Achtergrond: Muziekindustrie uit dal door de inzet van data

Geschatte leestijd - 4 minuten

Nederlandse artiesten en platenmaatschappijen hebben een moeilijke tijd achter de rug, maar hebben de weg omhoog weer gevonden. In het eerste halfjaar van 2013 steeg de omzet uit muziekverkopen met 1,9 procent tot 58,1 miljoen euro. Vooral streamingdiensten droegen bij aan die stijging, maar door slimme inzet van ‘Big Data’ wordt verwacht dat de muziekindustrie de komende jaren weer forse winsten kan boeken.

Dat kondigt DDMCA-directeur Denis Doeland aanstaande donderdag aan op Eurosonic Noorderslag 2014 in Groningen. Doeland, die voorheen verantwoordelijk was voor de internetstrategie van ID&T, spreekt op de jaarlijkse Europese muziekconferentie samen met Buma Cultuur de verwachtingen uit over toekomstige businessmodellen voor de sector en helpt de managers uit de muziekindustrie door middel van een college dat die gehele dag kan worden gevolgd met onder andere gasten en experts als Duncan Stutterheim, Andy Zondervan, Levie Hofstee, Edwin Witvoet en Pim van Berkel.

Muziekverkoop gehalveerd

De totale omzet uit muziekverkoop is in Nederland tussen 2001 en 2011 meer dan gehalveerd van bijna 500 miljoen euro naar zo’n 200 miljoen euro. Die ontwikkeling ging weliswaar gepaard met een toename van inkomsten uit optredens en digitale muziekverkoop via kanalen als iTunes, maar de omzet bleef achter in vergelijking met andere landen. Streamingdiensten als Spotify en Deezer helpen Nederlandse artiesten en platenmaatschappijen nu uit het dal te klimmen: volgens brancheorganisatie NVPI stijgen de inkomsten uit streaming in 2013 naar verwachting met 40 procent, tegenover een omzetstijging van 8,5 procent voor muziekdownloads.

“Maar de sector krijgt de stijgende lijn pas echt te pakken als artiesten hun achterland beter weten te bereiken op het internet”, stelt Doeland. “De data die bands, dj’s en soloartiesten met hun management weten te verzamelen via social media, de verkoop van muziek, concertkaarten en merchandise moet op een slimme manier worden gestructureerd en verrijkt omdat het een aanzienlijke waarde vertegenwoordigt. De grote hoeveelheid data oftewel ‘Big Data’ kan namelijk worden gebruikt om een duurzame relatie met fans op te bouwen en kan bovendien worden geëxporteerd voor gebruik in andere branches.”

Adoptie van nieuwe digitale strategieën

Zo zouden de advertentiemarkt en merken grof geld betalen voor de inzet van een muzikant die beschikt over duizenden unieke, gevalideerde profielen van fans. “Als ieder profiel een bescheiden bedrag waard is, zullen adverteerders al snel miljoenen moeten bieden om de muzikant als gezicht te krijgen en daarmee zijn of haar uitgekristalliseerde doelgroep te bereiken”, aldus Doeland.

Tot nog toe houdt vooral de dancewereld zich bezig met de adoptie van nieuwe digitale strategieën. Nederlandse dj’s als bijvoorbeeld Hardwell, Armin van Buuren, Tiësto en Nicky Romero bevinden zich met miljoenen volgers tussen de best presterende artiesten op social media. Doeland: “deze dj’s van nu zijn de Madonna’s van tien jaar geleden.”

Het programma van de dag:

Over Eurosonic Noorderslag

Eurosonic Noorderslag 2014

Over DDMCA en Denis Doeland

DDMCA (Denis Doeland Management Consultancy en Advies) helpt merken, bedrijven en organisaties om de mechanismes van het internet en social media zodanig toe te passen dat de kanalen voldoen aan de nieuwe verwachtingen van fans, klanten, medewerkers en andere betrokkenen en financiële waarde toevoegt. DDMCA helpt de stem van het publiek een plaats te geven in de bedrijfsvoering van de organisatie. Klanten van DDMCA zijn onder meer 538, 22tracks, 8ballMusic, Armada Music, Eurosport, UDC, Art of Dance, Oger, Lief!Lifestyle, Dance Therapy en Amsterdam Dance Event.

Denis Doeland (Utrecht, 1971) is vanaf 1993 actief in de muziekindustrie. Hij startte bij platenwinkel Bad Vibes van waaruit de eerste activiteiten op het gebied van muziek van ID&T ontplooid werden. Bijna twintig jaar lang zet hij zich in voor de exploitatie en licenties van het repertoire van ID&T en zet hij samen met Duncan Stutterheim de muziekuitgeverij van het bedrijf op. Later is hij verantwoordelijk voor Dance-Tunes, het MP3 download-platform van ID&T en vervolgens voor de internetstrategie van het internationaal opererende bedrijf. Vanaf 2011 richt hij zich volledig op DDMCA, waarmee hij als digitale specialist organisaties en merken adviseert over hun internetactiviteiten.

Lees ook het hoofdstuk uit ‘vanAnaloognaarDigitaal.nu’


>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

1 Reactie

Voeg toe

Plaats jouw reactie