Hoe innovatie en digitalisering festivals helpen

Geschatte leestijd - 4 minuten

Digitalisering festivals. Vrijwel elk festival heeft een digitaal onderdeel. Ze hebben apps, nieuwe betaalsystemen en aanwezigheid op social media. Toch is er nog wel terrein te winnen voor festivals door in te zetten op digitalisering. Ik was bij BNR te gast om over dit onderwerp te spreken. In dit artikel lees je hoe innovatie en digitalisering festivals helpen doorontwikkelen.

Liever op de site van BNR luisteren? Dat kan hier

Tegenvallende ontwikkelingen

Directeur van Lowlands, Eric van Eerdenburg, is duidelijk: de ontwikkelingen in het huidige festival-landschap vallen volgens hem erg tegen. In de uitzending van BNR spreekt Van Eerdenburg zich uit tegen de digitale trends die sommige festivalorganisaties inzetten. De directeur van Lowlands gelooft niet in de kracht van digitalisering en data. Zijn bezoekers zouden zich oncomfortabel voelen bij nieuwe ontwikkelingen op het gebied van communicatie, ticketverkoop en social media.

Ik ben van mening dat festivalorganisaties juist moeten digitaliseren en dat data ze daar bij kan helpen. Voornamelijk rondom het onderhouden van de fanrelatie laten evenementen steken vallen. Zuinig zijn op klanten zit er voor veel organisaties nog niet in. Meten is weten; data zorgt voor onderbouwde beslissingen. Dat geldt ook voor de festivalwereld.

Investeer in digitalisering

Experience is key voor evenementen. En die beleving begint al bij het kopen van een ticket. Veel organisaties sturen weken voor het festival een registratie-mail naar hun klanten. Die registratie werkt een ‘ticketbingo‘ in de hand die ervoor kan zorgen dat je meest trouwe fans misgrijpen. Door pro-actief te handelen kan je dit voorkomen. Zie je in je data dat een klant drie jaar op rij je festival bezoekt? Speel daar slim op in door die bezoekers direct aan te spreken en hen voorrang te verlenen voor de ticketverkoop van volgende editie.

Een voorbeeld van een voorloper op het gebied van innovatie is Tomorrowland. Tijdens de coronacrisis speelde de organisatie van het evenement goed in door de mogelijkheden van de virtuele wereld te benutten. Er liggen op het gebied van virtualiteit veel kansen voor festivals. Zeker met het oog op de Metaverse bijvoorbeeld.

Conclusie

Mijn advies aan festivalorganisaties is om te investeren in digitalisering en de fanrelatie te optimaliseren door te kiezen voor innovatie. Door te meten, weet je waar je verbeterpunten liggen. Het integreren van digitale modellen en technieken kan ervoor zorgen dat je jouw klanten beter kan vinden, bereiken en bedienen. En zo een voorsprong neemt op de concurrentie.


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

QR Maandelijkse Donatie
Liever met iDeal/PayPal betalen of een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie