Achtergrond: Online streamingmarkt nog lang niet volwassen

De online streamingmarkt lijkt al redelijk verdeeld. Met Spotify aan kop. Maar schijn bedriegt. Ook in eigen land loopt men al warm.

Toegang tot online muziekcontent is cruciaal voor de fanbase van een artiest. Initiatieven als Napster Kazaa, LimeWire, maar ook RapidShare en Megaupload plaveiden hiervoor de weg. En wisten gebruikers het gevoel te geven dat deze diensten dé plek waren voor hetgeen ze zochten. Dat terwijl ze slechts toegang verschaften.

Doordat het bezitten van fysieke producten en downloads steeds minder relevant is, neemt de vraag er naar af. En dalen de opbrengsten het afgelopen jaar met ruim twee procent. De afname is nog sterker bij downloadinitiatieven als Apples iTunes; tussen de 5 en 25 procent ten opzichte van vorig jaar. Aldus navraag onder Nederlandse muziekleveranciers. Ondertussen explodeert de streamingmarkt wereldwijd, met maar liefst 51,3 procent.

The Voice of…

Muziekdienst Spotify lijkt hierrvan het meest te profiteren met zo’n 12,5 miljoen betalende klanten, die elk zo’n 120 dollar per jaar betalen. Maar ook Deezer zegt ook dit jaar de lijn omhoog te pakken te hebben. Een groei die ondere meer is toe te schrijven aan de samenwerking met telco’s én – niet onbelangrijk – de forse groei van het aantal smartphones wereldwijd, waarbij dertig procent van alle smartphonegebruikers een muziekdienst gebruikt.

Geen wonder dus dat Apple Beats koopt. En dat YouTube onlangs een abonnementsmodel voor zijn muziekdienst heeft gelanceerd. Ook Amazon heeft begin dit jaar eindelijk zijn langverwachte muziekdienst gelanceerd, als onderdeel van het Prime-lidmaatschap. Achterblijven op de streamingmarkt is geen optie voor deze techmologgen. Intussen is er ook ruimte voor niche diensten als SoundCloud en 22tracks. En nieuwkomers als Talpa’s The Voice of…, die op basis van Deezers infrastructuur zijn steentje zal bijdragen aan het volwassen worden van deze markt.

Meerwaarde

Pakt Spotify de streamingmarkt of is er nog een significante rol weggelegd voor andere marktpartijen? Ik denk het laatste. Al was het maar omdat Apple door het kopen van Beats en de komst van YouTubes muziekdienst de kans groot is dat deze twee bedrijven – met toegang tot respectievelijk ruim 400 miljoen en 800 miljoen gebruikers – sneller dan voorheer tractie zullen maken. En daardoor sneller aan betalende gebruikers zullen komen dan het geval was bij Spotify en Deezer.

Omdat de streamingmarkt nog niet volwassen is, is het maar de vraag of Spotify’s ‘first mover advantage’ op de langere termijn nog een meerwaarde heeft. Het publiek wil namelijk vooral keus voor een schappelijke prijs. Dat is propositie waar menig marketeer en bedrijf wel raad mee weet.

* Deze post is geschreven voor Emerce.nl en is ook verschenen in het December 2014 nummer van Emerce.

Lees hier meer over:

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

1 Reactie

Voeg toe

Plaats jouw reactie