Uitgelicht: De financiële waarde van voetballers en voetbalclubs

Platte data vanuit de Social Media kanalen, zoals inmiddels aan het ontstaan is bij vele bedrijven, hebben niet direct een waarde. Pas na zinvolle correlaties, analytics en het opzetten van (additionele) verdienmodellen op de gevalideerde ‘fan’, ‘tweets’ en ‘like’ data kunnen (in)directe kasstromen gegenereerd worden. De waarde van het bedrijf, de organisatie of het merk zal gaan toenemen in de vorm van potentiële goodwill. DDMCA heeft onlangs twee papers uitgegeven. Hoe zit het met de waarde van voetballers en voetbalclubs?

In de onderstaande paper is te lezen wat de potentiële waarde is van clubs als FC Barcelona, Real Madrid, Manchester United, Bayern Munchen en ook Ajax.

Door geavanceerd en zorgvuldig gebruik te maken van het eigen domein en Social Media netwerken kunnen nieuwe en digitale marketingprofielen uit deze data worden gecreëerd. Zo is vast te stellen dat de waarde van bedrijven, organisaties of merken zal toenemen die dit zorgvuldig georganiseerd en geborgd hebben.

Enige tijd geleden heeft DDMCA al gekeken naar de Social Media ranking van Nederlandse voetballers. Aan de hand van dit lijstje is ook een potentiële waarde bepaling gemaakt van voetballers als Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart en Robin van Persie.

We leven momenteel in een digitale economie waarbij sociale platforms als Facebook, Google, Twitter e.d. onbeperkt (gratis) toegang geven tot onze gegevens en gedrag middels de Sociale Identiteit die daar wordt aangemaakt. De Single Sign-On knop is de heilige graal die leidt tot connectie op basis van demografie en relevantie. Het is de knop die toegang geeft tot de data van het profiel zelf, de referenties maar ook de aankopen en acties van een fan of gerelateerde klant. Hier dient dan ook de strategie op te worden afgestemd.

De stap die bedrijven, organisaties en merken dienen te nemen is de data te verzamelen en te analyseren om daarna een vervolgstrategie of compleet nieuwe (marketing)strategie op te zetten, met als doel toekomstige inkomsten te laten toenemen. Dan pas kun je de waarde ten gelde maken.

Lees ook

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

6Reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie