Achtergrond: Zoek je digitale hartslag

Geschatte leestijd - 3 minuten
Men is wel eens verbaasd om het succes van vloggers of eigenlijk YouTubers, zoals ze zichzelf liever noemen. Zij weten binnen een afzienbare tijd duizenden en soms miljoenen volgers te krijgen. Dat YouTubers zo’n succes hebben, mag eigenlijk geen verrassing heten: ze houden zich immers aan een aantal drie kernprincipes van het uitgeven van (online) content. Deze regels zijn: wees relevant, consistent en toon daarin discipline. Door regelmatig content uit te geven, ontwikkel je een ritme. Organisaties die een digitale strategie opzetten, zouden het voorbeeld van YouTubers moeten volgen. Ze moeten een ‘digitale hartslag’ ontwikkelen.
Succesvol, want voorspelbaar
YouTubers zijn succesvol, omdat ze op regelmatige basis content uitbrengen. Daardoor zijn ze (in de goede zin van het woord) voorspelbaar. Waar anderen zomaar wat posten, hebben zij een ritme ontwikkeld. En juist dat ritme is een voorwaarde om te overleven in het digitale tijdperk.
Ik monitor YouTubers op een regelmatige basis – zie hier een overzicht van de resultaten van de verschillende analyses – en ontdekte dat de succesvollere YouTubers een ijzeren machine, en dus een ijzeren discipline hebben. Vorig jaar ontdekte ik dat dit ertoe leidt dat YouTubers succesvoller zijn dan veel dj’s. Hierbij zijn 10 Nederlandse YouTubers met de meeste subscribers vergeleken met 10 Nederlandse dj’s die het hoogst genoteerd staan in de DJ Mag Top van 2015. Gekeken over een periode van 28 dagen gekeken ontstonden de volgende inzichten:
- YouTubers posten 6 keer meer dan dj’s
- YouTubers zijn actiever in het weekend
- YouTubers hebben een regelmatiger ritme van posten
- YouTubers hun kanalen groeien 3 keer sneller
- YouTubers hebben 2 keer meer views
- YouTubers hebben sinds de oprichting van hun kanalen 3 keer meer video’s geproduceerd
- YouTubers hebben de afgelopen 28 dagen 5 keer meer video’s geproduceerd
Niet alleen organisaties kunnen leren van YouTubers, maar dat geldt dus evengoed voor artiesten en festivals.
Relevantie, consistentie en discipline
Al enkele jaren probeert #D2W organisaties uit te leggen hoe het online mechanisme van de digitale hartslag werkt. Een veel gebruikt principe dat dan aan de orde komt is Relevantie-Consistentie-Discipline. Maar hoe zie je dat aan cijfers? Wat is het effect op jouw muziekconsumptie als artiest of festival?
Een korte uitleg van het principe kun je lezen in een andere column op #D2W: ‘Zet uiteen welke content relevant is om via de eigen online wereld en de sociale online wereld te publiceren. Voorbeelden zijn: nieuwsitems, columns, analyses, muziek, podcast, vodcast en a/v-streaming (Relevantie). Bepaal hoe vaak je deze aspecten wilt openbaren (Consistentie) en vervolgens houdt dat dan vol (Discipline) want daar zit de echte uitdaging. Immers ‘de aanhouder wint’.’
Het is belangrijk dat wanneer je aan de deelname binnen het online domein begint de basics (oftewel de spelregels) van online in het achterhoofd meeneemt. De website of het blog en alle opgezette sociale pagina’s krijgen niet vanzelf bezoekers, daarvoor dienen mensen zelf benaderd te worden via de diverse kanalen binnen of buiten het net.
Reputatie als prestatiefactor
Verder betekent dat je de content die je hebt gecreëerd ouderwets moet promoten via influencers en het eigen netwerk. Zij zijn tenslotte jouw tastemakers. Dit kunnen allerlei bekenden en onbekenden zijn, deze worden de zogenaamde influencers genoemd. Zo zou je hen moeten volgen en eventueel verzoeken of zij via hun netwerken zoals hun Facebook-, Instagram- en Twitter-pagina’s jouw content verder willen posten of retweeten wanneer zij daar raakvlak of interesse in hebben.
Bovenstaand ritme – jouw digitale hartslag – heeft direct op jouw Brand Reputation Performance een van de 5 basisdoelen uit het Business Acceleration Framework van jouw digitale strategie. Wil je meer weten over de doelen van jouw digitale strategie? Lees dan: De 5 doelen van jouw digitale strategie of het hoofdstuk De basis van een digitale strategie uit EDM en de Digitale Wereld.
* Redactie voor dit artikel door Aaron Mirck
Lees ook
- vanAnaloognaarDigitaal.nu – de digitale verandering
- Achtergrond: Raamwerk voor jouw digitale strategie
Ook interessant
- Data: Cijfers 111 YouTubers April 2016
- Hoeveel verdient een YouTuber?
- Data: Nog meer YouTubers uit Nederland
Bekijk ook
Check ook de papieren uitgaven
(Liever een gratis eBook? – vanAnaloognaarDigitaal.nu vind je hier en EDM en de Digitale Wereld vind je hier)
+ Er zijn geen reacties
Voeg toe