeld kunnen volgen?
Nieuw verdienmodel
Merk op: ongeveer vijf procent van de nieuwsbrief-abonnees zou bereid zijn te betalen voor een nieuwsbrief. En daarmee dient zich een nieuw verdienmodel voor de journalistiek in het algemeen en specifiek voor journalisten aan. Wellicht is de betaalde nieuwsbrief wel de toekomst van het verdienmodel van de journalistiek, die draait om een directe relatie tussen maker en consument.
Om dat te bereiken, dienen media en journalisten de volgende stappen te nemen:
- Geef de journalist een podium, biedt hem/haar meer zichtbaarheid op het nieuwsplatform. Zoals de Correspondent dat bijvoorbeeld doet met een Correspondent Klimaat of Correspondent Data;
- Moedig de journalist aan om een relatie op te bouwen met zijn/haar lezers. Door om feedback te vragen, interacties aan te gaan en regelmatig actief te zijn op social media;
- Deze fan-relaties verlopen doorgaans via social media. Daardoor ben je afhankelijk van de algoritmes van Facebook of Twitter, wil je jouw fans bereiken. Het inzetten van een nieuwsbrief is dan ook een logische volgende stap om direct contact met fans te hebben;
- Zodra er genoeg nieuwsbrief-inschrijven zijn, valt te overwegen om deze (deels) achter een paywall te plaatsen.
Verder lezen
Dat steeds meer mensen betalen voor een nieuwsbrief laat zien dat er nog steeds behoefte is aan goede content. Nieuwsmedia hebben dan ook een kans, als ze tijdig innoveren. Onderstaande artikelen helpen je daarbij:
Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?
Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!
(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)
You need to provide a cancel URL page in the settings
Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.
Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!
Kijk ook naar Trends In Business
>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …
>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …
>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie
Bekijk alle afleveringen van Live On Stage
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!
+ Er zijn geen reacties
Voeg toe