Trend: De waarde van Big Data

We leven momenteel in een verregaande digitale economie (red. ‘Het Internet Ecosysteem) waarbij sociale platforms als Facebook, Google, Twitter e.d. onbeperkt (gratis) toegang geven tot onze gegevens en gedrag middels de Sociale Identiteit die daar wordt aangemaakt. De Single Sign-On knop is de heilige graal die leidt tot connectie op basis van demografie en relevantie met de eindgebruiker. Het is de knop die toegang geeft tot de data van het profiel zelf, de referenties maar ook de aankopen en acties van een fan of gerelateerde klant.

Platte data vanuit de Social Media kanalen, zoals inmiddels aan het ontstaan is bij vele bedrijven, hebben niet direct een waarde. Pas na zinvolle correlaties, analytics en het opzetten van (additionele) verdienmodellen op de gevalideerde ‘fan’, ‘tweets’ en ‘like’ data kunnen (in)directe kasstromen gegenereerd worden. De waarde van het bedrijf, de organisatie of het merk zal gaan toenemen in de vorm van potentiële goodwill. De strategie dient te worden afgestemd op het vergaren van data uit alle mogelijke bronnen.

Er ontstaan grote hoeveelheden data, ook wel Big Data genoemd. Is het een hype? Kun je als bedrijf, organisatie of merk wachten met het (strategisch) inzetten van data of is het eigenlijk al realiteit? Volgens McKinsey, dat een wetenschappelijke publicatie heeft gepubliceerd, verhoogt effectief gebruik van data en analytics de productiviteit, winstgevendheid en marktwaarde van bedrijven met 5 à 6 procent. In sommige branches zal de strategische inzet van data-analyse zelfs het verschil gaan maken tussen winst en verlies zo verwacht men.

Big Data Value (IP)
De twee Big Data bronnen die we bij ID&T hadden

Big Data Opslag en Big Data Analytics zijn 2 trends die momenteel spelen. Deze twee trends zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden: niet de mate waarin, maar de manier waarop men data wil gebruiken maakt data al-dan-niet ‘Big’. De eisen die gesteld worden aan ‘Big Data Opslag’ volgen uit de analyses die men wil uitvoeren op de data.

Er is sprake van ‘Big Data Analytics’ als de data:

 • Snel beschikbaar is.
 • Afkomstig is uit meerdere bronnen.
 • Verrijkt wordt met andere (ongestructureerde) data.

Men dient eigenlijk nog een stap verder te gaan. Er is namelijk sprake van interne en externe data. Deze dien je aan elkaar te verbinden. Je kunt deze data real-time aanroepen om optimaal met fans en klanten te communiceren en aanbiedingen op maat te doen. ‘Big Data’ is geen toekomstmuziek meer, maar realiteit.

Lees ook

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

5Reacties

Voeg toe
 1. 4
  helm cornelissen

  hallo denis,
  kijk eens op digitaleconomics.nl. jouw input mbt big data etc. zou hier een zinvolle aanvulling zijn. zou je t leuk vinden als jij je stukken ook daar kunt plaatsen?
  groet, Helm Cornelissen, Techonomy.

Plaats jouw reactie