Achtergrond: Welke impact heeft robotisering op mijn business?

Geschatte leestijd - 3 minuten

Welke werknemer is relatief goedkoop, werkt de hele dag, wordt steeds slimmer en is nooit ziek? Dat is een robot. Onderzoek wijst uit dat zo’n 30 tot 50 procent van alle banen verdwijnt door slimme robots. Daardoor zijn er voor- en tegenstanders van robotisering. Maar welke impact heeft robotisering op jouw business? En hoe kan je alles uit deze ontwikkeling halen?

→ Beluister hier de podcast van dit artikel

Robotisering al eeuwenoud

Dankzij robotisering worden taken niet meer uitgevoerd door mensen, maar door robots. Dat is een stuk efficiënter, goedkoper en laat minder ruimte over voor menselijke fouten. De automobielindustrie is bij uitstek een industrie waar steeds meer taken aan robots worden toevertrouwd.

Merk overigens op dat robotisering niet nieuw is. Boeken schrijven was vroeger letterlijk een monnikenwerk. Dankzij de boekdrukpers hoefden monniken geen boeken meer over te schrijven. Vroeger verbond een telefoniste ons nog door aan degene die we wilden spreken, dat zie je nog wel eens in oude films. Dat gaat nu automatisch. Zo maakt robotisering ons leven steeds een stukje makkelijker.Robotisering heeft impact op business

Allereerst is duidelijk dat robotisering ertoe kan leiden dat het aantal FTE kan dalen. Dat is een voor de hand liggend gevolg. Robotisering betekent ook dat organisaties behoefte krijgen aan een ander soort werknemers: werknemers met inzicht in automatiseringsprocessen, of die met een IT-achtergrond. Ook trainers, softwareontwikkelaars en ingenieurs zullen schaarser, want gewilder, worden.

Zelflerende robots zullen daarbij een veel grotere rol gaan spelen in marketing- en communicatieprocessen. Het contact met fans en klanten moet namelijk persoonlijk zijn, maar ook schaalbaar. Dat is onmogelijk om nog ‘met handjes’ te doen.

Ben jij benieuwd hoe robots deze klus gaan klaren?

Ik vertel daar meer over in het 27ste hoofdstuk van mijn boek Digitaal Vermogen. Dat hoofdstuk heet Digitaal vermogen wordt gerobotiseerd. Je vindt dat hoofdstuk via de links hieronder. Je kan het nu ook beluisteren via Spotify en andere diensten, via de links hieronder.

lees hoofdstuk 27 uit Digitaal Vermogen

luister hoofdstuk 27 uit Digitaal Vermogen via Spotify

luister hoofdstuk 27 via andere kanalenCheck ook

bestel hier de hardcover versie van Digitaal Vermogen
bestel hier de digitale versie van digitaal vermogen

Wil je liever een paperback?

→ Bestel via de site
→ Bestel via BOL.com
→ Bestel via Bruna
→ Bestel via Managementboek

ook verkrijgbaar bij

verkrijgbaar bij bol bruna en managementboek
verkrijgbaar bij Scheltema AKO

ook digitaal te lezen bij

verkrijgbaar via scribd issuu

Andere relevante uitgaven

Boeken Denis Doeland

Liever een gratis eBook? Check ook vanAnaloognaarDigitaal.nu en EDMendedigitalewereld.nl

Supporters Digitaal Vermogen
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie