Achtergrond: Negen stappen die dj’s of festivals vandaag nog moeten zetten

Geschatte leestijd - 6 minuten
Afgelopen maandag werd duidelijk dat dj’s en festivals zullen moeten veranderen. DJ’s en festivals begeven zich in de digitale keten. Of ze nou een fans willen bereiken of een concert willen uitverkopen: dat gaat via digitale kanalen. Dat heeft een enorme invloed op hun processen en cultuur en daarom moeten ze zich aanpassen aan de spelregels en wetten van het internetecosysteem. Wat betekent het om dj of organisator te zijn in de digitale wereld? Hieronder vind je negen stappen die dj’s en festivals vandaag nog moeten zetten, willen ze transformeren naar een digitale onderneming.
De digitale wereld werkt compleet anders dan de analoge. Sociale platformen (zoals Facebook, Google en Twitter) geven onbeperkt (en gratis) toegang tot hun diensten. Daarvoor krijgen ze inzicht in onze gegevens en ons sociale gedrag en dat inzicht is letterlijk geld waard. Deze inzichten kun je zelf ook binnenhalen, maar data krijgt pas waarde als je er analyses op loslaat en dwarsverbanden legt. Onderstaande negen stappen helpen je om fans te raken en bereiken en (nieuwe) verdienmodellen te ontwikkelen of optimaliseren.
1: Snap dat je deel bent van een (business) ecosysteem
Dj’s en festivalorganisaties moeten erbij stilstaan dat het internet een op zichzelf staand (macro) ecosysteem is. Dit ecosysteem bestaat uit gemeenschappen van distributeurs, eindgebruikers, ontwikkelaars en leveranciers, die online met elkaar verbonden zijn. Dj’s en organisators streven idealiter naar omarming van dit ecosysteem. Daarvoor moet je je als organisatie zo dicht mogelijk bij het centrum van het web of ecosysteem plaatsen. Zo kan geen enkele belangrijke interactie of transactie om je heen.
Daarnaast is een andere houding ten opzichte van (partijen in) het ecosysteem nodig, wil je een grote schare fans rond je gemeenschap vestigen. Eerst lag de nadruk binnen samenwerkingsverbanden op concurreren en beschermen. In het ecosysteem draait het om transparantie, samenwerken en snelheid. Sta hierbij stil.
Bovenal begeef je je niet in zomaar een ecosysteem, maar in een business ecosysteem. Door het systeem als business ecosysteem te zien, ontstaan nieuwe waardemodellen. Zo valt de goodwill (dat is: de toekomstige inkomsten die nog niet gewaardeerd zijn op de balans, maar die al wel bestaan in de vorm van kennis, klanten, merken en personeel) anders te definiëren. In dit geval is goodwill de contextuele data die ontstaat binnen het internetecosysteem. Dit is het eigen ecosysteem, zoals bijvoorbeeld jouw website, app, webshop of social media. Hiermee voegt de fanrelatie waarde toe aan jouw onderneming als dj of festival.
2: Ga van analoog naar digitaal
Het is haast overbodig om te zeggen, maar: gebruikers delen online hun meningen. Dat doen ze overigens met of zonder jouw actieve deelname. Daardoor kunnen ze diensten en producten maken of kraken. Toch valt op dat, door de technologische ontwikkelingen, veel dj’s en festivals de grip op hun ambassadeurs, fans en klanten kwijtraken. Marketing is daardoor een eilandengroep geworden van offline en online activiteiten, die vaker niet dan wel op elkaar aansluiten. Vraag je dan ook af op welke manier het internet en social media hun verder kunnen helpen. Maak daarom een einde aan het aloude push-principe (de zogenaamde checklist-mentaliteit om boodschappen te zenden) en het silo-denken.
3: Van marketing naar communicatie
De wensen van consumenten veranderen. Sta erbij stil dat men liever niet naar reclame luistert en dat mensen mondiger zijn dan ooit. Vind de emotionele binding (terug) en streef naar een likable status. De toverwoorden hierbij zijn connectie, dialoog en interactie.
Een andere verandering die opgemerkt moet worden is de volgende. Voorheen hield een marketeer zich bezig met het ontwikkelen van een e-mail-, outdoor-, print- of rtv-campagne. Ze verschuilen zich achter de regel: de helft van het marketingbudget is weggegooid geld, we weten alleen niet welke helft. Destijds waren er minder marketingkanalen – en dat is veranderd door het internet. De segmentatie van klanten is nu gedetailleerder dan geslacht, inkomen, leeftijd, woonplaats. Hierdoor is de bijbehorende one size fits all-aanpak niet meer optimaal. Kies voor personalisatie. Laat de fans ook meedenken en praat met hen. Met name de oudere organisaties gebruiken social media vanuit de traditionele marketing gedachte; ze zenden informatie en hebben geen interactie. Digitale word of mouth is bij hen afwezig. Zonde, want daarmee maak je het verschil.
4: Omarm een nieuw paradigma
Paradigma’s helpen je de wereld te begrijpen: ze zijn de basisveronderstelling (het uitgangspunt) waar alle redenaties op terug te voeren zijn. Paradigma’s kunnen (en moeten!) echter met hun tijd mee. Dat geldt ook voor de paradigma’s in de muziekindustrie, die sterk zijn veranderd door de komst van digitale middelen. Nieuwe paradigma’s bepalen of iemand of een festival succesvol wordt.
Directe digitale kanalen zijn compleet veranderd, met name op het gebied van communicatie, innovatie, marketing en verkoop. Men is always connected en dat geeft de kans om een directe relatie met de (potentiële) achterban te bouwen en onderhouden. Digitale kanalen zijn hiervoor de meest effectieve, flexibele en schaalbare oplossing. Daarom moet de industrie dit nieuwe paradigma omarmen. Dat begint met het continu aanwezig zijn in alle relevante kanalen. Fans en klanten bepalen immers zelf wanneer, in welke mate en op welke manier ze contact zoeken.
5: Kies voor personalisatie en informatie
Digitale en interactieve kanalen maken personalisatie mogelijk. Hierdoor vallen, op het juiste moment, relevante aanbiedingen en ervaringen mogelijk te maken, op de kanalen waarop mensen op dat moment aanwezig zijn. Streef naar kennis, leiderschap en de juiste organisatiestructuur. Zorg ook dat de juiste contextuele data op het juiste moment aanwezig is, dat is: data over de achtergrond, als interesses, locatie en relevante communities.
Verzamel en integreer data dan ook in de dagelijkse gang van zaken. De partij met directe toegang tot de meest relevante data wint de slag om de fan en klant. Daarom moet men dagelijks directe toegang hebben tot relevante data. Sla deze info dan ook niet op in verschillende silo’s of bij externe dienstverleners. Streef daarbij naar een geïntegreerde aanpak tussen communicatie, marketing, service en verkoop.
6: Hanteer analyses en doe onderzoek
Je wilt weten hoe je jouw website moet inzetten en welke sociale netwerken je moet gebruiken. Daarom moet je inzicht hebben in de functie, de relaties, de omvang en de opbouw van de mensen in jouw ecosysteem. Gebruik hiervoor rapporten van externe partijen als Business Insider, eMarketer, GlobalWebIndex, KPCB, Nielsen en Statista. Hierdoor ontdek je onder meer of een sociaal medium een lokaal fenomeen is. Facebook is bijvoorbeeld verboden in China – sta hierbij stil, als je die markt wil benaderen.
Doe dan ook altijd een analyse (een ‘macro ecosyteem analyse’) van de digitale wereld. Dit is altijd de eerste stap voor het onderzoeken van de digitale omgeving waarin je opereert. Deze analyse is onder te verdelen in een aantal stappen:
- De ontwikkeling van de digitale wereld
- De grootte van de digitale wereld
- De segmentering van de digitale wereld
- De groei van de digitale wereld
7: Gebruik het conversation prisma
Je hebt een hulpmiddel nodig om de digitale omgeving van een dj of festival in kaart te brengen. Dat hulpmiddel is het conversatie prisma van Brian Solis, dat hij ontwierp in samenwerking met ontwerpbureau JESS3. Dit prisma onderverdeelt het internet in verschillende sociale segmenten. Deze afbeelding verduidelijkt het landschap.
Een korte toelichting. In het midden van het prisma staat de dj of organisator – en diens website. De kleurencirkel daaromheen vertegenwoordigt een schil met social media. Deze is gerangschikt naar de wijze waarop ze met hun omgeving interacteren. Hierdoor zie je sneller de social media die je wilt gebruiken, afhankelijk van de manier waarop je met je met je fans in contact wilt treden. Bovendien geeft het je een idee welke media je moet monitoren.
De laatste versie van het prisma is online te vinden. De belangrijkste segmenten die je moet gebruiken vind je via deze link.
8: 360 benadering
Fans bepalen zelf met welk netwerk ze verbinding met een dj of evenement of festival maken en via welke dienst. Denk aan ticketleveranciers, verkoopkanalen en muziek- en/of video-diensten. Dat vraagt om een 360-graden benadering. Data maakt dit mogelijk.
Zoek naar inzicht in de gewoonten, voorkeuren en het realtime gedrag. Een voorbeeld: mensen die elke dag een bezoek aan Starbucks brengen, kun je identificeren op basis van hun check-ins. Je kunt zelfs zien wat ze bestellen. Op basis van de ‘Facebook Open Graph’ gegevens kun je daarnaast zien wat hun gebruiken zijn. Je weet zo of iemand een actieve hardloper is, of iemand graag managementboeken leest en naar welke muziek er geluisterd wordt. Dat maakt het mogelijk om individuen 360-graden te profileren.
9: de strategie
Bepaal je strategie op basis van de data die je vergaart uit alle mogelijke bronnen. Vraag je af welke groepen je wilt bedienen. Sta erbij stil hoe en met wie je wilt samenwerken. Kies van daaruit de micro-ecosystemen waar je in aanwezig wilt zijn. Ontwikkel vervolgens nieuwe passende diensten, producten en verleidingstactieken. Als resultaat hiervan pas je je businessmodel aan, met de nodige verdienmodellen. Hierdoor neem je niet alleen een voorsprong op de concurrentie, maar de organisatie innoveert hierdoor sneller en (nieuwe) fans of klanten worden vaker gewonnen en behouden.
Besef je verder:
- Dat je content je bestaan definieert;
- Dat je functionaliteiten aanbiedt;
- Dat je de data bent die je online openbaart.
Houd hierbij rekening met het ‘ALICI’-principe:
- Apparaten
- Landschap
- Inhoud
- Connectie
- Informatie
Tot slot
Wat is een goede strategie? Dat is een strategie die is gebaseerd op de juiste gebruikerservaring op het juiste moment, op het verkrijgen van een significante plek binnen het ecosysteem, op processen die naadloos op elkaar aansluiten en data onttrekken uit verschillende bronnen. Zorg ervoor dat je een optimale beleving mogelijk maakt, die bij elk afzonderlijk apparaat of kanaal hoort. Analyseer en correleer gegevens op een relevante manier. Zo ontwikkel je de winnende strategie.
Bekijk ook
Binnenkort beschikbaar. Als eerste jouw digitale exemplaar ontvangen?
Lees ook
Liever een gratis eBook? Check ook vanAnaloognaarDigitaal.nu en EDMendedigitalewereld.nl
+ Er zijn geen reacties
Voeg toe