Achtergrond: Innovatie is te vaak een wassen neus

Geschatte leestijd - 4 minuten

Elke boardroom lijkt ervan overtuigd: innoveren is geen keuze meer. Toch blijkt innovatie in de praktijk nog te vaak een wassen neus. Of bedrijven willen wel vernieuwen, maar krijgen verandering niet op gang. Hieronder lees je wat bedrijven nu anders moeten doen, willen ze morgen een kans hebben in de strijd tegen hun concurrentie.

Sterker nog: Nederland viel recent nog uit de top 5 van meest concurrente economieën. De conclusies waren helder: “De Nederlandse economie is volgens het World Economic Forum zeer dynamisch en wordt gekenmerkt door openheid en transparantie. Maar op gebied van innovatie zijn er nog grote stappen te zetten, blijkt vandaag uit onderzoek.”

Innovatie is een uitdaging

Van het kopen van startups tot het organiseren van interne hackathons of bootcamps: veel grote organisaties zetten al in op vernieuwing. Vaak zijn de bedoelingen goed. Ze zien technologie-gedreven uitdagers opbloeien en nieuwe markten overnemen. Daar moet je je tegen bewapenen en daarom tasten ze vaak diep in de buidel.

De praktijk is echter weerbarstiger. Hoe vaak blijkt zo’n interne bootcamp of hackathon niet gewoon een veredelde zandbak, waar de jongste werknemers aan de slag mogen? Hoe vaak worden nieuwe methoden, technologie of werkwijzen nou echt het moederbedrijf ingebracht?

Als we het hebben over innovatie, dan draait het in veel gevallen ook om op het adapteren van een digitale mind-set. Met een fiets kan je niet naar de maan, daar moet je een raket voor bouwen. Daar heb je dus raketbouwers voor nodig.

Drie urgente trends

Naast werknemers met een digitale mind-set, zijn er nog drie andere ontwikkelingen waar je als bedrijf, merk of artiest nu op moet inspelen.

Robotisering

Veel van de processen die door nu door mensen worden uitgevoerd, worden binnenkort overgenomen door algoritmen. Sterker nog: een heel groot deel van het contact met fans en/of klanten wordt overgenomen door ‘robots’, zoals chatbots. Een goed voorbeeld van een artiest die hiermee pioniert is dj Hardwell. Hij laat zien dat je de technologie kunt gebruiken voor het versterken van de fanrelatie.

Voice

Smart speakers, voice assistanten en digitale assistenten winnen terrein. In Amerika beschikt al een op de zes huishoudens over een smart speaker. Europa zou snel volgen, verwachten experts. Ook zoeken we steeds vaker via bijvoorbeeld Apple’s Siri. Dat heeft gigantische implicaties voor merken. Als men steeds vaker via voice zoekopdrachten zoekt, moet je je afvragen hoe jouw merk klinkt. Hoe ben jij vindbaar in een spraak-gestuurde zoekopdracht?

Data-analyse

We zien twee ontwikkelingen: er komt geautomatiseerd en gerobotiseerd klantcontact, en een deel van dat contact gaat via voice-technologie verlopen. Dat zorgt voor een explosie aan data. Speel je hier op in, dan heb je een streep voor op de concurrentie. Zorg ervoor dat je data uit verschillende bronnen kunt koppelen en analyseren. Daar is een heus platform voor nodig en dat vind je via deze link.

Conclusie

Het is nu tijd om in te zetten op een digitale strategie. Als je die niet hebt, en ook niet over de juiste innovatie-drijfveer beschikt, dan doe je eigenlijk maar wat. Dat is het perfecte recept om een Hansje Brinker te worden. Zo zal je links en rechts worden ingehaald. Of uiteindelijk verdwijnen. Daarom doe ik een oproep aan het Nederlands bedrijfsleven: vind jezelf opnieuw uit – voor het te laat is.

→ lees Digitaal Vermogen

→ luister Digitaal Vermogen via Spotify

→ luister Digitaal Vermogen via andere kanalen

Check ook

bestel hier de hardcover versie van Digitaal Vermogen

bestel hier de digitale versie van digitaal vermogen

Wil je liever een paperback?

→ Bestel via de site
→ Bestel via BOL.com
→ Bestel via Bruna
→ Bestel via Managementboek

ook verkrijgbaar bij

verkrijgbaar bij bol bruna en managementboek

verkrijgbaar bij Scheltema AKO

ook digitaal te lezen bij

verkrijgbaar via scribd issuu

Andere relevante uitgaven

Boeken Denis Doeland

Liever een gratis eBook? Check ook vanAnaloognaarDigitaal.nu en EDMendedigitalewereld.nl

—–Supporters Digitaal Vermogen


Ontdek meer van Digitaal Vermogen

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie