Achtergrond: Europese topclubs beginnen met digitaliseren

Geschatte leestijd – 2 minuten

Tot voor kort lag de focus bij voetbalclubs bij de geijkte drie-eenheid: kaartverkoop, uitzendrechten en marketinginkomsten. De laatste categorie omvat onder meer merchandise, horeca en speciale marketingacties, zoals een betaalkaart van de club. Met het digitale kanaal boren de clubs een vierde inkomstenstroom aan.

Facebook is voor de meeste clubs een zeer belangrijk kanaal. Clubs als FC Barcelona en Real Madrid hebben meer dan 85 miljoen fans op Facebook. Dit blijkt het onderstaande lijst van Rankingz. Ze zien inmiddels de waarde van fanbases. Zo is Real Madrid inmiddels druk bezig met digitaliseren. De focus ligt hierbij het ‘slimme stadion’ en de analyse van fans met behulp van big data.

European Football Clubs on Facebook
>> Europese Voetbalclubs op Facebook

Wat levert het op?

Wat het oplevert voor de clubs bleek onlangs uit het bericht dat via het Financieel Dagblad verscheen. ‘We gaven bijvoorbeeld de laatste twee kaarten voor de wedstrijd PSV-Manchester United weg via Facebook. Daar haalden we 26.000 klantcontacten uit, waarvan 12.000 nieuwe.’ Aldus Guus Pennings van PSV.

De Eindhovense club is aan het digitaliseren en is druk bezig context aan te brengen door verschillende inzichten uit verschillende databronnen met elkaar te verbinden. Aan de slimme inzet van internet, sociale media en databases koppelt PSV harde omzetdoelstellingen. Pennings: ‘Onze ambitie is om de komende anderhalf jaar ten minste 20% extra omzet uit de fanbase te genereren.’

Uitdaging

Waar ligt de uitdaging voor voetbalclubs? Social media management, pr, communicatie, marketing en verkoop wordt nu gedaan op basis van beperkte inzichten. Vaak ontbreekt de context in de communicatie tussen club en fan. Je ziet dan ook dat menig dienstverlener in de sport als pr-bureaus, social media management bureaus, sponsorwervers en story tellers vaak de plank mis slaan.

Waarom? Omdat ze gewoonweg niet weten welke context binnen de relatie tussen de club en de fan bestaat. De context ontstaat pas wanneer informatie uit interne en externe kanalen aan elkaar gekoppeld worden. Een nieuwe uitdaging voor veel organisaties in de sportwereld.

Verandering

‘De digitale wereld heeft een enorme impact op de voetbalindustrie’, zegt Stewart Mison van Microsoft. Het digitale domein genereert nieuwe inkomstenstromen en is in staat om bestaande te versnellen, is de overtuiging. Voetbalclubs staan hiermee aan de vooravond van een grote verandering.

De overtuiging heerst al een paar jaar in de dance-industrie en roept verandering over zich af. Als je met de digitale overtuiging als organisatie in het voetbal aan de slag gaat betekent dat de organisatie moet veranderen. Het businessmodel moet op de schop en de organisatie moet worden aangepast. Transformatie naar een digitale onderneming is het gevolg.

Lees ook


Luister ook

Luister ook naar het boek Digitaal Vermogen via Spotify

Bekijk ook


Check ook

Boeken van Denis Doeland

ook digitaal te lezen bij

verkrijgbaar via scribd issuu

ook te bestellen bij

bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
de boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

1 Reactie

Voeg toe

Plaats jouw reactie