Presentatie: Online zichtbaarheid van de Jazzdag showcase groepen | #presentatie

Afgelopen vrijdag heeft #D2W (in samenwerking met DDMCA) een presentatie van een onderzoek naar de zichtbaarheid van de optredende groepen van het Jazzdag showcaseprogramma gegeven. Wie is waar goed zichtbaar? Welke internet-tools kunnen op welke manier online nog beter ingezet worden? De facts, de tips en de tricks!
#D2W heeft op verzoek van BumaCultuur naar 24 artiesten en bands gekeken hoe zij aanwezig zijn via de verschillende platformen. Onderstaande tabel geeft de aanwezigheid aan.

Opvallend in bovenstaande tabel dat platformen als Flickr, Picasa, Soundcloud ontbreken. Deze platformen zijn ideaal voor artiesten en bands om hun aanwezigheid op het net te vergroten. Geen van de bands maakt een connectie met een van de voornoemde platformen.
Vervolgens is er gekeken naar de prestaties van de websites van de artiesten en bands. Er is een score gegeven aan de prestatie van de website.
De website score is een cijfer, op een schaal van 100 punten, dat de prestatie op het gebied van internetmarketing vertegenwoordigt. Het algoritme is gebaseerd op 50 criteria. Ondermeer zoekmachine gegevens, structuur van de website, snelheid en bouw van de website en andere relevante zaken bepalen de uitkomst. Een score lager dan 40 betekent dat er op veel gebieden valt te verbeteren. Een score boven de 70 is een goed teken en het betekent dat de website waarschijnlijk goed is geoptimaliseerd. De onderstaande tabel geeft een ‘ranking’ weer tussen de 24 bands onderling.

Opvallend is dat 2 bands geen eigen website hebben maar gebruik maken van Onesheet of doorlinken naar een MySpace-pagina. De gemiddelde score van de bands is 42.5 hetgeen betekent dat de artiesten en bands nog een lange weg te gaan hebben. Optimalisatie is noodzakelijk. Enkele voorbeelden van aspecten die men zou kunnen verbeteren:
- Meer content schrijven
- Regelmatiger publiceren
- Consistenter gebruik maken van keywords
- Unieke pagina-titels en pagina-beschrijvingen gebruiken
- Link website delen via Sociale kanalen
Iedere artiest of jazzband heeft een online reputatie. Deze wordt o.a. weergegeven via Rankingz. Onderstaand de Top 10 van de artiesten en bands van Jazzdag showcase groepen.

Er is een reputatiematrix te vinden waneer er op de ‘I’ achter een artiest of band wordt geklikt. De reputatiematrix is verantwoordelijk voor het tot stand komen van de positie van een artiest of band. Rankingz beoogt inzicht te geven in de online reputatie van merken (artiesten, bands, brands, companies and organisations) en personen (personal brands). Het is Rankingz er niet zozeer aan gelegen om een absoluut cijfer te bepalen, maar de online reputatie te presenteren ten opzichte van ‘peers’.
Daartoe wordt per artiest of band een aantal performance indicators gemeten, zoals:
- de invloed uitgedrukt in o.a. de klout score
- de (ontwikkeling van de) fan-base
- de (ontwikkeling van de) ‘buzz’ rondom een artiest of band danwel de ‘share of voice’ binnen de groep van peers
Er dient opgemerkt te worden dat de gemeten absolute getallen slechts worden gebruikt om de relatieve positie ten opzichte van peers te bepalen. Weegfactoren bepalen de bijdrage van de performance indicatoren aan de uiteindelijke positie in de lijst.
Buiten de Top 10 is online presence van de resterende artiesten en bands zo goed als nihil.
Tot slot wat tips … Deze kun je overigens ook terug zien in Online Basics – 10 handvaten voor onderweg.

Er is maar een conclusie te trekken kijkende naar alle gegevens over de showcase groepen van de Jazzdag 2012. Ze hebben nog een lange weg te gaan als het gaat om de inzet van internet als middel ter ondersteuning van hun communicatie met fans. We zijn bij #D2W benieuwd hoe ze er volgend jaar voor staan.
Bekijk hier de gehele presentatie.
Misschien ook interessant
Hallo Denis, duidelijk verhaal ! Ik ben wel benieuwd hoe het zich verhoudt met bands/artiesten buiten de jazz, al is jazz natuurlijk wel een heel breed begrip.