Achtergrond: De financiële waarde van Pietitie

Het is gekkenhuis rond Pietitie de snelst groeiende Facebook-pagina van Nederland, rondom de rel aangaande Zwarte Piet en de VN, ooit. Gisteren rond 19.30 uur stond de teller van de pagina op zo’n 2 miljoen ‘likes’ zo blijkt uit onderstaand genomen screenshot. Wat betekent dit eigenlijk in financiële zin? Een kleine berekening, die door Rankingz is gemaakt voor ThePostOnline.

Facebookpagina Pietitie

Hoeveel zijn posts waard? We berekenen het aantal mensen dat wordt bereikt en vermenigvuldigen dit aantal met gemiddelde waarden die inmiddels vaststaan voor online marketing, zoals onder andere gebruikt door het IAB. Het resultaat is een mediawaarde van de berichten. De waarde van de hele fanpagina is waarschijnlijk hoger. De waarde van de gemeenschap en de fanpagina als service kanaal zijn niet opgenomen in de mediawaarde van de posts.

Top Posts Pietitie

Feitelijk betekent dit wanneer je Bolletje met hun pepernoten een plekje wil geven in een bereik op basis van de vijf sterkste posts je bijna 900.000 Euro zou moeten vragen. Op basis van de 5 minste de vijf minste 100.000 Euro. De posts voor de berekening worden onderstaand weergegeven. In de berekening wordt rekening gehouden met het aantal likes, comments en het aantal keer dat een post gedeeld wordt. Het spreekt voor zich dat er natuurlijk meer posts zijn gedaan, dat er nog steeds likes, comments en shares plaatsvinden, zodat er nog veel meer mediawaarde in de tussentijd is ontstaan.

Top Posts Pietitie

Wat zijn dan profielen waard? Aan de andere kant kun je dus kijken hoeveel de profielen uit de Pietitie Facebook-omgeving potentieel waard zijn, indien je in staat bent data uit de profielen binnen te halen en die weer te vermarkten. Een potentiële waarde van ongeveer 25 miljoen is gegenereerd met bijna 2 miljoen mensen die via de Facebook-pagina op de like-button hebben geklikt. Wanneer Twitter zou worden meegenomen ontstaat er nog een aanzienlijke hogere waarde.

Potentiele waarde van Pietitie

Leverancier van de bovenstaande data en cijfers is Rankingz, een initiatief van DDMCA en Jibe Company. Het gedachtengoed over financiële waarden uit sociale kanalen, waar DDMCA en P.I.M zich mee bezig houden, komt uitgebreid aan bod in het boek ‘vanAnaloognaarDigitaal.nu – de digitale verandering’. Het boek is nu al als beta-versie te downloaden via http://www.vananaloognaardigitaal.nu en wordt 14 November aanstaande beschikbaar als gratis e-book of tegen een redelijke vergoeding als fysiek exemplaar.

Lees hier:

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

2Reacties

Voeg toe
 1. 1
  Hans Bousie

  He Denis, interessante invalshoek. Wat is Sinterklaas eigenlijk veel waard:-). Met deze berekening ben ik het niet eens. Dus de onderliggende getallen deugen niet volgens mij. Wat er mis gaat is dat de vluchtigheid van het verhaal niet wordt mee genomen. Echte waarde creeer je door consumententrouw. De opstellers van de Pieititie zijn straks allang weer vergen, en hun waarde met hen. Ze creeren pas waarde (voor zichzelf) als ze steeds opnieuw met een dergelijk initiatief komen. En dan moet die waarde slechts zijdelings worden gebaseerd op het aantal likes dat ze krijgen. Hun werkelijke waarde zit hem immers in hun marktwaarde voor opdrachtgevers. Zij richten zich immers niet rechtstreeks tot de consument, maar zijn b-to-b mannekes

  • 2
   Denis Doeland

   Dank je wel voor jouw reactie Hans. Inderdaad wat is Sinterklaas waard? De invalshoek is natuurlijk wat is een community waard wanneer je in staat bent een goed ecosysteem op te bouwen, te onderhouden en te vermarkten.

   Google en Facebook werken al jaren volgens dit principe en faciliteren de relatie tussen content en eindgebruiker. Deze bedrijven hebben trouwens enorme waarde tot op de dag van vandaag.

   De waarde van Pietitie is een potentiële waarde. En inderdaad wat de markt gaat betalen is een interessant gegeven dat zich in de komende tijd gaat vormen. Maar ergens moet je bepalen wat een dergelijk bedrag zou kunnen zijn. Het is tijd om maar weer eens te laten zien dat er enorme kansen liggen voor contentmakers die een ecosysteem weten aan te leggen en relaties weten te maken met eindgebruikers.

   Wellicht mooi voer voor een kopje koffie. Spuistraat binnenkort?

Plaats jouw reactie