Achtergrond: De toekomst van robotisering en chatbots

Chatbots en robotisering zijn niet meer weg te denken uit veel bedrijven. De verwachting is dat deze innovaties in de nabije toekomst zich nog verder zullen ontwikkelen. In dit artikel ontdek je de toekomst van bots en robotisering.

Geschatte leestijd - 4 minuten

Digitaal vermogen wordt gerobotiseerd

Robotisering. Het klinkt futuristisch maar dat is het niet. Ook het Business Acceleration Framework, het raamwerk voor groei, wordt nu gerobotiseerd. Het digitaal vermogen zal volledig automatisch aangestuurd worden. 

Analisten kijken van moment tot moment mee of aan de vijf doelen van het raamwerk wordt voldaan. Er wordt onmiddellijk ingegrepen waar nodig. Het digitaal vermogen wordt daarmee een gerobotiseerd proces. Elk bedrijf zou hier gebruik van moeten maken om – geautomatiseerd – te groeien.

Gerobotiseerd gestuurd vermogen

De robotisering vindt niet alleen plaats ‘aan de achterkant van bedrijven’. De automatische analyses zullen ook ‘aan de voorkant’ merkbaar worden en leiden tot geautomatiseerde communicatie. Marketing-, communicatie- en/of verkoop zal gerobotiseerd aangestuurd worden.

Grote techbedrijven als Microsoft en Meta zien bots als speerpunt voor de aankomende jaren. De technologie is zeer breed in te zetten. Vooral als het gaat om de chat-component. Deze vind je terug bij een klantenservice of op websites. Chatbot beantwoorden standaard-vragen van klanten, maar laten steken vallen bij complexere dialogen. Om dat probleem te tackelen, moeten bots ‘opgevoed’ worden door een continu leerproces. Door elke dag de berichten te analyseren en antwoorden toe te voegen, worden dialogen langer en relevanter. Het Business Acceleration Framework helpt daarbij.

Hardwell’s bots

De Nederlandse dj Hardwell was destijds de eerste dj met een officiële, eigen bot. Hardwell’s bot biedt fans diverse manieren om met hem in contact te komen. Ze konden deelnemen aan winacties en krijgen als eerste nieuwe muziekreleases en nieuwsupdates te horen via de bot.

Ook konden fans fan-art naar Hardwell sturen, waarbij de beste inzending wekelijks op Instagram of Twitter wordt gepost. Dit gebeurt allemaal in de Messenger-app zelf, externe apps zijn niet langer nodig.

Bots en hun momentum

Organisaties moeten zich richten op gebruik van technologie wanneer dat zinvol is – niet alleen technologie omwille van de technologie. Dat wil niet zeggen dat bots nu nog geen waarde hebben. Ze moeten in deze fase vooral strategisch worden benut. Organisaties moeten weten wanneer zij antwoorden van een mens of een bot gebruiken. 

Het gaat in dit geval om balans. Bots zijn een goed middel als eerste aanspreekpunt voor klanten en relaties. De technologie kan je goed inzetten voor procesgerichte taken. Voeg een component toe waardoor bots de data kunnen opslaan zodat data op een later moment door mensen geanalyseerd kan worden. De combinatie van menselijke en technologische processen zal helpen te convergeren naar de meest effectieve oplossing op termijn.

Conclusie

Bots zijn de toekomst en kunnen een toevoeging zijn voor veel bedrijven. Wel is het van belang dat je bewust bent van de voor- en nadelen van bots. Zet de technologie in op procesgerichte taken en monitor de data die je verzamelt zodat je de inzet van bots kan ontwikkelen. Ook robotisering – het automatiseren van het raamwerk voor groei – speelt een belangrijke rol voor bedrijven.

Ook interessant

Denis Doeland zijn virtuele assistente Bridget legt uit over de term Digitaal Vermogen.

Meer over de visie van Denis Doeland

Lees hier over de visie van Denis Doeland

Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

QR Maandelijkse Donatie
Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie