Definitie: internetecosysteem of wel het digitale ecosysteem

Het systeem dat zorgt dat mens en machines met elkaar verbonden worden heet het internetecosysteem. Onderstaand de definitie van het internetecosysteem zoals hij wordt gehanteerd in de posts van #D2W, vanAnaloognaarDigitaal.nu en EDM en de Digitale Wereld.

Definitie internetecosysteem

In de meest brede zin is het internetecosysteem (ook wel het digitale ecosysteem genoemd) het totale systeem van interactie tussen industrie, merken, mensen en diensten en producten. Het omvat alle belanghebbenden. De technische infrastructuur en de functies die het netwerk vervult, maken deel uit van het internetecosysteem. Door het systeem als een business ecosysteem te zien, kun je zorgen voor waardecreatie. De waarde wordt aangeduid als het digitale vermogen.

De 3 aspecten van het digitale ecosysteem

  • De virtuele verbinding – Hieronder verstaan we de verbindingen tussen mens en machine via het wereldwijde web, mobiele applicaties, sociale netwerken, software met de content die in de virtuele wereld te vinden is;
  • De apparaten die we gebruiken – Denk hierbij aan computers, laptops, smartphones, tablets, radio, televisie, wearables en andere connected items;
  • De fysieke en draadloze netwerken die apparaten (en mensen) met elkaar verbinden – Denk aan wifi, breedband, kabel, glasvezel, 3G/4G/5G, satelliet etcetera;

Het internetecosysteem is een business ecosysteem

Feitelijk is het internetecosysteem een business ecosysteem, zoals ooit eens in de jaren 90 door James F. Moore is gedefinieerd. In dit systeem ontstaan toekomstige inkomsten van organisaties die nog niet gewaardeerd zijn op de balans, maar die al wel bestaan in de vorm van kennis, klanten, merken, personeel en dergelijke. Deze toekomstige inkomsten vind je nu in contextuele data die ontstaat binnen het internetecosysteem. Het eigen ecosysteem, jouw website, app, webshop, social media of andere dienst waar je gebruik van maakt.

Hoe krijg je grip op het internetecosysteem?

Organisaties die het verschil willen maken, moeten gezonder en slimmer zijn dan hun concurrenten. Zij moeten sturen en direct ingrijpen wanneer een afwijking wordt geconstateerd binnen het internetecosysteem. Maar ook in staat zijn om het nieuwe businessmodel binnen het systeem te ontwikkelen om zo de concurrentie voor te zijn. In elk geval is het de snelkoppeling naar direct contact en connectie met de fan of klant. Dat directe contact is onmisbaar, als je wil dat jouw organisatie overleeft in de relatie-economie.

Het Business Acceleration Framework is de enige oplossing voor CEO’s, bestuurders en eigenaren van bedrijven die het willen redden in de relatie-economie. De economie die draait op het internetecosysteem en die steeds meer een automatisch proces wordt. En waar sneller en automatisch aan de knoppen zal moeten worden gedraaid wanneer negatieve afwijkingen van de vooraf gestelde doelen en doelstellingen in zicht komen. Lees meer over de doelen en doelstellingen in onderstaand artikel.

→ Achtergrond: De 5 doelen van jouw digitale strategie

Lees ook

Boeken Denis Doeland

Liever een gratis eBook? Check dan vananaloognaardigitaal.nu of edmendedigitalewereld.nl

supporters of Denis Doeland