Achtergrond: Europese topclubs beginnen met digitaliseren

Geschatte leestijd – 2 minuten
Tot voor kort lag de focus bij voetbalclubs bij de geijkte drie-eenheid: kaartverkoop, uitzendrechten en marketinginkomsten. De laatste categorie omvat onder meer merchandise, horeca en speciale marketingacties, zoals een betaalkaart van de club. Met het digitale kanaal boren de clubs een vierde inkomstenstroom aan.
Facebook is voor de meeste clubs een zeer belangrijk kanaal. Clubs als FC Barcelona en Real Madrid hebben meer dan 85 miljoen fans op Facebook. Dit blijkt het onderstaande lijst van Rankingz. Ze zien inmiddels de waarde van fanbases. Zo is Real Madrid inmiddels druk bezig met digitaliseren. De focus ligt hierbij het ‘slimme stadion’ en de analyse van fans met behulp van big data.
Wat levert het op?
Wat het oplevert voor de clubs bleek onlangs uit het bericht dat via het Financieel Dagblad verscheen. ‘We gaven bijvoorbeeld de laatste twee kaarten voor de wedstrijd PSV-Manchester United weg via Facebook. Daar haalden we 26.000 klantcontacten uit, waarvan 12.000 nieuwe.’ Aldus Guus Pennings van PSV.
De Eindhovense club is aan het digitaliseren en is druk bezig context aan te brengen door verschillende inzichten uit verschillende databronnen met elkaar te verbinden. Aan de slimme inzet van internet, sociale media en databases koppelt PSV harde omzetdoelstellingen. Pennings: ‘Onze ambitie is om de komende anderhalf jaar ten minste 20% extra omzet uit de fanbase te genereren.’
Uitdaging
Waar ligt de uitdaging voor voetbalclubs? Social media management, pr, communicatie, marketing en verkoop wordt nu gedaan op basis van beperkte inzichten. Vaak ontbreekt de context in de communicatie tussen club en fan. Je ziet dan ook dat menig dienstverlener in de sport als pr-bureaus, social media management bureaus, sponsorwervers en story tellers vaak de plank mis slaan.
Waarom? Omdat ze gewoonweg niet weten welke context binnen de relatie tussen de club en de fan bestaat. De context ontstaat pas wanneer informatie uit interne en externe kanalen aan elkaar gekoppeld worden. Een nieuwe uitdaging voor veel organisaties in de sportwereld.
Verandering
‘De digitale wereld heeft een enorme impact op de voetbalindustrie’, zegt Stewart Mison van Microsoft. Het digitale domein genereert nieuwe inkomstenstromen en is in staat om bestaande te versnellen, is de overtuiging. Voetbalclubs staan hiermee aan de vooravond van een grote verandering.
De overtuiging heerst al een paar jaar in de dance-industrie en roept verandering over zich af. Als je met de digitale overtuiging als organisatie in het voetbal aan de slag gaat betekent dat de organisatie moet veranderen. Het businessmodel moet op de schop en de organisatie moet worden aangepast. Transformatie naar een digitale onderneming is het gevolg.
Lees ook
Luister ook
Bekijk ook
Check ook
ook digitaal te lezen bij
ook te bestellen bij
[…] bereik dat je krijgt. Als je verschillende soorten media en het potentiële bereik dat zij bieden in kaart kunt brengen, kun je een ‘Reach-Cost-Quality’-vergelijking maken. Bij het analyseren van de effectiviteit […]