In vergelijking: iCloud, Amazon Cloud en Google Music

Apple heeft gisteren zijn betaalde MobileMe-dienst, waarvoor gebruikers zo’n 80 euro per jaar hebben betaald, door de gratis iCloud-dienst vervangen. De nieuwe dienst synchroniseert content met de servers van Apple. Daarna kunnen ze automatisch met andere iOS-apparaten worden gedeeld. Het gaat hierbij onder andere om mail, contactpersonen en kalenders, zoals MobileMe al deed.

Nieuw in iCloud is de mogelijkheid Nummers die via iTunes zijn gekocht, kunnen automatisch met tien verschillende apparaten (alleen van Apple) worden gesynchroniseerd. iTunes binnen iCloud is per direct als beta te gebruiken.

Een andere nieuwe feature is iTunes Match. Deze feature zal komende herfst worden vrijgeven. Gebruikers kunnen muziek die ze op andere wijze dan iTunes hebben verkregen, laten doorzoeken, waarbij nummers die ook door iTunes worden verkocht, worden vervangen door een drm-vrije 256kbps-Aac-bestand. Deze versie kan vervolgens met alle iOS-apparaten van een gebruiker worden gesynchroniseerd. Gebruikers betalen 25 dollar per jaar (naar alle waarschijnlijkheid 25 Euro in Europa) voor iTunes Match.

Een twitterbericht van Alexander Klöpping zei gisteravond wel iets moois: ‘Interssante keuze van de platenmaatschappijen (?) om mensen voor $25 per jaar hun geweten te laten afkopen met legaliseren van illegale MP3s’. We zijn benieuwd of iTunes Match inderdaad zo gaat werken dat ook andere (illegale) bestanden in de iCloud kunnen worden gematched. In dat geval heeft hij inderdaad een mooie tekst. Apple gebruikers kunnen dan hun geweten afkopen. Het wachten is nog even op de eerste blaadjes die van de boom gaan vallen.

Bijzonder is dat Apple de rechten met de platenmaatschappijen heeft geregeld. In de columns ‘Het vacuum van de muziekindustrie‘ en ‘Bezit maakt plaats voor toegang‘ op #D2W is nog eens duidelijk hoe rechthebbenden worstelen met het vergeven van licenties. Het is op zichzelf opvallend te noemen dat Apple wel een overeenkomst heeft met de rechthebbenden en Amazon en Google niet. Rechthebbenden zouden er goed aan doen om ook andere diensten snel te licenseren, al is het maar vanwege de creatie van een goede concurrentie-positie ten opzichte van iTunes.

Een andere interessante kwestie die nog speelt is de rechtzaak tegen MP3tunes.com, een dienst die je misschien wel als voorloper kunt aanduiden voor de services van Apple, Amazon en Google. De uitspraak in deze rechtzaak is bepalend voor het verdere vervolg van cyberlocker-diensten.

In onderstaand staatje schildert Appple iCloud in de vergelijking af als de grote winnaar vergeleken Amazon en Google. Wellicht is enige nuance op zijn plaats. Het systeem van Apple is gesloten en werkt niet op bijvoorbeeld Android of Blackberry toestellen. Verder kun je geen bestanden uploaden en is iCloud dan ook niet echt een cyberlocker-dienst te noemen. Daarnaast lijkt het er op dat er geen app is voor iCloud. Tot slot iCloud heeft een beperking tot 25.000 songs al doet het staatje dat niet vermoeden.

Vergelijking tussen iCloud, Amazon Cloud en Google music

Als alle functionaliteiten straks in de herfst zijn vrijgegeven kan er meer geconcludeerd worden. Vooralsnog ziet het er allemaal veelbelovend uit voor iedereen die enkel en alleen iOs-apparaten heeft.

Enhanced by Zemanta
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie