Hoe de muziekindustrie dankbaar gebruik maakt van TikTok

Geschatte leestijd - 4 minuten

Het populaire platform TikTok is een onbetwiste kweekvijver voor muzikanten. Jaarlijks schieten honderden talentvolle artiesten de toplijsten in op de streamingdiensten dankzij hun succes op TikTok. In dit artikel lees je hoe de muziekindustrie inspeelt op dit platform.

Doorbreken door TikTok

Uit een onderzoek van The Pudding en Vox blijkt dat TikTok artiesten kan laten doorbreken bij het grote publiek. Uit de dataset blijkt dat er in 2020 125 artiesten met hun single zijn doorgebroken bij het grote publiek via TikTok. Toch zorgt een hit op het platform niet direct voor een groot succes buiten TikTok. Om te bepalen of de artiesten doorbreken na een TikTok-hit, heeft The Pudding de volgende criteria opgesteld:

  • Nieuwe muziek in de Spotify samengestelde playlists
  • Nieuwe muziek in de charts
  • Getekend bij een label
  • Optreden op een festival
  • Optreden tijdens eigen live-show
  • + 1 miljoen maandelijkse luisteraars op Spotify
  • + 100 duizend volgers op Instagram
  • + 100 duizend abonnees

Van de 125 doorgebroken artiesten voldoen 47 muzikanten aan 4 of meer van de bovengenoemde criteria. Er is dus, weliswaar met doorzettingsvermogen en wat geluk, een aannemelijke kans dat een hit op TikTok de kickstart kan zijn van een serieuze muziekcarrière.

Uit een onderzoek van The Pudding en Vox blijkt dat TikTok artiesten kan laten doorbreken bij het grote publiek.

TikTok-strategie

Om succesvol te worden op TikTok is het essentieel om te investeren in een specifieke strategie die gericht is op het platform. Het belangrijkste onderdeel is om je digitale hartslag op orde te hebben. Zorg dat jouw muziek goed naar voren komt in de video’s en andere gebruikers jouw track makkelijk kunnen herkennen en hergebruiken.

TikTok heeft verschillende handige functies die ervoor zorgen dat jij jouw muziek zonder veel moeite met miljoenen mensen kan delen. Zo kan jij je muziek beschikbaar stellen voor andere gebruikers waarmee zij dan nieuwe video’s kunnen opnemen. Daarnaast kan je een challenge of dansje om jouw track verzinnen en verspreiden op het platform. Ook kan je via de live-functie je muziek draaien en direct laten horen aan je publiek. Zo kun je net als DJ The Prophet aan 500 miljoen views komen.

Steeds meer hits scoren meer dan 1 miljard streams op TikTok

Conclusie

Door te investeren in een goede TikTok-strategie, kan je je muziek bekender maken bij het grote publiek. Dat maakt TikTok een geschikt platform om je fan-relatie te verstevigen, de relatie met je fans. Die directe fan-relatie is het belangrijkste goed in de relatie-economie en bepaalt mede de waarde van je bedrijf.

In 2015 schreef ik EDM en de Digitale Wereld – Waarom dj’s en festivals moeten veranderen. Alle lessen uit deze uitgave werden werkelijkheid! In bovenstaande documentaire komen ze allemaal terug. Je kunt de uitgave hier bekijken.


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

QR Maandelijkse Donatie
Liever met iDeal/PayPal betalen of een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


Kijk ook

>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie