Achtergrond: Hoe je met data de concurrentie verslaat

Geschatte leestijd - 7 minuten

Wat is een goede data strategie? Met data kan je de ervaring van fans en klanten verder verbeteren. In de 21ste eeuw is dat cruciaal. Hoe beter je fans individueel begrijpt, des te relevanter en efficiënter de interactie kan zijn en hoe meer waarde de onderneming heeft. Daarvoor is data goede datamanagement nodig. In deze bijdrage leer je hoe je als dj of organisator (of een ander bedrijf) een data platform – een fanbase – en datamanagement inricht, zodat de data die je opslaat heldere bruikbare inzichten geeft en je van de concurrentie wint.

Data

Wat is Business Intelligence? Het wordt regelmatig afgekort tot BI en het gaat vaak over het verzamelen, structureren en analyseren van gegevens om met deze kennis de nodige vervolgstappen te nemen. Je leert daardoor de organisatie en de resultaten van campagnes en processen beter kennen. Intelligentie die ontstaat uit informatie geeft je een competitief voordeel en laat organisaties slimmer werken. Het helpt je bij jouw data strategie. Daarnaast voegt BI financiële waarde toe aan een onderneming.

Om op individueel niveau met je fans te kunnen communiceren, is data nodig. Die data hoef je niet meer in te kopen bij derden, maar kan je zelf ook genereren. Hierdoor wordt het verzamelen van data voor iedereen toegankelijk.

Een goede data strategie stelt je ook in staat om omnichannel en heel precies te communiceren. Alleen een bericht versturen via traditionele media als print, RTV of zelfs internetreclame heeft zijn langste tijd namelijk gehad. Door meerdere kanalen in te zetten, valt een boodschap beter over te brengen. Door doelgericht en precies te promoten (wat dankzij data kan), maak je de kans van slagen van een actie vele malen groter. Dat heet ‘precisie-marketing’. Ook interactieve communicatie – dus niet zenden – wordt mogelijk dankzij jouw data strategie.

Data strategie en digitale strategie

Hoe bepaal of toets je een data strategie aan de digitale strategie?

  • Koppel harde en meetbare informatie aan elkaar, om zo tot de juiste context te komen;
  • Analyseer de fanbase op regelmatige basis;
  • Maak data de leidraad voor de marketing-, communicatie- en verkoopactiviteiten;
  • Geef prioriteit aan een uitgebreide analyse van de aanwezige informatie;
  • Zorg dat je beschikbare informatie uitspit, verbanden legt tussen de resultaten en dit omzet in een digitale strategie die aansluit op de marketingstrategie;
  • Sta erbij stil dat dit een andere denkwijze van de organisatie vraagt.

Data staat voor business

Data wordt bovenal een nieuwe inkomstenstroom voor de entertainmentindustrie, dus ook voor dj’s en organisatoren. Toegang tot digitale content en dienstverlening op internet vormen het nieuwe verdienmodel en de verkoop van fysieke producten aan fans, klanten of liefhebbers zal drastisch afnemen. Bezit maakt plaats voor beschikbaarheid, belevenis, gemak en service en toegang tot data. Deze toegang levert gegevens van de gebruikers op en dat is een interessante business kans. Data is derhalve cruciaal voor het businessmodel.

Merk overigens op dat je niet lukraak data moet verzamelen. Het is cruciaal om een beeld te hebben van de strategie en het beleid van de organisatie. Formuleer het uiteindelijke doel en de strategie om deze doelen te behalen. Vervolgens moet je bepalen welke data daarvoor nodig is en hoe deze geanalyseerd gaat worden.

Datamanagement

Een volwassen rapportage-, analyse- en dashboard omgeving is nodig om data te verzamelen, (complexer en contextueel) te analyseren, nieuwe databronnen aan te boren en nieuwe dwarsverbanden te leggen. Bewerk de gegevens, maar niet voor je verschillende gegevens samenvoegt, integreert en beoordeelt. Data vergaar en verwerk je in de volgende vier stappen:

  • Verzamelen van data: uit verschillende bronnen en systemen, wat leidt tot data-integratie of data connectie.
  • Omvormen van data: de interne en externe bronnen worden geïntegreerd tot uniforme gegevens in het zogenoemde data warehouse. Zorg dat de data uniform zijn, als je data uit verschillende systemen wilt vergelijken.
  • Analyseer data. Doe dat bijvoorbeeld via data-mining, een geavanceerde manier van data-analyse die gebruikmaakt van elkaar aanvullende statistische methoden en kunstmatige intelligentie. Dit leidt uiteindelijk tot bruikbare informatie.
  • Presenteer de bruikbare informatie. Bijvoorbeeld via regelmatig gedeelde, standaard rapportages, via dashboards of door informatie ad hoc te verzamelen en delen.

Zorg er daarbij voor dat data vanuit verschillende bronnen aan elkaar gekoppeld kan worden, zoals data uit de klantendatabase, social media of web analytics. Daarom moeten afdelingen verder kijken dan hun eigen digitale producten: klanten gebruiken immers ook verschillende apps, websites, sociale kanalen en switchen tussen off- en online. Traditionele analytics-tools zijn dan ook niet meer toereikend: deze leveren informatie af, en geen ruwe data, wat verdere analyse onmogelijk maakt. Eenduidige definities en een uniforme omgang met data zijn daarbij in de hele organisatie nodig.

Data platform

Maak en beheer een data platform en houd daarbij rekening met de volgende aspecten:

  • Prestatie: hoe eenvoudig en snel is nieuwe informatie beschikbaar?
  • Beheersbaarheid: hoe eenvoudig zijn nieuwe bronnen toe te voegen?
  • Schaalbaarheid: hoeveel data kan worden toegevoegd zonder dat de kosten uit de hand lopen?

Platform as a Service (PaaS) is een volledige ontwikkel- en implementatieomgeving in de cloud, met bronnen die organisaties in staat stellen alles te leveren, van eenvoudige cloudtoepassingen tot geavanceerde bedrijfstoepassingen die geschikt zijn voor gebruik in de cloud. Overweeg dus serieus een Platform as a Service-oplossing. Hierbij heb je de mogelijkheid om data op te slaan en te verwerken zonder dat de onderliggende hardware beheert hoeft te worden. Ook hoef je niet om te kijken naar de hosting van het platform. Dit soort platformen slaan data op en vormen data om tot bruikbare inzetbare gegevens voor marketing-, communicatie- of verkoopdoeleinden.

In de praktijk

Hoe zet je een data platform in om je doelgroep beter te bereiken? Dat ziet er in de praktijk als volgt uit:

  • Valideren – Valideer de kwaliteit en actualiseer de gegevens van klanten en fans. Daardoor blijft informatie betrouwbaar.
  • Verrijken – Verrijk data aan de hand van referentiegegevens of data die via social media beschikbaar is. Hierdoor kun je ontbrekende informatie aanvullen.
  • Profileren – Als alle gegevens goed verzameld zijn, kan je met één druk op de knop alle eigenschappen van een individu boven tafel krijgen. Je wilt dan ook alle mogelijke variabelen met elkaar kunnen vergelijken en niet vooraf hoeven selecteren welke databanken hiervoor nuttig zijn.
  • Segmenteren – Segmenteren loont. Doelgroepen bestaan vaak uit meerdere clusters die behoefte hebben aan een andere benadering. Breng fans en klanten dan ook in kaart in overzichtelijke grafieken, gesegmenteerd in specifieke segmenten of gegroepeerd naar gelijkheid.
  • Matchen – In de praktijk lijken mensen maar voor een deel op het ideale profiel van een bepaald type fan. Includeer dan ook de fans die maar voor een deel aan het ideale profiel voldoen. Zo heb je een bredere doelgroep.
  • Lokaliseren – Je kunt doelgroepen visualiseren over een gebied en zo zien waar fans en klanten wonen. Handig, want zo kan je outdoor campagnes inzetten of fans en klanten in de buurt van een evenement of festival werven.
  • Beslissen – Een interessant inzicht is in hoeverre de werkelijke fanbase lijkt op het van tevoren gedefinieerde ideale fanprofiel. Gebruik hiervoor een beslisboom: een verzameling vragen die een fan kan doorlopen, waarmee je fans kunt categoriseren. De resulterende boom laat zien welke kenmerken je fans precies hebben.

Conclusie

Techniek is niet het vertrekpunt voor het gebruik van data en het opzetten van een data strategie, dat zijn de mensen die de data gebruiken en de bedrijfsdoelstellingen die gesteld zijn. Zoek daarom naar een methode om data te verzamelen die goed binnen de omgeving van jouw organisatie past. De beste methode verschilt per organisatie. De match met de bestaande infrastructuur of bestaand data platform is de zwaarst-wegende factor. Probeer om informatie te hosten in de cloud, want je wilt immers altijd en overal bij de informatie kunnen. Investeer daarnaast in een data platform, de plek waar alle data wordt opgeslagen in de cloud en data mining.

Het directe contact met de fan is onmisbaar, als je wil dat jouw organisatie het goud haalt uit de relatie-economie. Daarom moet je anticiperen op de veranderingen die de GDPR, de nieuwe privacywetgeving, teweegbrengen. Zodat je ook in de toekomst slimmer en sneller met je potentiële klanten kan communiceren. Anders doet je concurrent dat wel en heb jij het nakijken. Voldoen aan de nieuwe wetgeving is daarom essentieel om het

Zodra je een compleet fan en klantprofiel hebt, kun je interacties en verbindingen aangaan en (weer) relevant worden. Zorg dat je met analyses kunt achterhalen wat de juiste context in deze communicatie is. Daarbij moet een organisatie transformeren naar een analytisch bedrijf, waarbij data en een data strategie als een toegevoegde waarde beschouwd wordt en analyse als een onderscheidende competentie. Kies voor de juiste mensen binnen de organisatie om deze competentie continu te verbeteren, wil je als organisatie slagen en de concurrentie verslaan.

* Delen uit deze post komen terug in mijn boek ‘Digitaal Vermogen’. Meer weten over het boek? Bekijk deze hier


Vind je het tof wat je gelezen hebt en zou je de redactie willen ondersteunen. Ja?

Voor 2,99 Euro in de maand help je ons al!

(Je kunt de maandelijkse betaling op elk gewenst moment stopzetten.)

You need to provide a cancel URL page in the settings

Liever een eenmalige donatie doen? Dat kan hier.

Jouw donatie wordt zeer gewaardeerd!


>> Kijk hier alle afleveringen van Trends In Business

>> Meer over het optimaliseren van jouw Digitaal Vermogen lezen? Download de digitale bundel van drie boeken ter waarde van 75.- Euro. Tijdelijk helemaal voor niets! Download ze hier …

>> Masterclass of workshop digitale transformatie boeken? Kijk dan hier …

>> Kijk ook naar Trends In Business met de aflevering over digitale transformatie


Bekijk alle afleveringen van Live On Stage

Ben je ondernemer of werkzaam in sport, media en entertainment?
Geen KO oplopen tijdens de coronacrisis? Kijk naar Live On Stage!

Bekijk ook

Verbinding hebben met fans en bezoekers is essentieel voor het businessmodel van festivals en evenementen. Hoe je moet veranderen? Aan de hand van 5 doelen, 9 stappen en 12 analyses is het mogelijk duurzame relaties aan te leggen en het businessmodel veilig te stellen.
Op 16 april 2020 sprak ik tijdens Connecting The Dots. Het online event van Momice. Samen met Rutger Bremer en Robert Daverschot keek ik naar het Digitaal Vermogen en het groeien buiten je netwerk (Grow beyond your network) voor (B2B-)evenementen-organisatoren. In de keynote-sessie kwamen de volgende punten kwamen aan bod. Hier een samenvatting en transcript van de sessie in zes onderdelen.

Check ook

Boeken van Denis Doeland
De boeken van Denis Doeland zijn ook digitaal als bundel te downloaden
verkrijgbaar via scribd en issuu
De boeken van Denis Doeland zijn digitaal te lezen bij Scribd en Issuu
bestel de boeken van Denis Doeland bij Bol.com
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via bol.com
De boeken van Denis Doeland verkrijgbaar bij managementboek.nl
Boeken van Denis Doeland zijn verkrijgbaar via Managementboek

Ontdek meer van Digitaal Vermogen

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie