Achtergrond: Dit moet je weten over de relatie-economie

digitaal vermogen

Beluister hier de podcast van dit artikel

Geschatte leestijd - 3 minuten

De economie is de afgelopen vijfentwintig jaar erg veranderd. Dat komt onder meer door de komst van internet en sociale media. Daardoor kunnen fans en klanten direct contact hebben met artiesten, merken en organisaties. Dat zorgt ervoor dat businessmodellen ingrijpend veranderen. Matthijs van de Peppel, Xavier van Leeuwe en Matt Lindsay schreven er een boek over: De relatie-economie. Hieronder lees (en hoor!) je hoe je je staande houdt in deze nieuwe economie.

Nieuwe technologie

De auteurs waren werkzaam als data-intelligence-analisten bij NRC. De krant wist het aantal abonnees te laten groeien. Dat is best knap: bijna elke krant ziet het aantal abonnees namelijk teruglopen. Dat lukte door slim gebruik te maken van data. Daar lag een nieuwe filosofie aan ten grondslag: het besef dat er nu sprake was van een relatie-economie. Daarbij is de relatie met de fan of klant belangrijker dan directe inkomsten.

Deze nieuwe filosofie draait volgens de auteurs niet alleen om technologische mogelijkheden: “We hebben het steeds drukker en brengen minder tijd door in traditionele verbanden, zoals verenigingen, kerken, maatschappelijke organisaties en zelfs familie. We worden individualistischer, praten minder met de mensen die dicht bij ons staan. Een groeiend aantal bedrijven reageert op deze maatschappelijke verandering door abonnementen aan te bieden” (van Leeuwe/van de Peppel, 2017). Daarom sluiten we een krantenabonnement af – of besluiten we een merk, artiest of organisatie op social media te volgen. Zo gaan we een relatie aan in het digitale domein.

Relatie-economie

Volgens de auteurs moet de focus niet langer liggen op het aantal abonnees. De krant moet zich richten op de relaties die NRC onderhield met onder meer abonnees, leveranciers en partners. Die relaties moeten volgens de auteurs geoptimaliseerd worden. Niet door in te zetten op zoveel mogelijk winst per relatie. Maar door ervoor te zorgen dat elke relatie ten minste een euro oplevert in twee jaar tijd.

Ben je benieuwd wat deze nieuwe realiteit nog meer betekent voor jouw merk, artiest of organisatie? En hoe NRC deze theorie gebruikte om groei te realiseren?

Ik vertel daar meer over in het derde hoofdstuk van mijn boek Digitaal Vermogen. Dat hoofdstuk heet ‘Welkom in de relatie-economie’. Je vindt dat hoofdstuk via de links hieronder. Je kan het nu ook beluisteren via Spotify en andere diensten, via de links hieronder.

→ lees hoofdstuk 3 uit Digitaal Vermogen

luister hoofdstuk 3 uit Digitaal Vermogen via Spotify

→ luister hoofdstuk 3 via andere kanalen

Check ook

bestel hier de hardcover versie van Digitaal Vermogen

bestel hier de digitale versie van digitaal vermogen

Wil je liever een paperback?

→ Bestel via de site
→ Bestel via BOL.com
→ Bestel via Bruna
→ Bestel via Managementboek

ook verkrijgbaar bij

verkrijgbaar bij bol bruna en managementboek

verkrijgbaar bij Scheltema AKO

ook digitaal te lezen bij

verkrijgbaar via scribd issuu

Andere relevante uitgaven

Boeken Denis Doeland

Liever een gratis eBook? Check ook vanAnaloognaarDigitaal.nu en EDMendedigitalewereld.nl

—–Supporters Digitaal Vermogen

 

Plaats jouw reactie