Inzicht: Lowlands 2011 in cijfers | #socialanalytics

Beter festivalweer was niet denkbaar. De muziek heeft goed zijn werk gedaan zo lijkt het bij het lezen van de recensies. Als je de verhalen er op naleest, dan kan er maar één conclusie zijn: dit is een zeer geslaagde editie van Lowlands geweest.

Hoe zien de analytics van het net er uit. Wat wordt er allemaal gezegd, op welke tijdstippen dat gebeurt en tijdens welk incident of nieuwtje dat gebracht wordt? Wat is het sentiment rond alle conversaties die plaatsvinden? Welke kanalen worden er gebruikt door de organisatie en bezoekers? Neemt het aantal conversaties toe? En zo nog meer vragen, hieronder een (deel) van de antwoorden de te zien zijn in de infographic. Voor de bevindingen is gebruik gemaakt van tools als UberVu Sentiment Metrics, Social Brand Builder, Hash-Talk en Skylin.es

Het moge duidelijk zijn dat toen het evenement steeds dichterbij kwam de conversaties toenemen. Het ‘live’ aspect op het net wordt hiermee benadrukt en biedt mogelijkheden voor evenementen-organisaties om hier nog meer mee te doen.

Opvallend is de verhouding tussen Twitter en Facebook, waarbij Twitter veruit het grootste kanaal is waar conversaties over Lowlands hebben plaatsgevonden. De conversaties hebben over het algemeen een positief karakter, toch is dit na controle en bijstelling niet veel beter geworden. De meeste mentions zijn nu eenmaal neutraal van aard, zo lijkt het.

Ondanks dat case-studies uitwijzen dat er ongeveer evenveel mannen als vrouwen Lowlands bezoekt, is de verhouding onder de digitale kwetteraars tweederde mannen en een derde vrouwen. Hyves is overigens niet meegenomen daar er goede analytics die voor handen zijn ontbreken.

De top van het aantal mentions is op zaterdag waar meer dan 13.000 mentions over Lowlands voorbij komen. 20% van de tweets worden geretweet hetgeen een zeer aardig cijfer is. De officiele accounts doen het zeer goed in de top van mentions en tweets. Hetgeen er op wijst dat Lowlands een behoorlijk ‘social media’ beleid heeft gehad. Het gevoel van een dialoog met Lowlands is aanwezig geweest.

Het aantal checkins dat is gemeten is erg laag. Het is nog niet helemaal duidelijk waarom dit cijfer zo laag is. Een conclusie kan daarom nog niet getrokken worden. Graag zouden we dan ook iets meer te weten komen hoe de netwerkverbinding op het terrein van Lowlands is geweest. Navraag wordt gedaan op dit moment. Input is natuurlijk welkom.

Leuk om te zien tijdens het evenement is de werking van het Skylin.es platform. Hun systeem koppelt informatie over iemands favoriete tweets en Facebook-berichten met meta-informatie uit foto’s op yFrog, Instagram, Twitpic en Mobypicture. Je kunt verder aangeven wat je interesses zijn, zoals dingen, verschijnselen enzovoorts. Daarbij kan de app ook interesses van Facebook en Twitter importeren, maar dan moet je wel je accountgegevens invullen. Een andere mogelijkheid is om foto’s te bekijken die in de buurt zijn gemaakt. Voor Lowlands leverde dit heel veel leuke plaatjes op. Hopelijk krijgen we nog wat statistieken van Skylin.es die we tegen de andere analytics kunnen aanhouden. Wordt vervolgd.

Tot slot kun je concluderen dat er geen cross-platform strategie bestaat. Ondanks dat er op de Flickr en Picasa platformen foto’s staan van Lowlands wordt deze platformen door de organisatie zelf niet gebruikt. Ook YouTube wordt niet ten volle benut zo lijkt het … Gemiste kansen …

Hieronder de infographic, klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Infograph Social Media - Lowlands 2011
Infograph Social Media - Lowlands 2011

Misschien ook leuk om te lezen:


Ontdek meer van Digitaal Vermogen

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

6Reacties

Voeg toe
  1. 4
    Johannes la Poutre

    Hi Dennis,

    Het lage aantal chek-ins (foursquare etc) kan zeker met de beroerde netwerk kwaliteit te maken hebben gehad. Ik heb van dit jaar geen gegevens maar in de voorbereiding zijn we er van uitgegaan dat de situatie t.a.v. vorig jaar niet is veranderd (TABworldmedia heeft opnieuw bijgedragen aan een Augmented Reality concept voor Captiain Video in samenwerking met @SNDRV en Stedelijk Museum, daarvoor hebben we een eigen afgeshermd wifi kanaal opgezet).

    Vorig jaar was het vrijwel onmogelijk om een “transactie” te doen (zoals inloggen / inchecken) via het Vodafone netwerk; simpele berichten plaatsen zoals via Twitter (of email) is dan veel eenvoudiger.

Plaats jouw reactie