Achtergrond: Digitale transformatie versnelt dankzij coronacrisis

Geschatte leestijd - 4 minuten

In de vijfde aflevering van Live On Stage bespreken Igor Beuker en ik onder leiding van Folkert Tempelman de toekomst van Sport, Media & Entertainment. Ontdek hoe festivals digitale edities organiseren, hoe event-locaties hun digitale transformatie versnellen en wat ze dat oplevert. En leer hoe sport-, media- en entertainmentorganisaties kunnen leren van sporters en influencers. Eline Deijs van de RAI Amsterdam, Dionne Schulf van Friends of the Brands, Denise Kielholtz, pro kickbox kampioen en Elise Gruppen van Chickslovefood komen aan het woord. Overleven we zo deze coronacrisis?

In deze show Virgil van Dijk, Gini Wijnaldum en Kölsch. Speciale gasten pro kickbox kampioen & MMA fighter Denise Kielholtz, director marketing & digital Eline Deijs van de RAI Amsterdam, ceo Dionne Schulf van Friends of the Brands en mede eigenaar Elise Gruppen van ChicksLoveFood. In de studio Denis Doeland, Igor Beuker en Folkert Tempelman.

Digitale festivals

Awakenings en Defqon organiseerden digitale edities van hun festivals. Het gerucht gaat dat 9 op de 10 bezoekers van Defqon hun kaartje hebben bewaard voor volgend jaar. Volgens mij is dat het bewijs dat het inzetten op een relatie met fans loont. De manier waarop merken dat doen, is door een digitale editie van een festival te organiseren. Hun digitale transformatie zorgt ervoor dat ze met hun fans in contact blijven.

Igor Beuker heeft het over de juridische implicaties van de corona-maatregelen. Een aspect dat tot dusver onderbelicht was. “Hoe ga je om met het cancellen van een festival? Wat betekent dat voor de dj’s die je hebt geboekt? Maak duidelijke afspraken, zodat je ruzies voorkomt.”

Feedback van de kijkers

Een van de manieren waarop we als makers van Live On Stage een relatie opbouwen met fans, is door onze kijkers actief om feedback te vragen. Welke vragen hebben ze nog? Nou: “hoe je deze coronacrisis kan overleven?” Beuker vraagt zich af welke markten en landen opengaan, zodat je daar op kan inspelen. En de overheid zou in actie moeten komen, zodat de cultuursector niet over de kop gaat.

Ik denk dat we niet alleen naar de overheid moeten kijken. Laten we als industrie tijd en geld investeren, zoals wij bijvoorbeeld doen met Live On Stage. Zo bouwen en onderhouden we contact met fans op en valt er een businessmodel te ontwikkelen.

Impact coronacrisis op sport, media en entertainment
Impact coronacrisis op sport, media en entertainment

Impact sport-, media- en entertainmentindustrie

Onze sector is goed voor 400.000-500.000 banen, een toegevoegde waarde van 27 miljard euro, 114.000 bedrijven, bijna 5 procent van het BBP en zo’n 6 procent van de werkgelegenheid. De sport-, media- en entertainmentindustrie is daarmee even groot en belangrijk als de haven of de landbouw in Nederland. De overheid zou best wel eens in actie ogen komen, als het aan ons ligt.

Beuker onderstreept naast het economisch belang, ook de emotionele waarde van onze sector. “Inspireren, informeren, motivatie, entertainment, interactie: dat is juist nu heel belangrijk. Die zachte waarde mag ook niet onderschat worden. Laten we als industrie ons verenigen en samen in actie komen, zodat we niet failliet gaan.”

Digitale transformatie versnelt

Een van de bedrijven die duidelijk de dupe is van de corona-crisis, is de Amsterdamse RAI. De director marketing en digital van de RAI Amsterdam, Eline Deijs: “Ik geloof erin dat we elkaar fysiek willen blijven ontmoeten. Maar het digitale aspect is hierbij gekomen, zoals digitale meetings en webinars. Hierdoor versnelt onze digitale transformatie. We richten een studio in, zodat we onze eigen titels op dit vlak kunnen faciliteren. Ik denk namelijk niet dat de event-sector volgend jaar zal groeien.”

Zo’n pivot is onmisbaar voor dit soort event-locaties. Inzetten op innovatie, durven investeren in nieuwe mogelijkheden, dat is best een flinke stap. Het vooruitzicht is namelijk niet rooskleurig. Met andere woorden: dat vergt lef. Maar het is de enige manier om te blijven bestaan, stilzitten is geen optie. De RAI heeft dat door en maakt zijn bedrijf toekomst-klaar.

Verder kijken

In deze aflevering bespreken we de toekomst van de sport-, media- en entertainment-sector. Hierbij komen vier experts aan het woord. Leuk om te vermelden: deze vier experts zijn vrouwen.

Naast director marketing & digital Eline Deijs van de RAI Amsterdam, zijn ook pro kickbox kampioen & MMA fighter Denise Kielholtz, ceo Dionne Schulf van Friends of the Brands en mede-eigenaar Elise Gruppen van Chickslovefood te gast. Kijken dus!

Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie