Achtergrond: De viraliteit van DJ’s op Facebook

Facebook baseert populariteit op drie onderdelen: bereik, aantal likes en het aantal mensen dat ‘over je praat’. Het zijn de ingrediënten voor de viraliteit. Met dat cijfer kun je goed analyseren welke content aanslaat bij je publiek. Waarom is viraliteit relevant? Facebook gebruikt het om pagina’s te belonen. Is je viraliteit hoog, dan reageert Facebook door posts aan meer mensen te laten zien en de advertentiekosten te verlagen.

Hoe komt het percentage tot stand? Facebook deelt het aantal mensen dat een post ‘liked’, ‘deelt’ of ‘er een opmerking bij zet’ door het totale aantal personen dat het bericht heeft gezien. Hoe hoger het percentage, hoe beter voor de fanpagina. Het gemiddelde percentage op Facebook ligt rond 2%.

DDMCA heeft de afgelopen maanden gekeken naar de viraliteit van de Top 10 DJ’s uit de lijst van Rankingz. De onderstaande grafiek komt op basis van de viraliteit van de verschillende DJ’s tot stand.

DJ's and their virality on Facebook.001

Uit de grafiek blijkt dat niet perse de DJ met het grootste netwerk het hoogste percentage viraliteit haalt. Ook continuiteit in viraliteit blijkt voor de meeste DJ’s een groot probleem, hetgeen duidt op wellicht een rammelende contentstrategie. In ieder geval de absolute koning van de viraliteit is Steve Aoki.

Martin Kloos van Social Embassy schreef onlangs op Marketingfacts: ‘Een van de mechanismen die wij recent bij een aantal merken hebben getest is post targeting. Met post targeting kun je updates richten aan bijvoorbeeld vrouwen of jongeren onder de 18. Ook targeting op andere profielgegevens is mogelijk, zoals burgerlijke staat of opleiding. We waren benieuwd wat de invloed is van post targeting op bereik en engagement. De redenatie is namelijk simpel. Of berichten uitgeserveerd worden door Facebook hangt af van de relevantie van die berichten. De aanname is dat de relevantie hoger wordt als een Facebookgebruiker binnen de targeting van een statusupdate valt. Hogere relevantie betekent vaker uitgeserveerd binnen die doelgroep, wat een groter bereik en een hogere viraliteit kan opleveren.’

Volgens Kloos lijkt Post targeting te lonen. De aanname dat targeting de relevantie van berichten verhoogt, lijkt te kloppen. De voordelen liggen vooral in het verhoogde bereik.

Wat Kloos door dit experiment heeft geleerd, is dat het zinvol is om de contentstrategie toe te schrijven naar verschillende doelgroepen. In eerste instantie kan dit in meer werk resulteren, omdat er simpelweg meer content nodig is, zo stelt hij. Maar dit betaalt zich terug in hoger bereik en doelgroepen worden beter bereikt. Verder stelt Kloos: goede targeting vergt echter een eigen strategie. Wat wil je bereiken binnen welke doelgroep en hoe kun je het contentplan zo inrichten dat je de doelstellingen ook binnen de doelgroep realiseert.

Lees ook

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

2Reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie