Achtergrond: Clubs, festivals en poppodia moeten digitaliseren

Geschatte leestijd - 3 minuten

Als je de baas bent van een poppodium, festival of club, dan vraag je je misschien wel af hoe je meer bezoekers kunt aantrekken. Hieronder leg ik uit hoe je dat moet aanpakken. Het antwoord schuilt in het digitaliseren van jouw club, festival of poppodium.

→ Beluister hier de podcast van dit artikel

Toch ontbrak tijdens de Eurosonic 2019 conferentie afgelopen week nog het nodige inzicht. In het startup panel was het vooral technologie dat als belangrijkste aspect omhoog kwam. De echte te nemen stappen ontbraken in de discussie. Daarom, hieronder de stappen die relevant zijn voor artiesten, festivals, poppodia en clubs die willen digitaliseren.

Stap 1: Word wijs in de relatie-economie

Allereerst moet je stilstaan bij de relatie-economie. Door de komst van social media en moderne hardware, volgen consumenten tegenwoordig clubs, poppodia en festivals op social media. Waarom volgen of liken ze je? Of beter gezegd: hoe zorg je dat je een fanrelatie opbouwt, zodat je een kans hebt in de relatie-economie?

  • Voorzie in een bepaalde behoefte in content;
  • Antwoordt snel en adequaat op vragen (bijvoorbeeld via chat-bots);
  • Wees likeable, ofwel geliefd.

Deze fanrelaties zijn de allerbelangrijkste voorspeller van de groei (of krimp) van het bedrijfskapitaal en of jouw organisatie een toekomst heeft. Het festival Pitch kan daar (helaas) over meepraten.Stap 2: Stel 5 jouw organisatie doelen

Investeren in nieuwe technologie is doelloos, als je er geen concrete doelen aan verbindt. Vergelijk het desnoods met het kopen van een nieuwe hengel. Als je geen idee hebt welke vis je wilt vangen, is die hengel nog steeds een zinloze investering. Deze doelen helpen je op weg:

  • Streef naar verhoging van de merkwaarde (Brand Equity):  de financiële waarde die in het merk opgeslagen zit.
  • Verbeter de merkreputatie (Brand Reputation Performance): de aanpak van de marketing (en de belangrijkste mijlpalen), dat je als grafisch overzicht op één A4 zou moeten kunnen samenvatten.
  • Optimaliseer je marketinginspanningen (Marketing Efficiency): ontdek bijvoorbeeld hoe je jouw marketing meer digitaal kunt inzetten.
  • Versnellen de primaire verdienmodellen (Business Acceleratie): centraliseer data, leidt teams op en optimaliseer de technologische infrastructuur.
  • Vindt nieuwe secundaire verdienmodellen (Business Activatie): denk bijvoorbeeld aan een volwassen eCommerce-afdeling of de digitale exploitatie van (video-)content.

Ben jij benieuwd welke stappen je nog meer moet zetten om te digitaliseren als club, poppodium of festival?

Ik vertel daar meer over in het 24e hoofdstuk van mijn boek Digitaal Vermogen. Dat hoofdstuk heet Hoe Paradiso een slimmere club wordt. Je vindt dat hoofdstuk via de links hieronder. Je kan het nu ook beluisteren via Spotify en andere diensten, via de links hieronder.

lees hoofdstuk 24 uit Digitaal Vermogen

luister hoofdstuk 24 uit Digitaal Vermogen via Spotify

luister hoofdstuk 24 via andere kanalenCheck ook

bestel hier de hardcover versie van Digitaal Vermogen
bestel hier de digitale versie van digitaal vermogen

Wil je liever een paperback?

→ Bestel via de site
→ Bestel via BOL.com
→ Bestel via Bruna
→ Bestel via Managementboek

ook verkrijgbaar bij

verkrijgbaar bij bol bruna en managementboek
verkrijgbaar bij Scheltema AKO

ook digitaal te lezen bij

verkrijgbaar via scribd issuu

Andere relevante uitgaven

Boeken Denis Doeland

Liever een gratis eBook? Check ook vanAnaloognaarDigitaal.nu en EDMendedigitalewereld.nl

Supporters Digitaal Vermogen
Denis Doeland http://www.denisdoeland.com

Slashie: Author, Blogger, Maven, Disruptor, Numerati and Transformer. Passion for IP/Data/Tech/Internet/Social Media and what's next ...

Wellicht vind je dit ook leuk

Meer door Denis Doeland

+ Er zijn geen reacties

Voeg toe

Plaats jouw reactie