Achtergrond: Rechthebbenden van sportwedstrijden denken te lineair

Geschatte leestijd - 9 minuten

Waar sommige sportcompetities weer van start gaan zonder publiek, verplaatsen andere sporten naar digitale kanalen. Zou eSports op weg zijn om groter te worden dan de NFL, Major League Baseball of andere sporten? Het is niet alleen mogelijk is, het is onvermijdelijk. Daarom is het belangrijk dat rechthebbenden van sportwedstrijden niet meer lineair denken.

Live On Stage vanuit The Katzenclub in de A’DAM Toren in Amsterdam. De toekomst van Sport, Media & Entertainment. Wat kunnen Media en Entertainment leren van Sport en eSport? Wat zijn de groeimodellen. Kijkers vs. subscriptions. Advertising vs. ARPU. Digitale modellen voorbij COVID. In deze show Max Verstappen, Travis Scott, Marshmellow, Maxime Bijmans, Koen Schobbers, Denis Doeland, Igor Beuker en Folkert Tempelman.

Voetbalcompetities beginnen weer

De Serie A, de Italiaanse voetbalcompetitie, wordt op 20 juni hervat. Italië is het vierde grote Europese voetbal-land dat het door de coronacrisis onderbroken seizoen alsnog zonder publiek afrondt. In de Duitse Bundesliga wordt inmiddels al weer volop gevoetbald. In Spanje mag vanaf 8 juni weer zonder beperkingen worden getraind. De herstart van La Liga ging rond 12 juni van start. De Premier League in Engeland gaat op 17 juni weer van start. Frankrijk heeft het seizoen vroegtijdig beëindigd, evenals onder meer Nederland.

Italië en Engeland gaan weer voetballen. Duitsland en Spanje zijn aan al het voetballen. Andere sporten onderzoeken inmiddels ook hoe ze verder kunnen zonder publiek. De Olympische spelen van 2021 gaan in ieder geval plaatsvinden. Met of zonder publiek.

Fan-relatie maakt dat er zelfs betaald wordt voor een wedstrijd die niet plaatsvindt

Lokomotive Leipzig zette voor vrijdag 8 mei een denkbeeldige wedstrijd tegen een onzichtbare tegenstander op het programma. In de online-fanshop werden de kaartjes voor 1 euro per stuk aangeboden, zodat fans de club kunnen steunen. Binnen een paar dagen werden er al meer dan 120.000 tickets verkocht. Met deze actie werd het aantal toeschouwers overtroffen dat naar verluidt op 22 april 1987 in het Zentralstadion zat voor de return in de halve finales van de Europa Cup II tegen Girondins Bordeaux. 

Anno 2020 zit het stadion nog voller, alleen niet fysiek. „Namens de club wil ik alle supporters bedanken die ons vanuit de hele wereld donaties hebben gestuurd”, zei voorzitter Thomas Löwe van Lokomotive Leipzig over de nu al geslaagde recordpoging. “Het is geweldig om te zien hoe de blauw-gele familie bij elkaar blijft in deze moeilijke tijden.”

Formule 1 beseft dat digitaal the way to go is

Liberty Media toont zich hoopvol en spreekt in een artikel de verwachting uit “dat er snel weer live-evenementen zullen zijn. Misschien zelfs dat de beste plek voor de content daaruit televisie of digitaal is, zoals het al was.”

De Formule 1 wil het seizoen in juli hervatten met twee races zonder publiek in Oostenrijk. De bedoeling is dat daarna elders in Europa ook zonder fans wordt gereden. Vervolgens wil het hele Formule 1-circus richting Azië, Amerika en het Midden-Oosten, mits maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus dat toelaten.

Lewis Hamilton kan niet wachten om opnieuw te racen. Dat dat in eerste instantie zonder publiek zal zijn, vindt de wereldkampioen een minder fijne gedachte. Volgens Hamilton zal racen achter gesloten deuren voelen “als een testdag”. “Overal waar we gaan, zijn het de fans die voor de sfeer langs de baan zorgen.”

eSports maakt reuze sprongen in kijktijd

Amazons Twitch groeide 98 procent: de kijktijd steeg van 750 miljoen uur in april 2019 naar 1,4 miljard uur vorige maand. YouTube Gaming ging van 279 miljoen naar 461 miljoen en Facebook Gaming van 86 naar 291 miljoen uur, een groei van maar liefst 238 procent. Facebook Gaming verdriedubbelde daarmee het aantal bekeken uren. Dan laten we de andere platformen zelfs nog buiten beschouwing.

De Virtual GP is een voorbeeld van esports die in de picture is komen te staan. Er zijn meerdere beroemdheden die online racen in de Formule 1. Grote namen komen voorbij, zoals Charles Leclerc, Alexander Albon en George Russel. Je hoeft geen ervaring te hebben op het echte race-circuit, getuige de deelname van voetballers als Arthur Melo van Barcelona en Sergio Aguero van Manchester City. De vierde virtuele race heeft op 10 mei plaatsgevonden op het Circuit de Barcelona-Catalunya. Er zijn overigens nog veel meer wedstrijden in de Formule 1 waar tienduizenden liefhebbers online naar kijken.

In deze tijd doen steeds meer gamers mee aan populaire online game-toernooien, zoals die van Counter-Strike: GO online en League of Legends. Counter-Strike: Global Offense voorziet altijd weer in spectaculaire toernooien, doordat de first-person shooter door teams wordt gespeeld en tactische vaardigheden vergt. Ook worden er allerlei League of Legends toernooien georganiseerd. Voor liefhebbers van eSports is er dus keuze genoeg om aan toernooien deel te nemen. Overigens zijn er nog tal van andere toernooien die virtueel te spelen zijn. Bijvoorbeeld FIFA, waar overigens eveneens een alternatief voor het EK voetbal voor is bedacht. FIFA 20 is een van de populairste voetbalspellen van de hele wereld.

Bij eSport gaat het om virtueel gamen en sporten, maar er is ook nog een afgeleide van eSports ontstaan. Het coronavirus zorgde ervoor dat darttoernooien met publiek zijn afgelast. Daar is echter een alternatief voor gevonden: de PDC Home Tour 2020. De darters spelen tijdens dit toernooi vanuit hun eigen huis tegen elkaar. Daarmee is het geen eSport, maar wel een originele afgeleide ervan.

Het door PDC georganiseerde darttoernooi laat spelers die over een PDC Tourkaart het tegen elkaar opnemen. De wedstrijden in het toernooi zijn uiteraard online te volgen. De groepsfase en de knock-outfase zijn inmiddels achter de rug. De laatste 32 darters die de groepsfase zijn doorgekomen, begonnen op 19 mei met het vervolg van de PDC Home Tour. Ook in het wielrennen is er een afgeleide van eSports ontstaan: wielrenners fietsen op hometrainers en leggen zo een virtueel parcours af.

Digitale wedstrijden die analoog niet doorgaan

Enkele weken geleden meldde de organisatie van de eDivisie dat de digitale voetbalcompetitie stilgelegd werd. FIFA-ontwikkelaar EA Sports heeft vanwege de coronacrisis een pauze ingelast voor alle officiële FIFA-competities die meetellen voor het WK. De eDivisie organiseert nu zelf toernooien, voor esporters én de community: de eDivisie Open Series. Er wordt tussen 15.00 en 19.00 gespeeld en er kunnen maximaal 128 spelers deelnemen. Van deze 128 zijn er 5 tot 8 spelers door de eDivisie uitgenodigd. Dit kunnen eSporters zijn, maar ook Nederlandse profvoetballers of eDivisie-commentatoren.

ESL One Cologne, het tweede Masters-evenement van de ESL Pro Tour, zou plaatsvinden van 16 tot 18 juli, maar is verplaatst naar volgend jaar. In plaats daarvan wordt ESL One Cologne dit jaar een online uitzending, zonder publiek dus, die voor kijkers te volgen is van 21 tot 30 augustus. Het is nog onbekend of de spelers wel in een LAN-omgeving zullen spelen of dat het toernooi volledig online wordt afgewerkt. Het Intel Extreme Masters-toernooi in Melbourne is verplaatst naar 2021 en krijgt geen vervangende online variant. 

Zou eSports op weg zijn om groter te worden dan de NFL, Major League Baseball of andere sporten? Het is niet alleen mogelijk is, het is onvermijdelijk.

Lineaire cijfers aan plafond, digitaal nog maar een fractie

Laten we stilstaan bij sporten en hun huidige kijkerspubliek. Volgens Sports Illustrated heeft de gemiddelde NFL-game meer dan 15,8 miljoen kijkers. Ongeveer 103,4 miljoen mensen bleken in 2018 naar de Super Bowl te kijken, meldt CNN. En het League of Legends Championship 2017 trok wereldwijd 106 miljoen kijkers.

Super Bowl LIV in Miami trok 102 miljoen kijkers op de digitale eigendommen van Fox, Fox Deportes en Fox, NFL en Verizon, volgens Nielsen-nummers speciaal besteld door Fox Sports. Dat was iets meer dan het vergelijkbare cume-nummer van vorig jaar (100,7 miljoen). 

Fox zei dat de game een gemiddeld livestream-publiek per minuut leverde van 3,4 miljoen, een stijging van 30 procent ten opzichte van vorig jaar (2,6 miljoen) en een stijging van 103 procent ten opzichte van Fox’s laatste Super Bowl-stream in 2017 (1,7 miljoen).

De cijfers van wereldwijde grootmacht van FIFA-voetbal zijn ontnuchterend. Er wordt geschat dat de helft van de wereld een ​​deel van het WK 2018 zag – dat zijn meer dan 3 miljard kijkers. De eSports-versie – de FIFA eWorld Cup 2018 – kreeg 29 miljoen views op drie platforms, wat neerkomt op een recordaantal kijkers. Dat was een groei van 400 procent. In dat tempo zou eSports binnenkort een nog veel groter publiek trekken.

Non-lineaire denken inmiddels al voorzichtig begonnen

Facebook en YouTube spelen ​​al een centrale rol in het commentaar van toeschouwers rond sportevenementen. Omroepen en competities hebben moeten erkennen dat er steeds meer consumenten zijn die meer sportcontent en commentaar op sociale media willen. Dat geldt vooral voor internationale supporters die games willen volgen terwijl ze worden uitgezonden, maar vanwege hun locatie deze wedstrijden niet kunnen volgen.

Aan het begin van het Premier League-seizoen 2019-20 nam Sky Sports de beslissing om hoogtepunten en samenvattingen kort na afloop van de wedstrijden beschikbaar te maken op YouTube. In een videoformaat van drie minuten was dit een verrassing, een konijn uit de hoge hoed, van de betaaltelevisieaanbieder.

Dit biedt niet alleen kansen rondom de verkoop van preroll-advertenties. Deze tactiek stelt Sky Sports in staat contact te maken met nieuwe doelgroepen over de hele wereld en hen naar hun eigen kanalen te pushen. Hiermee gaat Sky Sports mogelijk de concurrentiestrijd aan met BT Sports, dat erom bekend staat snel na een wedstrijd de hoogtepunten te uploaden.

Sky Sports is niet de eerste partij die een partnerschap aangaat met YouTube. Doordat het platform de rechten heeft om hoogtepunten van enkele van de grootste sportcompetities ter wereld uit te zenden, is het sociale platform zeker op weg om ‘het huis van sporthoogtepunten’ te worden.

Facebook zet ook in op deze stijgende vraag naar sport-content. Aanvankelijk verzekerde de MLB een exclusieve uitzendovereenkomst met Facebook om 26 live wedstrijden online uit te zenden voor 30 miljoen dollar. Het initiatief was een succes, met wedstrijden die 123 miljoen keer bekeken werden.

Op dit moment gaat het over reuzen van sociale media, sportomroepen en rechthebbenden die manieren zoeken om de commerciële kansen te maximaliseren.

En aangezien het kijklandschap zo versplinterd is, is de vraag relevant hoe ver fans willen gaan of welk bedrag ze willen besteden om toegang te krijgen tot sport-content.

Fan wil wel maar mist gebruiksgemak worden

Van de internetgebruikers in het VK en de VS die momenteel betalen voor een film- of tv-streamingdienst, is ongeveer een derde niet bereid om voor een andere dienst te betalen. Een op de vijf consumenten zou dat doen, als het hen toegang zou geven tot inhoud waarin ze geïnteresseerd zijn.

Er is nog steeds een grote honger naar uitgezonden wedstrijden, zoal er ook een grote fanbase is die de voorkeur geeft aan meer hapklare inhoud en fans die de waarde in beide zien.

Er zijn nog maar weinig abonnementvideo-on-demand (SVOD) -platforms die zijn toegewijd aan sport, maar deze partijen kunnen de sector echt opschudden. Tv- en online kunnen voorlopig in harmonie bestaan, maar de vraag is hoelang dit nog het geval zal zijn. Hoe versplinterd kunnen distributierechten worden, voordat consumenten het simpelweg niet kunnen bijhouden?

Sociale media vormen zonder twijfel de grootste bedreiging en de grootste kans voor zowel sportomroepen als rechthebbenden. In de nabije toekomst is de rol van sociale media eerder complementair dan concurrerend. Hoewel de aantrekkingskracht van televisie-sport niet te ontkennen is, zijn er al tekenen dat online kanalen een bedreiging vormen. Rechthebbenden zullen bijvoorbeeld binnenkort wellicht minder afhankelijk moeten zijn van de garantie dat miljoenen consumenten betalen om te kijken.

Sportfans zijn nu verdeeld over verschillende apparaten, platforms en tijdzones. Het is in het belang van de sportindustrie om een ​​balans te blijven vinden tussen het vermaken van elke fan, ongeacht de locatie.

Omroepen alleen kunnen de honger van de moderne sportliefhebber niet meer stillen, dus het is belangrijk dat kansen in de digitale sfeer worden benut zodra ze zich voordoen.

Bedrijven die abonnementen aanbieden, groeien doorgaans sneller dan andere bedrijven. Waarom groeit het abonnementsmodel? Omdat we het gevoel willen hebben ergens bij te horen. Ook in de dance-industrie lijkt dit model voet aan de grond te krijgen: Q-dance is van plan te gaan experimenteren met abonnementen voor video-content. De organisatie put inspiratie uit het vechtsportgala UFC en diens UFC Fightpass, die toegang geeft tot het streaming-platform van UFC.

Conclusie 

Sportcompetities gaan van start zonder publiek, door het coronavirus. Andere sporten vinden doorgang in een digitale variant. eSports zijn op weg om groter te worden dan de NFL, Major League Baseball en andere sporten. Rechthebbenden en omroepen denken nu nog lineair. De kansen die zich voordoen op digitaal vlak, dienen dan ook benut te worden. 

Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Wimbledon, het EK Voetbal gaan niet door in 2020. DJ’s en sprekers staan achter een Zoom scherm. Competities liggen stil en de event industrie in Nederland dreigt 3.5 miljard EUR kwijt te raken en er staan 50.000 banen op het spel.
Luister nu naar Live On Stage met Folkert Tempelman, Denis Doeland en Igor Beuker.

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie